Egy falat Katalónia

GASZTROTÚRA, KALANDOKKAL

7 nap / 6 éjszaka

Ár: 294.900,- Ft
2019. márc.30.-ápr.05., jún.20. 06 - okt. 12., 
aug.31.-szept.06., szept.27. - okt.04, 

A részvételi díj tartalmazza:

 • Szállás - 6 éjszaka
 • Büféreggeli
 • Reptéri transzferek
 • Utazás privát kisbusszal a körút alatt - 6 nap
 • Túravezetési díj
 • Szervezési díj
 • Bodega látogatás és borkóstoló
 • Pezsgőgyár látogatás és kóstoló
 • Csokoládé üzem látogatás és kóstoló
 • Olivafarm látogatás és kóstoló
 • Olivaszüret (októberben)
 • Családi sajtüzem látogatás és kóstolóló
 • Kolbász "műhely" látogatás és kóstoló
 • Ánizslikőrgyár látogatás és kóstoló
 • Halpiac és árverés megtekintése, +garnélarák

A részvételi díj nem tartalmazza:


 • A nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket  
 • Egyéb étkezés (ebéd, vacsora)
 • Poggyász, Beteg és Balesetbiztosítást
 • Egyéb szabad programokat, belépőket:
 • Monstserrat (ingyenes)
 • Loyolai Szent Ignác barlangja és kápolna
 • Mikvha (Basalú)

Létszám: min. 15 fő / max. 20 fő

Étkezés: Önellátó

Ajánlott repülőjárat amelyhez a program igazodik:

Kiút: 06:15 - 08:55 WIZZ Air / Járatszám: FR 8367

Hazaút: 17:10 - 19:50 RYANAir / Járatszám: FR8394

FIGYELEM! A kiutazás egyénileg történik! Barcelonában plussz napok igényelhetőek, idegenvezetéssel!

JELENTKEZZ MOST! 

"Tudom mit eszem. Azt nem tudom mit csinálok!" - Salvador Dalí

Egy falat Katalónia

1.nap - Érkezés - Sitges - Penedés

Érkezés után, a hosszan elnyúló, tágas strandokkal elkápráztató Sitges városkájában hangolódunk rá az elkövetkező napokra, ahol a spanyolok egyik kedvenc tevékenységének, a kávézásnak hódolunk. Innen továbbutazunk Katalónia bortermelő vidékének szívébe. Az út során mindenfelé pincészeteket és szőlőskerteket láthatunk, így nem mulaszthatjuk el, hogy betérjünk a térség egyik pincészetébe, ahol természetesen meg is kóstoljuk a legjobb borokat. Mastinell családi pincészet viszonylag új vállalkozás, azonban gondosan ötvözik a tradicionális és a modern elemeket. Ez utóbbira példa a birtokon található borospalack tárolóra emlékeztető 5 csillagos szálloda, illetve egy magas színvonalú étterem. A minőséget pedig garantálja, hogy a pincészet borait és pezsgőit olyan neves alkalmakra is kiválasztották, mint egy királyi esküvő, vagy épp az olimpiai csapat ünneplő itala. A kóstoló után, egy eldugott kis természeti gyöngyszem, a Foix víztározó partján pihenjük ki az első nap fáradalmait.

2.nap - Sant Sadurní d'Anoia - Montserrat

Reggel a közeli Sant Sadurníba, a habzóbor fővárosába utazunk. 1872-ben, először itt állítottak elő pezsgőt Spanyolországban. A városban ma már több mint 80 termelő van, amelyek közül ellátogatunk az egyik, ha nem a leghíresebb pincészetbe. A Codorníu ma már fogalom, pinceépületét méltán nevezik a "pezsgő katedrális"-ának, palackjait a világ számos országában megtalálhatjuk a boltok polcain. Itt megismerkedünk a pezsgőgyártás fortélyaival, majd részt veszünk egy kóstolón is. Sant Sadurní továbbá a csokoládéjáról is híres, így egy helyi édességüzembe sietünk, hogy nassoljunk egy kicsit. 

