Madridi tömegközlekedés metróval - árak, térkép, hasznos infók (2022)

2020.02.28

Amikor XIII. Alfonz király Madridban felavatta a ma már ikonikus 1-es metró vonalát, az mindössze 4 kilométer hosszú volt, 8 megállóval. Azóta eltelt 100 év, napjainkban a spanyol főváros a világ 8. legkiterjedtebb metróhálózatával rendelkezik. Az összesen 294 kilométeren tekergő hálózaton 302 megálló található, így a madridiak 75%-nak az otthonuktól max. 600 métert kell sétálniuk egy metrómegállóig. A földalattit 12 vonal alkotja, amelyen egyszerre akár 327 szerelvény süvít azért, hogy csúcsidőben ne kelljen 3 percnél többet várakozni (ritkított időközökben pedig 6-8 perc) Az első metró minden nap 6:05-kor, az utolsó pedig a vonalak végállomásától hajnal 1:33-kor indul el.

A madridi tömegközlekedés egy jól működő elektronikus kártyás (Multi Card) rendszert használ, a bliccelés igen ritka. Minden megállón találunk olyan automatákat, ahol a jegy, vagy bérlet megváltásakor a plasztik kártyát is kidobja. Ezzel általában először a madridi repülőtéren találkozunk, ahol lelkes személyzet is próbál segíteni, igaz mint általában a spanyolokra jellemzően, kevés angol, de annál erősebb spanyol nyelvtudással. :D de semmi gond, az automaták menüjét angolra nyelvre is tudjuk állítani.

A madridi tömegközlekedés zónás rendszerben működik, de nem kell megijedni, egy átlagos madridi kiruccanás során nem hagyjuk el az "A" zónát, amely gyakorlatilag lefedi Madridot. A további zónák, már a külvárost jelentik.

Árak és hasznos tudnivalók a madridi tömegközlekedési kártyáról

A kártya ára: 2,50 €

Matricákkal jelölt automaták adják ki, miközben a kívánt jegyet/bérletet is megvesszük. Minden tömegközlekedési módon használható. A kártya visszaváltható, célszerű a reptéri irodában leadni, nyitva tartás 8:00 - 20:00.

Egy jegy ára: 1,50 €

A jegy kártyára töltésekor ki kell választani a célállomást, de utána az A zónán belül akárhányszor átszállhatunk. A jegy csak aznapra érvényes.

10-es gyűjtő: 12,20 €

A legkedveltebb mód, és ha központi helyen szállunk meg a leghasznosabb is. Hivatalosan egy kártyát 3 ember használhat, de tapasztalat szerint akár 6-an is csippanthatunk vele, sorban átadva egymásnak. A reptéri ki/belépő illetéket pluszban kell rátölteni, ami csak az adott napra érvényes, és + 3 € / fő

Turista kártya:

Ha sok felé tervezzük, hogy megyünk, de amire viszonylag kevés időnk van. További előnye, hogy ebben már a reptéri illeték is benne van, viszont a hátránya, hogy nem 24 órákban számol, hanem naptári nap szerint.

A zónás turistajegyek ára: 1 napos 8,40 € , 2 napos 14,20 € , 3 napos 18,40 € , 4 napos 22,60 € , 5 napos 26,80 € , és az egy hetes 35,40 €  

Letölthető térképek a madridi metróhoz

Madrid metró zsebtérkép

Madrid látnivalók metróval

Madrid metrótérkép teljes

Mit érdemes még tudni?

A madridi metró szuper lefedettséget biztosít, könnyen használható, rendezett, tiszta szerelvényekkel, és metrómegállókkal. A tájékozódást könnyíti, hogy remekül ki van táblázva minden. A szerelvényekben fel van matricázva a metróvonal megállói, illetve követhetjük a kijelzőkön is, aki pedig haladó szinten van az figyelheti a hangosbemondót. 

Néhány csomóponton, a két metróvonal közt nagy távolság is lehet, így nem kell meglepődni, ha akár 5-8 percet sétálunk. Ezeket a térképen ovális összekötéssel jelzik. Mivel átszálláskor, vagy a felszínre jutáshoz olykor nagy szintkülönbséget kell megtenni, érdemes figyelni, hogy melyik irányban találjuk a mozgólépcsőket, liftet. A régebbi vonalakon, azonban ezt ne keressük. Viszont, ha merül a telefonunk, akkor kereshetünk peronok falán usb töltő pontokat, és sok metrószerelvény belsejében is (általában: 6, 10 vonalon). 

A madridi metró jegyautomaták típusai: első picinél csak kártyával lehet fizetni, a középsőnél, ahol a monitor felett piros matrica van, az kiad tömegközlekedési kártyát, a harmadiknál pedig, csak jegyet vagy bérletet vásárolhatunk a piros kártyánkra. (Nemrég bevezettek pirosra matricázott gyors automatákat, ahol csak 10-es gyűjtőt tudunk tölteni)

10-es gyűjtőjegy vásárlás lépésről-lépésre

Egy vagy többnapos turistabérlet vásárlása

A madridi metró hivatalos applikációja, weboldala

További információk : https://www.metromadrid.es/en