EL CLÁSICO: Madrid vs. Barcelona

AKTÍV UTAZÁS

8 nap / 7 éjszaka

Ár: 284.900 Ft
2019.márc.21.-27., júl.11.-17., szept.14.-21.

A részvételi díj tartalmazza:

 • Szállás - 7 éjszaka
 • Büféreggeli
 • Reptéri és vasúti transzferek
 • Utazás privát kisbusszal a körút alatt - 4 nap
 • Gyorsvasúti jegy Barcelona és Madrid közt
 • Túravezetési díj
 • Szervezési díj
 • 2x Bodega látogatás és borkóstoló
 • Kolbász "műhely" látogatás és kóstoló
 • Ánizslikőrgyár látogatás és kóstoló
 • Program szerint az alábbi belépőket:
 • Güell Kripta (Barcelona)
 • Sagrada Familia - (Barcelona)
 • Monstserrat
 • Loyolai Szent Ignác barlangja és kápolna
 • Mikvha (Basalú)

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • A nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket
 • Egyéb étkezés (ebéd, vacsora)
 • Poggyász, Beteg és Balesetbiztosítást
 • Egyéb ajánlott programok díját:
 • Katedrális (Toledo) - 9€
 • Álcazar (Segovia) - 8€
 • Madridi belépők (Királyi palota, Prado múzuem stb...)

Létszám: min. 15 fő / max. 20 fő

Étkezés: Önellátó

Ajánlott repülőjárat amelyhez a program igazodik: 

Kiút: 06:15 - 08:55 WIZZ Air / Járatszám: FR 8367

Hazaút: 20:45-23:55 WIZZ Air / Járatszám: W6 2372

FIGYELEM! A kiutazás egyénileg történik! 

JELENTKEZZ MOST!

"Kis pénz, kis futball, nagy pénz, nagy futball." - Puskás Öcsi

1. nap - Barcelona

Megérkezés után ellátogatsz a barcelonai repülőtérhez közeli Güell munkáskolóniába (Unesco, 2005), ahol egy, szinte elfeledett Gaudí alkotást tekintesz meg. A textilmágnás Güell gróf egy, a katalán modernizmus jegyében épült templomot álmodott meg munkásai számára, és aminek építését nem kisebb mesterre, mint Gaudíra bízta. Későbbi finanszírozási problémák miatt, csupán a kripta készült el, de így lenyűgöző képet nyújt Gaudí munkásságáról. Nem csoda, hiszen a híres építész, mintegy "kísérleti laboratóriumként" használta ezt a helyszínt, sok rá oly jellemző építészeti megoldást itt próbált ki először. Sokan úgy tartják, hogy ez csak gyakorlása volt a hatalmas műve, a Sagrada Familia előtt.

Azért, hogy ezt Te is összehasonlíthasd, délután a méltán híres Sagrada Familiat nézed meg. A Szent Család Engesztelőtemploma nemcsak Barcelona jelképe, hanem Európa legkülönösebb temploma is. A szimbólumokkal zsúfolt, egyediségre és természetességre törekvő alkotás Gaudí legnagyobb műve, amely máig befejezetlen. A mester életének fő műve ez, aki 16 évig remeteként élte életét az építkezés helyén. Az építész mélyen vallásos, misztikus nézeteket valló művész volt, aki valóságos szent hírében állt.

Este pedig a Montjüic hegy lábánál álló híres múzeumhoz (Palau Nacional) látogatsz el, aminek teraszairól vízesések hullnak alá, miközben alatta a Fuente Mágica varázskút vize kel éltre. Itt este, egy színes zene- és fény előadásban gyönyörködhetsz.

2. nap - Montserrat

A mai nap Katalónia legszentebb helyéhez, a csodálatos környezetben fekvő montserrati kolostorhoz utazol, amit kápolnák és remetebarlangok vesznek körül. A kolostorról először a IX. században tettek említés, de ma már bencés szerzetesek lakják.

