top of page

25 kihagyhatatlan program Madrid felfedezéséhez

Frissítve: 2023. nov. 10.

Ha Madridban vagy, élj úgy, mint a madridiak! Tartja majdnem pontosan így az ismert mondás. Most összegyűjtöttem pár olyan dolgot Madrid főbb látnivalóin túl, amitől madridi utazásod még felejthetetlenebb lesz.

Madridi látnivalókon túl, 25 dolog amit Neked is ki kell próbálnod

1. Nincs autentikusabb dolog, mint egy tintahalkarikás szendvics Madridban! A tintahal ráadásul rántva van, úgyhogy könnyen hihetnénk azt is, hogy ezt direkt nekünk, magyaroknak találták ki. Kérj mellé fokhagymás krémet is, majd sétálj át a Plaza Mayor volt vásártérre! A legjobb "bocadillo de calamares" lelőhelyeket itt találod!

2. Ha már ettünk egy jót, azt öblítsük le egy igazi madridi vermuttal! Emlékszel még a régi magyar Éva vermouthra? Na, azt az ízt gyorsan felejtsd el, és kóstold meg a madridi házi keverésű (semmi esetre sem kézműves!) mennyei csodákat!

Tipp: vermut casero, helyben kevert, vagy vermut del grifo, amit csapolnak, mint a sört! :)

3. Nincs vége a gasztroutazásodnak! Madridban újra fénykorát éli a vásárcsarnoki életérzés. És igen, van élet a központi turistakedvenc Mercado de San Miguel-en is túl... Légy bevállalós és keresd fel azokat, ahova tényleg a helyiek járnak!

4. Madrid a lábaid alatt! A spanyol főváros igazi úttörő volt a tetőteraszok más dimenzióba való helyezésében, ezért Neked is kihagyhatatlan, hogy több emelet magasan élvezd a mediterrán chillout hangulatot, miközben Madrid a lábaid alatt hever! Válogass a több mint 35 madridi rooftop közül!

5. Ugorj még egy szintet, és nézz meg egy szélesvásznú panorámát Madridról a természet lágy ölén. A legjobb helyek közt: Cerro de Tío Pío, Parque Lineal del Manzanares, Dalieda de San Francisco

6. Ez már tényleg vérbeli haladóknak! Sokan még a madridiak közül sem tudják, hogy bizony nekik is van egy zenélő, figurás órajátékuk. Nem illusztrisabb társaság, mint III. Károly, Goya, Alba hercegnője, és Pedro Romero híres torreádor köszönt minket 18 harangjáték közepette. Edificio de Plus Utra, 3 perces játék kezdete minden nap 12:00 15:00 18:00 20:00 órakkor.

7. Apropó, "torreádor"-t említettem? Akkor, irány a madridi Las Ventas, vagyis a bikaviadal-aréna, ami az ország legnagyobb arénája, és ahol a legjobb múzeumot találhatod, ha szeretnéd megismerni közelebbről ezt a világot. De ha inkább kihagynád ezt a programot, akkor csak szimplán ülj le az aréna elé, és hallgasd meg Bizet, Carmen című operájából a Torreádor áriáját.

8. Tovább a művészet útján... jöjjön Goya! A "legmadridabb" spanyol festő számomra, mégha Zaragozában is született. Goyát követni, olyan mintha visszautaznánk az időben, és Vele együtt sétálnánk a XVIII. századi Madrid utcáin! Lépésről-lépésre Goya nyomában: Prado Múzeum, San Antonio de la Florida kápolna, Nemzeti Rézmetsző, San Francisco el Grande Bazilika, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Lázaro Galdiano Múzeum, Királyi Palota, Liria Palota, Bornemissza Múzeum stb...

9. De jöjjön egy lazább program és irány a Retiro Park, avagy Madrid lüktető zöld szíve. Hatalmas sétákat tehetsz a nyugalom szigetén, és ne feledd: a csónakázás nem béna, hanem igenis menő!

10. Fusd le a Rock 'n' Roll Madrid Marathon-t (2022. április 24.) vagy sétálj a Manzanares folyó partján a Puente del Rey és Puente de Toledo történelmi jelentőségű hidak közt. Gyerekekkel is kiváló program, hisz a folyóparton remek játszóterek is vannak.

