Madridi tömegközlekedés metróval - árak, térkép, hasznos infók (2022)

2020.02.28

Amikor XIII. Alfonz király Madridban felavatta a ma már ikonikus 1-es metró vonalát, az mindössze 4 kilométer hosszú volt, 8 megállóval. Azóta eltelt 100 év, napjainkban a spanyol főváros a világ 8. legkiterjedtebb metróhálózatával rendelkezik. Az összesen 294 kilométeren tekergő hálózaton 302 megálló található, így a madridiak 75%-nak az otthonuktól max. 600 métert kell sétálniuk egy metrómegállóig. A földalattit 12 vonal alkotja, amelyen egyszerre akár 327 szerelvény süvít azért, hogy csúcsidőben ne kelljen 3 percnél többet várakozni (ritkított időközökben pedig 6-8 perc) Az első metró minden nap 6:05-kor, az utolsó pedig a vonalak végállomásától hajnal 1:33-kor indul el.

A madridi tömegközlekedés egy jól működő elektronikus kártyás (Multi Card) rendszert használ, a bliccelés igen ritka. Minden megállón találunk olyan automatákat, ahol a jegy, vagy bérlet megváltásakor a plasztik kártyát is kidobja. Ezzel általában először a madridi repülőtéren találkozunk, ahol lelkes személyzet is próbál segíteni, igaz mint általában a spanyolokra jellemzően, kevés angol, de annál erősebb spanyol nyelvtudással. :D de semmi gond, az automaták menüjét angolra nyelvre is tudjuk állítani.

A madridi tömegközlekedés zónás rendszerben működik, de nem kell megijedni, egy átlagos madridi kiruccanás során nem hagyjuk el az "A" zónát, amely gyakorlatilag lefedi Madridot. A további zónák, már a külvárost jelentik.

FRISS INFO: 

A madridi metró szerelvényeiben (tehát utazás közben) kötelező a maszkhasználat, viszont a peronon csak erősen ajánlott, mindenki eldöntheti ott használja-e. Ezekre hangosbemondón is felhívják a figyelmünket, viszont senki nem ellenőrzi.

Árak és hasznos tudnivalók a madridi tömegközlekedési kártyáról

A kártya ára: 2,50 €

Matricákkal jelölt automaták adják ki, miközben a kívánt jegyet/bérletet is megvesszük. Minden tömegközlekedési módon használható. A kártya visszaváltható, célszerű a reptéri irodában leadni, nyitva tartás 8:00 - 20:00.

Egy jegy ára: 1,50 €

A jegy kártyára töltésekor ki kell választani a célállomást, de utána az A zónán belül akárhányszor átszállhatunk. A jegy csak aznapra érvényes.

10-es gyűjtő METROBUS: ÚJ "AKCIÓS" ÁR : 8,50 €  (régen: 12,20 €, ez látszik lentebb a képeken is, de év végéig kedvezményes. Újra nem fotóztam.)

A legkedveltebb mód, és ha központi helyen szállunk meg a leghasznosabb is. Hivatalosan egy kártyát 3 ember használhat, de tapasztalat szerint akár 6-an is csippanthatunk vele, sorban átadva egymásnak. A reptéri ki/belépő illetéket pluszban kell rátölteni, ami csak az adott napra érvényes, és + 3 € / fő

Turista kártya:

Ha sok felé tervezzük, hogy megyünk, de amire viszonylag kevés időnk van. További előnye, hogy ebben már a reptéri illeték is benne van, viszont a hátránya, hogy nem 24 órákban számol, hanem naptári nap szerint.

"A" zónás turistajegyek ára: 1 napos 8,40 € , 2 napos 14,20 € , 3 napos 18,40 € , 4 napos 22,60 € , 5 napos 26,80 € , és az egy hetes 35,40 €  

10-es gyűjtőjegy vásárlás lépésről-lépésre

Egy vagy többnapos turistabérlet vásárlása

Mit érdemes még tudni?