A szemkápráztató bazilikát, a La Moreneta, azaz a Fekete Madonna kegyszobra uralja. A kis faszobor Montserrat lelke, amit a legenda szerint Szent Lukács készítette, és Szent Péter hozta ide 50 körül. A Fekete szűz, az oltár mögül néz le a hívekre. Az üvegbe zárt szoborból a fagömb kinyúlik, hogy a hívek megérinthessék. Miután bejárjuk a nagy titkokat őrző zarándokhelyet, megnézheted a Múzeumot is, ahol a Szentföldről származó liturgikus alkotások láthatóak, valamint olyan neves művészek festményei is megtalálhatóak, mint pl: Cavaraggio, Picasso, Dalí, Greco. Majd végül meghallgatod az Escolonia gyermekkórus énekét.

Délután a közeli Manresa városába utazunk, ahol először ellátogatsz a jezsuita rend alapítójának, Loyolai Szent Ignác barlangjába. A nap végén pedig borkóstolóra indulsz a Margenat család birtokára, akik immár 36 generáció óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. 

3. nap - Barcelona

A mai nap Barcelona felfedezésével töltöd. Sétát teszünk a város leghíresebb sugárútján, Ramblason, amely szinte kettészeli az óvárost, Európa egyik legnagyobb középkori városnegyedét.

A gótikus negyed kis utcái és terei labirintusában (Barri Gótic) elsétálunk a katalán parlament épületéhez, és az azzal szemben álló városházához. A Palau de la Generalitat 1403 óta a katalán kormány székhelye, aminek reneszánsz homlokzatán Katalónia védőszentje, Sant Jordi (Szent György) és a sárkány látható.

Majd megnézed Barcelona gótikus katedrálisát, amelynek homlokzata és két nyolcszögletű harangtornya azonban XIX. századi. A katedrális egy román templom és egy mór mecset helyére épült. Az épület kerengőjét magnóliák, pálmák, narancsfák, és a legendás ludak teszik egyedien hangulatossá. Innen átsétálunk a tengerészek templomához, a Santa María del Marhoz. Ez a gyönyörű templom Barcelona legnemesebb, legelegánsabb és legértékesebb építményei közé tartozik, a katalán gótika legtisztábbnak, legszebbnek tartott alkotása.  

4. nap - Vic - Besalú - Girona 

Kora reggel egy egész napos kirándulásra indulsz Katalónia északi részére, amely számos meglepetést tartogat számodra. Az első megálló Vic vidéki kisvárosa, ahol körbejárjuk a helyi piacot. A város gótikus főterén, a régió nevezetes termékeiből, különböző finomságaiból pakolnak ki hatalmas halmokat. Majd elsétálunk egy 165 éves érlelő üzembe, ahol a kitűnő, tradicionális kolbászokat meg is kóstolod.

Amennyiben időnk engedi, megtekintheted a város múzeumát. Itt található Katalónia legjobb román kori műgyűjteménye: a nagyrészt vallásos témájú kiállításon a relikviák mellett, vidéki templomok fényes vagy egyszerű faliképeit és faszobrait, csodálatos XI-XII. századi freskókat, és néhány lenyűgöző oltárképet láthatsz.

Ezután egy közeli, teljes egészében magával ragadó középkori falucskába utazol, amit nemrég műemlék településnek nyilvánítottak. Besalúba a Riu Fluvía folyó felett átívelő őrtornyokkal védett kőhídon keresztül juthatunk át, és a román kori házak közt sétálva, igazi időutazásban lehet részed. A falu a közelmúltban azzal is növelte hírnevét, hogy egy 1264-ben épült rituális zsidó fürdőre bukkantak. Így természetesen nem hagyhatod ki a mikvah megtekintését, mivel Európában mindössze két másik ilyen fürdőt találtak ebből a korszakból.

Majd a nap hátralevő óráit a rendkívül hangulatos Gironaban töltöd. A város legszebb részén, a Riu Onyar partján magas, színes házak sorakoznak, amiket az 1809-es, hét hónapon át tartó francia ostrom során lerombolt városfalrész pótlására emeltek. A megmaradt, és ma is látható falak legtöbb részét még a rómaiak építették.

