.

Córdoba: A virágos patiók városa


Gyere, és fedezd fel a buja virágdíszes udvaraitól, és a kulturális örökségeitől színes várost! Córdoba a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részed. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek, és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része.

Amitől azonban mindenki szívébe belopja magát ez az Andalúz város, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, vagyis a córdobai patiok.  Córdoba első patiói, a rómaiak korára vezethető vissza. A tipikusan mediterrán lakóépületek belső udvarainak kialakításának elsődleges szempontja volt, a száraz, és meleg éghajlat elleni védelem. Az árnyékot nyújtó központi téren kaptak helyet a kis vízgyűjtő medencék is, amelyek valamennyire segítették a házak hűtését. Később, ezt az építészeti megoldást őrizték meg a mórok is, de saját kultúrájuk mintájára, az udvaron ún. riatokat (virágágyás) alakítottak ki, amelyek nem csak a patiok díszei voltak, hanem a dús növényzet még kellemesebb klímát biztosított a nyári forróságban. Az öntözéséhez mélyebb kutakat ástak, amiket csatornarendszerrel kötöttek össze, így már ezek nemcsak az esővíz összegyűjtésére szolgáltak, hanem a családok szükséges vízellátását is megoldották. Szintén az arab kultúrának köszönhetőek, az udvarok színes csempével való díszítése, a zsalugáterek használata, vagy épp a kavicsokból alakzatra kirakott udvari burkolat. Ezek nélkül, ma már elképzelhetetlen egy tradicionális córdobai patio. 

A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket (és a májusban idelátogatókat). A nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiokat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp sem lehet. Májusban, nemcsak Andalúzia, hanem egész Spanyolország legszebb városa Córdoba. A történelmi emlékművekben és kulturálisan gazdag város -a remek klímájának köszönhetően is-, az év bármely időszakában kiváló úti cél lehet, de májusban egy különleges, virágos arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A világszerte ismert, córdobai patiók ilyenkor kitárják kovácsoltvas kapujait, és az emberek egy egészen varázslatos világba léphetnek be. A májusi virágünnepnek azonban van még két, külföldiként kevésbé ismert része is. ;)

De a legfontosabb, Andalúzia második legjelesebb arab kori műemlékének felkeresése, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Már csak ez miatt is érdemes lenne idelátogatni. Az eredeti építése 785-ben kezdődött, s csak két évszázad múltán fejeződött be, így az évszázadok alatt továbbfejlődő mecset több stílusjegyet is magára vett. A XII. században készült Nagymecset az iszlám ibériai hatalmát szimbolizálja. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Érdekessége, hogy az Omajjád kalifák imahelyeként oly hatalmas becsben állt az iszlám világban, hogy a város lakóinak nem kellett elzarándokolniuk Mekkába.

De nem szabad elfeledkezni, az Alcázar de los Reyes Cristianos, azaz a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjéről és annak kertjéről, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatunk. A palotát XI. Alfonz építtette, miután Szent Ferdinánd 1236-ban véget vetett a város öt évszázados arab uralmának. 

Napnyugtakor pedig érdemes átsétálni a 16 nyílású római hídon, amelyet eredetileg Caesar unokaöccse, Augustus császár építtetett, a hidat ugyan a mórok átépítették, de ez nem von le semmit sem történelmi jelentőségéről. A kivilágított híd és a mögötte felfénylő régi városrész látványától gyorsan elfelejthetjük a nap "fáradalmait".  

Fedezzük fel együtt Córdobát!

Árak

Córdoba városi séta (6 óra) 1-2 főnek

*A vonat vagy buszjegyeket, valamint a belépőket az ár nem tartalmazza! Utazás együtt Madridból!

90 €

Córdobai séta barátoknak (6 óra) 3-4 fő *

120 €

Kiscsoportos városlátogatás (6 óra) +5 főtől *

160 €

Privát transzfer

Madrid, Sevilla, Málaga

kérj árajánlatot!

Egyénre szabott séták

Zárt csoport 25 fő-ig

kérj árajánlatot!

Andalúzia, Uno-Dos-Tres

Kérj speciális árajánlatot a 3 kihagyhatatlan városra. Sevilla-Granada-Córdoba! 3 napos kirándulás

kérj ajánlatot

Jelentkezés / Ajánlatkérés