Délután, Katalónia legszentebb helyéhez, a csodálatos környezetben fekvő montserrati kolostorhoz utazunk, amit kápolnák és remetebarlangok vesznek körül. A kolostorról először a IX. században tettek említés, ma bencés szerzetesek lakják. A szemkápráztató bazilikát, a La Moreneta, azaz a Fekete Madonna kegyszobra uralja. A kis faszobor Montserrat lelke, amit a legenda szerint Szent Lukács készítette, és Szent Péter hozta ide 50 körül. A Fekete Szűz, az oltár mögül tekint le az idelátogatókra. Az üvegbe zárt szoborból egy fagömb nyúlik ki, hogy a hívek megérinthessék. Miután bejárjuk a nagy titkokat őrző zarándokhelyet, tovább indulunk Manresa városába.

3.nap - Manresa - Vic

A mai napot egy olívafarmon kezdjük, ahol megismerkedünk a spanyol folyékony arany kultúrájával, azaz az olívaolaj készítés hagyományaival és módjaival. A farm érdekessége, hogy évtizedek után egy projekt keretében élesztik újjá a katalán olíva termesztés hagyományát. Miután bejárjuk a ligeteket, vendéglátóink egy kis kóstolóval is kínálnak. Ősszel induló túránkon, plusz élménnyel gazdagodhatunk, hiszen csapatunk részt vehet az olívabogyó szüretelésén is. 

Kora délután egy rövid gyalogos túrára indulunk, amely során felkeressük a környék eldugott, tradicionális borospincéit. Egy ősi, de napjainkban már nem használatos szőlészeti eljárást láthatunk, majd megkóstoljuk a Margenat család egy kiváló borát, akik immár 36 generáció óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. Délután további részében ellátogatunk még egy 17. századi vízimalomhoz is. A birtokon ma egy családi vállalkozás működik, és finomabbnál finomabb házi sajtokat készítenek. Ezekből egy bőséges sajtválogatással kínálják csapatunkat. A nap végén Vic városába érkezünk. 

4.nap - Vic - Tavertet - Rupit i Pruit

Kora reggel körbejárjuk Vic vidéki kisvárosának rendkívül hangulatos piacát. A város gótikus főterén, a régió nevezetes termékeiből, különböző finomságaiból pakolnak ki hatalmas halmokat. Majd elsétálunk egy 165 éves érlelő üzembe, ahol kitűnő, tradicionális katalán kolbászokat kóstolunk. 

A nap további részét Katalónia egy eldugott kis szegletében, a természetben töltjük. Ellátogatunk egy festői környezetben lévő remetekápolnához, majd egy csodás panorámával rendelkező kilátóhoz érünk, ahonnan rálátunk a gyönyörű Sau víztározóra, és a tájat uraló hatalmas sziklahasadékra. Majd Tavertet ódon falucska utcáin sétálunk, ahol a kőből épült házak nagy része a 17-18. században épültek. Az éjszakát Rupit i Pruit elvarázsoló szépségű középkorú városkában töltjük. Este, a tiszta vizű patak partján sorakozó vendéglők egyikében érdemes megkóstolni a híres Patata de Rupit, amely fűszernövényekkel, kacsa, bárány és borjú hússal töltött burgonya. 

5.nap - Ripoll-Sant Joan de Abadesses - Besalú 

A mai nap Katalónia északi része felé vesszük az irányt. Az első megállónk Ripoll városa, ahol megtekinthetjük "Katalónia bölcsőjének" kolostorát, a katalán román építészet legnagyobb kincsét. A város keresztény erősségének köszönhetően, jelentős központnak számított a középkorban. Innen indult útjára a Reconquista (Visszahódítás), az Ibéria-félsziget muszlim megszállás alóli, felszabadításáért vívott háború. A szomszédos kis faluban, Sant Joan de Abadessesben, megnézhetjük Guifré el Pilós -Katalónia mondabeli alapítójának-, lánya számára alapított IX. apátságot. A csendes, dísztelen templom kapuját egy csodálatos kálvária díszíti, és a főoltár mögött egy XII. századi fafaragású szobor meglepően modern stílusban ábrázolja a Keresztlevételt.

