top of page

Háromkirályok ünnepe és a Napkeleti bölcsek felvonulása

Frissítve: 2023. okt. 29.

Spanyolországban január első hetében megáll az élet, lehetetlenség ilyenkor bármiféle hivatalos ügyet intézni, néhol ugyan bemennek dolgozni, de érdemi munka igazán sehol sem folyik. A még mindig tartó karácsonyi és újévi ünnepségsorozat Vízkereszt előestéjén tetőzik. Január 5-én, a folyamatos fiesta hazájában az év leglátványosabb parádéjára, a Háromkirályok, vagy ahogy jobban ismerjük a Napkeleti Bölcsek ünnepére készülődnek. Este óriási felvonulást tartanak az ország összes városában, ahova a Bölcsek annak rendje és módja szerint hatalmas, színes pompával érkeznek meg, és amitől mindenki szája egész biztos tátva marad.

Háromkirályok ünnepe és a napkeleti bölcsek felvonulása vízkereszt Spanyolország szokások
Háromkirályok ünnepe és a napkeleti bölcsek felvonulása, avagy a Vízkereszt Spanyolországban

Napkeleti bölcsek érkezése


Gáspár, Menyhért és Boldizsár látványos menete nem csak remek szórakozás, hanem egyben a csokik, a cukorkák, és az apróbb ajándékok kánaána is, amiket a felvonulók megállás nélkül zúdítanak az ujjongó gyerekekre (gyakorlatias felnőttek felfordított nyitott esernyőt tartanak a hulló cukrok alá). A felvonulást hangos muzsikaszó kíséri és persze a tűzijáték sem marad el. Talán ez az egyetlenegy nap az évben, amikor a parádé végeztével a gyerekek nem akarnak tovább őrjöngeni az utcákon, hanem kézen fogva vonszolják haza szüleiket, hogy minél korábban álomba merüljenek, az elkapott cukorkákról álmodjanak és másnap végre kinyithassák a karácsonyi ajándékaikat.


Háromkirályok, akik az ajándékot hozzák


A spanyol gyerekeknek nem szenteste érkezik az ajándék, a kívánságokkal teli leveleket a Háromkirályokhoz címezik, akik meglepetésekkel megpakolva csak január 5-én este érkeznek, elvileg teveháton. Mivel ide a télapó sem jut el, (habár lassan kezdenek feltűnni a csokimikulások a boltok polcain) a rossz gyerekek ilyenkor kapják meg büntetésként a nekik járó fekete szenet, amely azért szerencséjükre mégiscsak cukorból készül.

Spanyol Betlehem

Az utóbbi években, ugyan Spanyolországban is kezd elterjedni a karácsonyfa díszítés, de a hagyományoknak megfelelően az ünnepekre otthon mindenki saját Betlehemet állít. Szintén szokás, hogy a nagy műgonddal építgetett biblia jelenetet, minden évben legalább egy aprósággal kell bővíteni. A betlehemi figurákat és kiegészítőket a karácsonyi vásárokban lehet beszerezni és elképesztő az, ahogy a spanyolok órákig válogatnak a több ezer figura közt, mire megtalálják a számukra tökéletest darabot.


Roscón de Reyes

Ezeknek a napoknak további elengedhetetlen tartozéka még a Roscón de Reyes, ami gyakorlatilag egy citrommal vagy naranccsal ízesített kalács. A karika alakú sütemény formájával a Háromkirályok koronájára emlékeztet, a tetején lévő kandírozott gyümölcsök pedig a korona drágaköveit helyettesítik. Érdekessége, hogy a tésztába több apró meglepetést sütnek bele. Mindenki lázasan várja, hogy mit rejteget a neki jutó kalácsdarab, és ki az aki megtalálja a király figuráját vagy épp az egy szem lóbabot. Akinek az első jut, örülhet, mert egy napig szimbolikusan ő lehet a „király”, akinek minden kívánságát teljesíteni kell. Aki pedig lóbabra harap, az készítheti pénztárcáját, hiszen a hagyomány szerint vagy kifizeti a kalács árát a házigazdának, vagy jövőre ő veszi meg a Roscónt. (Bővebbe itt olvashatsz a Háromkirályok kalácsának eredetéről és megtalálod a hagyományos receptjét is!)


Spanyolország karácsonyi kalács Roscón de Reyes

Reyes Magos felvonulás

A Cabalgata de Reyes Magos, azaz a Háromkirályok esti felvonulását több hétig tartó előkészületek előzik meg. Madrid és Barcelona, mint mindenben, természetesen ebben is évről-évre verseng egymással. A két nagyváros, egyenként, átlag 600-700 ezer eurót költ a fiesta megrendezésére. A felvonulás menetrendjét és útvonalát előre kihirdetik és a több órás rendezvényre óriási tömegek érkeznek. Az utcákon felsorakoztatott kordonok mögötti legjobb helyekért és a felállított pódiumok székeiért bizony már kora délután harcba kell szállni. Negatív dolog, hogy a televíziós élő közvetítéseknek hála egyre több a támogatókkal rendelkező felvonuló kocsik száma, viszont pont az ő vastag pénztárcájuknak köszönhető, hogy az este folyamán, a nagyvárosokban akár több, mint másfél millió darab cukorkát szórnak szét, természetesen a gyerekek legnagyobb örömére.

De ne feledkezzünk meg a kisebb városokról sem. Már csak azért sem, mert ez a tradíció alig több, mint 150 éve kezdődött el egy alicantei kisvárosban. Krónikák szerint, 1866-ban Alcoy város lakói azért szerveztek körmenetet, hogy a szegény családok gyerekei számára ajándékot gyűjtsenek. Pár éven belül az egész országban elterjedt ez a szokás, mára pedig az egyik legnagyobb spanyol fiesta. A mai nap eseményei közül talán a leghíresebb az Auto Sacramental utcai színházi előadása, amit Santillana de Mar-ban, az északi Asturias tartomány egyik legszebb városában rendeznek. Még a Háromkirályok felvonulása előtt, a város különböző részein, összesen 8 jelenetben elevenedik meg ez a bibliai történet, és a 2,5 órás élő városi színházi műsorhoz több mint 500 ember közreműködése szükséges.

Több városban, hagyományosnak épp nem mondható, de rendkívül stílusos módon érkeznek meg a Háromkirályok. A granadai Sierra Nevadán és a Pireneusokban síléceken, Camargoba kis repülőn, Gijónba helikopterrel, Zaragozába gyors vonattal, Pamplonába dromedárok hátán, Tenrifén villamossal és számos tenger parti városba pedig praktikusan hajóval.


1 272 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page