Spanyolország TOP 15 leglátogatottabb műemléke - Látnivalók 2.rész

27.04.2019

6. La Mezquita, Córdoba - 1,6 millió látogató

Andalúzia második legjelesebb arab kori műemléke, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az eredeti mecset építése 785-ben kezdődött, és csak két évszázad múltán fejeződött be, így az évszázadok alatt továbbfejlődő épület több stílusjegyet is magára vett. A XII. században készült Nagymecset az iszlám ibériai hatalmát szimbolizálta. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 darab oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Érdekessége, hogy az Omajjád kalifák imahelyeként oly hatalmas becsben állt az iszlám világban, hogy a város lakóinak nem kellett elzarándokolniuk Mekkába.

La Mezquita, Nagymecset, Córdoba
La Mezquita, Nagymecset, Córdoba

7. Catedral de Santa María, Sevilla - 1,5 millió látogató

A hatalmas gótikus katedrális, és a mór templomtorony Sevilla legnépszerűbb nevezetessége. Szinte nem is emberi léptékű; 116 m hosszú, 76 m széles épület, a világ harmadik legnagyobb keresztény temploma. A sevillai katedrális helyén, már az almohádok építettek egy mecsetet a XII. században. A harangtorony - La Giralda, és a Patio de los Naranjos, e mór építmény öröksége. Európa legnagyobb katedrálisán 1401-ben kezdtek el dolgozni, és kevesebb, mint 100 év alatt készültek el vele. Homályos belső tere számos ereklyét és kincset rejteget. Ilyenek pl. Murillo, Zurbarán, és Goya festményei. Továbbá, egy feszület, mely állítólag abból az aranyból készült, amit Kolumbusz első útjáról hozott haza az Újvilágból. Majd végül egy sírkő, mely egyesek szerint a nagy felfedező porhüvelyét fogadja magába. Rámpák során felkapaszkodhatunk a torony tetejére, ahol pompás kilátás tárul a kitartó turisták szeme elé.

Katedrális, Sevilla
Katedrális, Sevilla

8. Real Alcázar, Sevilla - 1,5 millió látogató

A sevillai Királyi Palota az egyedülálló mudéjar építészet, a spanyol királyi pompa, és az angolkertek felülmúlhatatlan kompozíciója. A XII. és XVI. század közt elterjedt mudéjar építészeti és díszítésű stílus legszebb alkotása az ibériai félszigeten. Granadai, és toledói mesteremberek munkája, amit később több uralkodó a saját stílusában egészített ki. Los Alcázares, hét évszázadon keresztül a spanyol uralkodók lakhelye volt, emeletét pedig mai napig a királyi családnak tartják fenn. A kegyetlenségeiről híres I.Péter rendelte el (1364) a királyi rezidencia megépítését az almohádok építette palotán belül. Noha a granadai Alhambra fényével nem vetekedhet, az Alcázar meghittségével, bájával és tarkabarka díszítményeivel tűnik ki. Mesébe illő padlói, mennyezetei és falai bonyolult mesterművek. A gondozott, nyírt kertek és narancsligetek szintén azt az érzetet keltik bennünk, hogy egy keleti paradicsomban járunk.

Real Alcázar palotája, Sevilla
Real Alcázar palotája, Sevilla

9. Palacio Real, Madrid - 1,3 millió látogató

Madrid óvárosban található a Királyi Palota, azaz a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 26 éven át azzal az egyetlen, és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. XVIII. századi palota-együttese a korabeli francia divatot tükrözi. A palotát XIII. Alfonz lemondásáig (1931) a királyi család használta. A Palacio Real látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található (hanem a Zarzuela palotában), azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

Palacio Real, Királyi Palota Madridban
Palacio Real, Királyi Palota Madridban

10. La Casa Milá, Barcelona - 1,1 millió látogató

Gaudí avantgárd alkotásai közül az egyik legmerészebb, és legnagyobb hozzájárulása Barcelona polgári építészetéhez. La Pedrerának becézett (Kőbánya) Casa Milá volt az utolsó lakóház, melyet Gaudí épített, ezután már csak a Sagrada Familia tervezésének élt. Az 1906-10 között épült ház, teljesen elrugaszkodott az akkori építkezés alapelveitől, ezért kortársai gúnyos kritikáinak céltáblájává vált. A 8 emeletes bérházat Pere Milà i Camps iparmágnás és felesége rendelte. Az épület érdekességei, hogy a lakások párkányait, ajtókilincseit és ablakkereteit is Gaudí tervezte, hogy sehol sincsenek egyenes falak, valamint a tetőzet bizarr kéményerdeje.

La Casa Milá - Kőbánya - Barcelona
La Casa Milá - Kőbánya - Barcelona

Blogbejegyzésem egyben:  https://spanyolbanotthon.blog.hu/2017/11/30/spanyolorszag_15_leglatogatottabb_muemleke