A gironai katedrális tömör nyugati homlokzata tiszta katalán barokk, de a többi gótikus. Nevezetessége, hogy itt építették a kereszténység legszélesebb gótikus templomhajóját. A szentélyben egy XIV. századi ékszerekkel kirakott, ezüstből és zománcból készült oltárkép látható mely sokak szerint a legszebb Katalóniában. Az értékes egyházművészeti gyűjtemény legfőbb éke, a Teremtés elnevezésű falikárpit, ami egy XI-XII. századból származó, jó állapotban megőrződött, hatalmas életteli figurákkal díszített alkotás. Majd sétát teszel, a város nevezetes középkori barriojában, amely egyike Európa legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt zsidónegyedének. 

5. nap - Barcelona - Madrid

Mielőtt Madrid felé veszed az irányt, délelőtt még ellátogatsz egy Barcelonához közeli, több mint 200 éves ikonikus ánizslikőr gyárba, ahol egy vezetett túra keretében ismerkedhetsz meg a "Majom ánizsának" különleges történetével. Miután meg is kóstoltad az italkülönlegességet, felülsz egy, a spanyol főváros felé tartó szuper-gyorsvonatra, és a kora délutáni órákban máris nyakadba veheted a várost. 

Európa 3. legnagyobb városa, Madrid 1560-ig mindössze egy kis mezőváros volt alig 20 ezer lakossal, míg II. Fülöp király, Spanyolország fővárási rangjára nem emelte. Miután Madrid megkapta az ország fővárosi rangját, hatalmas léptekkel kezdett el épülni, és ehhez emberi kezek kellettek. Az új fővárosba az ország minden pontjáról érkeztek nemesek, kereskedők és munkások, akik az elhagyott régiójuk kultúráit is hozták magukkal. A letelepedők külön barriokat (városnegyedeket) alapítottak, amelyek arculatát saját jellegzetes szokásaiknak megfelelően alakították ki, miközben egy gazdag és grandiózus várost is felemeltek. Ma is jól elkülöníthető városnegyedekben szinte különálló élet folyik, gyakorlatilag Madrid olyan mintha több különböző kisvárost raktak volna össze egy naggyá. A fővárosi pompa mellett, ugyanúgy megtalálható a kisvárosi hangulat is, amitől annyira szerethető lesz ez a pezsgő nagyváros.

6. nap - Segovia

Kora reggel privát kisbuszunkkal egy egész napos kirándulásra indulsz Segoviába, ami egy mészkősziklás hegynyúlványon terül el. A városalapítók anno a környék védelmére legalkalmasabb helyet keresték, és találták meg ezen a szirten. A meglehetősen száraz vidéken épült Segovia teljes összhangban van a környező tájjal, a városkép szinte összeolvad annak formáival és színeivel. A napot a város felfedezésével töltöd.

Spanyolországban utolsóként épült gótikus stílusú templom, 200 évig épült. Sokan a katedrálisok királynőjének tartják, hiszen rendkívül arányos, harmonikusan díszes és kecses. A katedrálist körülvevő városnegyed az egyik leghangulatosabb a városban, érdemes itt jobban szétnézni. Az utcákon sétálva a legendásan kiváló építészek, a moriszkók (mórok akik a keresztény hitre áttértek) kezeinek munkáit lehet felfedezni.

A város legfontosabb építménye azonban az I. században épült római vízvezeték, ami a város központjának legszebb éke. (Ezen kívül érdekes mód semmilyen más római kori emlék nincs a városban.) A vízvezeték 818 méter hosszú, az alsó boltívek magassága 28,5 méter. A kötőanyag nélküli(!) vezeték annyira tökéletes mérnöki munka, hogy egészen a XIX. század végéig használták.

A városkép másik meghatározója a középkor lovagvilágának romantikus mesekastélya az Alcázar, amely egy uralkodói vár volt. A kastély építésének már a XII. században nekiláttak, de valójában csak az 1400-as évek első felében készült el vele. Egy 1862-es tűzvész során a kastély teljesen leégett, két remek restaurátor munkáját dicséri, hogy ma a palota szinte teljesen az eredeti formájában láthatjuk.

A csoport igénye esetén, lehetőség van egy Mansiónban ebédelni, és megkóstolni Segovia legnépszerűbb ételét, az egészben sült kemencés malacot.