A madridi metró szuper lefedettséget biztosít, könnyen használható, rendezett, tiszta szerelvényekkel, és metrómegállókkal. A tájékozódást könnyíti, hogy remekül ki van táblázva minden. A szerelvényekben fel van matricázva a metróvonal megállói, illetve követhetjük a kijelzőkön is, aki pedig haladó szinten van az figyelheti a hangosbemondót. 

Néhány csomóponton, a két metróvonal közt nagy távolság is lehet, így nem kell meglepődni, ha akár 5-8 percet sétálunk. Ezeket a térképen ovális összekötéssel jelzik. Mivel átszálláskor, vagy a felszínre jutáshoz olykor nagy szintkülönbséget kell megtenni, érdemes figyelni, hogy melyik irányban találjuk a mozgólépcsőket, liftet. A régebbi vonalakon, azonban ezt ne keressük. Viszont, ha merül a telefonunk, akkor kereshetünk peronok falán usb töltő pontokat, és sok metrószerelvény belsejében is (általában: 6, 10 vonalon). 

A madridi metró jegyautomaták típusai: első picinél csak kártyával lehet fizetni, a középsőnél, ahol a monitor felett piros matrica van, az kiad tömegközlekedési kártyát, a harmadiknál pedig, csak jegyet vagy bérletet vásárolhatunk a piros kártyánkra. (Nemrég bevezettek pirosra matricázott gyors automatákat, ahol csak 10-es gyűjtőt tudunk tölteni)

INGYENES UTAZÁS:

Az utóbbi hetekben bőven lehet olvasni arról, hogy Madrid város 50%-os kedvezményt ad a tömegközlekedés igénybevételére, valamint Spanyolországban ingyen lehet vonatozni szeptembertől. De tényleg mit is jelent ez?

Madridban, szeptemberben fél áron lehet 30 napos bérletünket feltölteni, de ehhez szükséges egy fényképes, névre szóló Multi kártya. Amennyiben pár napra érkezünk Madridba, ezt sajnos nem lehet kihasználni, hisz még ugyan lakcímnek megadhatnánk a szállásunkat, de a kedvezmény bejelentése után jelenleg igen leterhelt a rendszer. Időpont regisztrálására is napokat kell várni, plusz még számolni kell azzal is, hogy az elkészült kártyát postán küldik meg.

Ingyenes vonatozás: nem vonatkozik az egyszeri utazásra szóló jegyekre, illetve a távolsági utazásokra! Az akcióban a Cercanías, Rodalies és Media Distance által üzemeltetett vonatokra a több útra szóló menetjegyek vesznek részt. Ezek a helyi és a közepes távolságú vonatoknak felelnek meg, 300 km-ig. A több útra szóló jegyek legalább tíz oda-vissza utazást jelentenek! Az intézkedés célja tehát, hogy segítsék az ingázókat, és arra ösztönözzék a lakosokat, hogy rendszeresen használják a tömegközlekedést. Így a szükséges napi ingázást biztonságos, megbízható, kényelmes, gazdaságos és fenntartható közlekedési eszközre cseréljék az energia- és üzemanyagárak folyamatos emelkedése miatti rendkívüli körülmények között.

Összességében minden remekül hangzik amikor a magyar médiákban nagy betűkkel hirdetik, hogy Spanyolországban ingyen közlekedhetünk, azonban ez a valóságban a helyi lakosoknak szól, nem pedig a turistáknak.

Viszont a Madridba látogatók sem maradnak teljesen kedvezmény nélkül, hisz a METROBUS 10-es gyűjtőjegy árát 12,20 €-ról 8,50 €-ra csökkentették!

Letölthető térképek a madridi metróhoz

Madrid metró zsebtérkép

Madrid látnivalók metróval

Madrid metrótérkép teljes

A madridi metró hivatalos applikációja, weboldala

További információk : https://www.metromadrid.es/en