Spanyolország TOP 15 leglátogatottabb műemléke - Látnivalók 1.rész

05.04.2019

1. Sagrada Família, Barcelona - 3,7 millió látogató

Teljes nevén, a Szent Család Engesztelőtemploma (El Temple Expiatori de la Sagrada Familía) nemcsak Barcelona jelképe, hanem Európa legkülönösebb temploma is. A szimbólumokkal zsúfolt, egyediségre és természetességre törekvő alkotás Gaudí legnagyobb műve, amely máig befejezetlen. A neogótikus templom építse 1882-ban kezdődött meg Francesc P. Villar vezetésével. Mikor Antoní Gaudí átvette az építkezés irányítását, azonnal rá oly jellemző módon, 150 méter magas, egyedi, egekbe szökő tornyokat tervezett. Gaudí eredeti tervét arányosan csökkentették, de az épülő templom így is lenyűgöző lesz. Ez lett a mester életének fő műve, aki 16 évig remeteként élte életét az építkezés helyén. Az építész mélyen vallásos, misztikus nézeteket valló művész volt, aki valóságos szent hírében állt. Egy villamos ütötte el 74 éves korában. Megjelenése olyan szerény volt, hogy egy ideig nem sikerült azonosítani a holttestét, s a szegények kórházában halt meg. A nagy művészt befejezetlen fő műve kriptájában helyezték örök nyugalomra, amely - akárcsak a természet - tovább sarjadozik sírja körül.

Sagrada Familia Barcelona
Sagrada Familia Barcelona

2. Museo Reina Sofía múzeum, Madrid - 3,2 millió látogató

A múzeumnak helyet adó XVIII. századi épület korábban közkórház volt, amelynek építését III. Károly spanyol király rendelt el, és olyan neves spanyol építészek terveztek, mint Sabatini és Hermosilla. Az épületet 2005-ben kibővítették, és a múzeum állandó gyűjteményét alkotó több mint 20ezer műalkotás, immár több mint 3 emeletet foglal el. Napjainkban, a XX. századi műveket bemutató múzeum kétség kívül leghíresebb darabja Picasso alkotása, a Guernica, mely az azonos nevet viselő baszk város polgárháborús bombázásának borzalmait örökítette meg. De külön termet kaptak a XX. század nagy spanyol újítói, Dalí, Picasso, Miró és Juan Gris.

Museo de Reina Sofia
Museo de Reina Sofia

3. El Prado múzeum, Madrid - 2,6 millió látogató

A Prado múzeumban van a világ legnagyobb spanyol festménygyűjteménye. A XII-XIX. századot átfogó kiállítás elsősorban Velázquez és Goya alkotásaiból mutat be sokat. A neoklasszikus épület III. Károly megbízásából Juan de Villanueva tervezte 1785-ben. A múzeum jelentőségét mindig is a királyi gyűjteményének köszönhette. A sok külföldi mestermű a spanyol korona egykori hatalmát igazolja, hiszen Német-alföld és Itália egyes részei hosszú évekig spanyol uralom alatt álltak. Érdekes módon, először Joseph Bonaparte javasolta, hogy nyissák meg a királyi műgyűjteményt a nagyközönség előtt. Terveit végül VII. Ferdinánd valósította meg, és a képtár 1819-ben nyitotta meg kapuit az eredetileg természettudományi múzeumnak szánt épületben. Napjainkban a képtár több mint 7500 festményt őriz, ezek alig hatoda képezi az állandó kiállítás anyagait.

El Prado Múzeum
El Prado Múzeum

4. La Alhambra palota, Granada - 2,5 millió látogató

Alhambra palotája a tér, a fény, a víz és mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve. Az álomszerű palota a muzulmán Granada művészi nagyságának egyetlen ránk maradt emléke, ami egy szakadékos, erdős domboldal tetején ül. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával, mint a gipsz, a fagerenda vagy a csempe. Sokan nevezik a világ egyik nem hivatalos csodájának, de mindenképpen a mór művészet képzeletgazdagságának és légiességének kőbe vésett foglalata. A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkája látható. A palotából egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára. (Minden bizonnyal csakis azért nem az első a ranglistán, mivel műemlékvédelmi okokból, a napi látogatók száma korlátozva van.)

Alhambra Palota
Alhambra Palota

5. Ciudad de la Artes y las Ciencias, Valencia - 1,9 millió látogató

Valencia legmegkapóbb modern terve, a Művészetek és Tudományok városának futurisztikus épületegyüttese a városközpont és a kikötő között, egy tó köré épült. A kiterjedt épületegyüttes négy jól elkülöníthető, de építészetileg mégis harmonikus kapcsolatot alkotó egységre különül el. A szenzációs kinézetű félgömbben kap helyet az IMAX mozi és a planetárium. A különleges "városban" található még egy hangversenyterem, egy interaktív természettudományi múzeum, valamint Európa legnagyobb oceanográfiai parkja, a legváltozatosabb óceáni élőlényekkel.

Művészetek és Tudományok Városa
Művészetek és Tudományok Városa

Blogbejegyzésem egyben:  https://spanyolbanotthon.blog.hu/2017/11/30/spanyolorszag_15_leglatogatottabb_muemleke