7. nap - Toledo

Ma ismét kisbuszra pattansz, hogy felfedezdmagadnak a hatalmas múlttal rendelkező Toledot, amit nem véletlen neveznek a "3 kultúra" városának (La ciudad de las 3 culturas). Toledo történelmi központjában, könnyen a középkorból fennmaradó keresztény, muzulmán, és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádjában találhatjuk magunkat, miközben a szűk utcákon, kis tereken és kőfalak közt sétálva úgy érezhetjük, mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentünk volna bele. A történelmi népvándorlások és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül választóvonal volt Európa és a hódító arabok közt.

A toledói katedrális, méltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, valamint érseki székhely. Helyén a VII. században egy gót templom állt. Majd az idők során 300 évig mecsetként szolgáló épületet nem találták méltónak, hogy keresztények használják, így a régi templomot teljesen lebontották, köveit pedig széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több, mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetünk fel rajta több, pl. gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. A katedrális belsejét olyan neves festők képei díszítik, mint El Greco, Tiziano, Van Dyck vagy épp Goya.

A katedrálistól, meredek, de hangulatos utcákon keresztül sétálhatjuk körbe a várost, és érhetünk el a Tajo folyón keresztülívelő öreg hídhoz a Puente de Alcántaránhoz. Az eredeti híd már a római és a vizigót időkben is létezett, és a hídfő egyik végén a számtalan toledói városkapu közül egy XIII. századbeli kőkapu áll.

A napot a Lorenque család szőlősbirtokán egy borkóstolóval zárjuk. A borászat már a XVIII. században is olyan nemes borokat készített, hogy a spanyol királyi család több alkalommal is tiszteletét tette itt.

8. nap - Madrid / Hazautazás

Aktív utazásunk utolsó napját, egy hosszú, de annál izgalmasabb fővárosi sétával töltöd. Madrid óvárosának igazából két központi tere van. Az egyik a Puerta de Sol (Napkapu), a helyiek kedvenc találkozópontja. A turistáknak azonban Madrid központja maga A Főtér, vagyis a Plaza Mayor, amelyet egy festményekkel teli árkádos épület tesz rendkívül impozánssá. Az árkádok alatti hangulatos kávézók teraszain az év minden napján telt ház van, ezért érdemesebb a tértől egy kicsit eltávolodni, hogy egy igazán autentikus tapas bárba térhessünk be.

A tértől nem messze található a Mercado de San Miguel vásárcsarnok, amit általában senki nem hagy ki. A piac nem épp az olcsóságáról híres, de a spanyol gasztronómia minden fontos része képviselteti itt magát. (Sőt, ha nagyon szemfülesek vagyunk még Eszterházy vagy Dobos torta szeletre is bukkanhatunk!)

Szintén az óvárosban található a királyi palota, a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 26 éven át azzal az egyetlen és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. A palota épülete látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található -hanem a Zarzuela palotában-, azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

A város "főutcája" a Gran Vía, gyönyörűen karbantartott hatalmas barokk épületektől rogyadozik, nehéz ezen úgy végigsétálni, hogy az ember ne folyamatosan felfelé nézzen. A sugárút a Plaza de Cibeles térre vezet, a forgalmas körgyűrű közepén lévő szimbolikus szökőkút tetején a termékenység ókori istennőjének (Kybeles) szobra kap helyet. A környéken rengeteg szép palotaépület van, ezeken keresztül érdemes megközelíteni a város tüdejét, a 150 hektáros Retiro parkot. A terület régen pihenő birtok volt, a király az itt lévő kastélyba (Buen Retiro, azaz Jó Rejtek) vonult vissza böjt vagy udvari gyász esetén. Majd az idők változtak, és a parkban pompás felvonulásokat, bikaviadalokat és vízi parádékat tartottak. A park apró erdeiben, paloták, uralkodók szobrai, emlékművek és egy csónakázó tó bújik meg, valamint itt található Madrid legvitatottabb szobra is, a Bukott Angyal (Ángel Caído), és a pontosan 666 méteren lévő szobor egyben a főváros legmagasabb pontja.

Nehéz lenne Madrid összes látnivalóját röviden összefoglalni, de ebben a városban garantáltan senki sem fog unatkozni. A rengeteg palota, templom, szökőkút, sétány, tér és parkok mellett érdekes múzeumok, nagyvárosi sugárutak és kicsi hangulatos utcák szippantják be itt könnyen az embert!