Tovább folytatjuk utunkat a Pireneusok lábainál fekvő Camprodonba, amely impozáns házakból és helyi termékeket árusító boltokból áll. Mi is betérünk egy családi pékségbe, valamint egy rendkívül látványos húsboltba, ahol tornyokban állnak, a régió kitűnő és ízletes kolbászai, a llonganisses. Majd ahogy a helyiek mi is kiülünk piknikezni a városkát kettészelő folyó partjára. 

Innen késő délután érkezünk Besalúba, amit nemrég műemlék településnek nyilvánítottak. A falu, képeslapra illő, teljes egészében magával ragadó középkori falucska A kőfallal körülvett városba, a Riu Fluvía folyó felett átívelő őrtornyokkal védett kőhídon keresztül jutunk be, és a román kori házak közt sétálva, egy igazi időutazásban lesz részünk. A falu a közelmúltban azzal is növelte hírnevét, hogy egy 1264-ben épült rituális zsidó fürdőre (mikvah) bukkantak, ami azért is különleges, mivel Európában mindössze két másik ilyen fürdőt találtak ebből a korszakból.

6.nap - Peratallada - Palamós

Reggeli után, Katalónia partjai felé indulunk. Mielőtt a Costa Bravára érkezünk, útba ejtünk egy látványos apró falucskát, Peratalladát. A hegycsúcsra épült faluból lenyűgöző panoráma tárul elénk. Macskaköves utcák labirintusa vezet fel a jó állapotban megmaradt kastélyhoz és kilátótoronyhoz, amelyről már a XI. századból vannak írásos emlékek. A falu grófjai és királyai kétszeresen is bebiztosították magukat a támadók ellen, hiszen a falu köré robusztus falat emeltek, ami ma is gátat szab a faluközpont növekedésének, így az könnyen megőrizheti középkori jellegét. 

Egy sétát teszünk a hangulatos utcákon, majd továbbindulunk a tengerpart felé. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy kiadós sétára indulunk a szomszédos faluba. Sziklák ormain indulunk észak felé, túránk során elhagyatott, titkos strandok, calék sorát keresztezzük, és a kék tenger hihetetlen látványa kísér majd végig. Ez a szakasz a Vad Part talán legkevésbé betelepült része, s ezért a legtisztább része is. Végül egy fehérre meszelt házakból álló halászfaluba érünk, amely egy igazi gyöngyszem. Miután megpihenünk, kisbuszunkkal visszatérünk Palamósba, ahol részt veszünk az esti halpiac árverésén. Palamós városát 1277-ben alapították, amely a középkorban élte virágkorát. Ma kedvelt üdülőhely, kikötőjéből nagy mennyiségű parafát exportálnak. Amiről azonban méltán híres az a kitűnő minőségű és frissen halászott garnélarák, amely eredet védettséggel rendelkezik. A nap végén így nem hagyhatjuk ki, hogy mi is megkóstoljuk ezt az igazi ínyencséget. 

7.nap - Hétvége Barcelonában vagy Hazautazás

Gasztrotúránk utolsó programja rendkívül különleges. Látogatást teszünk egy Barcelonához közeli, több mint 200 éves, ikonikus ánizslikőr gyárba. A gyár havonta ugyan csak egyszer nyitja meg kapuit a turisták előtt, de csapatunkat ezen kívül is szívesen fogadják. Egy vezetett séta keretében megismerkedhetünk a "Majom ánizsának" nem mindennapi történetével (erről bővebben akár a Blogon is olvashatsz). Ami pedig még egyedibbé teszi majd látogatásunkat, hogy mint egy kivételes alkalom, minket egy kóstolóval is megkínálnak. 

A koccintás után privát transzferünkkel érkezés az El Prat-i repülőtérre, vagy a hétvége Barcelónában töltése.