11. Legyen biciklis program is? Akkor tekerd körbe a fővárost! Mindössze 65 km végig az Anillo Verde Ciclista de Madrid kerékpárúton.

12. Ennyi sport után ideje feltölteni újból a cukorszintedet! Kóstold meg a tradicionális spanyol fánkot, azaz a churrost, és természetesen ahogy a madridiak mártogasd azt forró csokiba! A két nagy rivális churrosozó közül döntsd el Te, hogy melyikbe a finomabb? Chocolatería San Ginés vs. Churrería 1883 (itt pedig a recept)

13. Próbáld ki a délelőtti kávézás szent intézményét! La Latina, Malasana, Lavapiés negyedben rengeteg eredeti kávézót találsz.

14. Felpörögtél a kávétól? Jöhet egy még nagyobb adrenalin bomba? Akkor keresd fel a legnagyobb sikerű spanyol sorozat, a Nagy Pénzrablás madridi helyszíneit!

15. A személyes kedvencem: sétálj a Gran Vían! Hogy ez mitől eredeti program? Attól, hogy tedd ezt hajnalban, amikor még a spanyolok garantáltan alszanak. Így nyugodtan végigcsodálhatod a sugárút káprázatos épületeit, és a végén ne felejts el egy szelfit csinálni az ikonikus Schweppes neonreklámmal (khmm, lásd 14.pont)

16. Ha hajnal, akkor napnyugta is. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a legjobb hely Madridban, ahol a naplementében gyönyörködhetünk az a Templo de Debod. Parádés környezet egy cseppnyi óegyiptomi csoda társaságában.

17. Általában nem bakancslistás egy utazónak sem, de Madridban meglátogatni egy Tablao Flamenco-t épp annyira eredeti dolog, mintha tennéd ezt Sevillában, Málagán vagy épp Granadában. Óriási kultúra, rengeteg szenvedély, igazi érzelmek, zene és tánc kíséretében! Ne habozz, és nézz meg Te is egy flamenco előadást!

18. La vida nocturna. Madrid sosem alszik! Tedd próbára ezt a mondást és egyúttal magadat is. Barátaiddal menjetek végig a Cava Baja utcáján bárról-bárra. Kérjetek ínycsiklandozó tapasokat, majd plusz az italokkal egyensúlyozzatok ki az utcára, ahol aztán álldolgálva fogyasszátok el ezeket, és persze a harmadik nemlétező kezeddel kóstold meg a barátaid tapasát is! Nem is olyan egyszerű ez a spanyolos éjszaka, majd meglátod!

19. Focimeccs, na az, mindig van! Még ha nem is vagy focibolond, akkor is nyugodtan kommentáld végig, miközben többed-magaddal odaragadsz a bár sarkában lévő tévé képernyőjére. Ha pedig történetesen épp nyer kedvenc madridi csapatod, akkor ugorj bele a Neptun vagy Cibeles kútba! (De ha kérdezik, ezt a tippet nem Tőlem kaptad!)

20. Ha tényleg ütött az éjszaka, és úgy érzed, hogy másnap semmi kultúrát nem tudsz befogadni, egyszerűen csak sétálj Madrid utcáin, és találj ki jobbnál jobb sztorikat arról, hogy mit is jelenthetnek a színes madridi utcanévtáblák ábrázolásai!?

21. Suerte! Próbálj szerencsét nem csak a főváros, hanem az egész ország legikonikusabb lottózójában, és vásárolj egy szerencseszelvényt Doña Manolita-nál. A karácsonyi lottóláz idején az ország minden pontjáról érkeznek ide spanyolok, hogy akár 3-4 órás türelmes sorbaállás után itt vegyék meg szelvényüket.

22. Ohhhh drága Rastro, minden csalhatatlan turista szívének eltiprója. A hangulatos vasárnapi bolhapiacnak kikiáltott turistacsalogató hely, nem más, mint egy hemzsegő kirakodó és zsibvásár, ahol mozdulni sem lehet. Az eredeti "ócskapiac"-ot azonban bármelyik nap megtalálhatod ha a Plaza de Vara de Rey tértől kiindulva végigsétálsz Carlos Arniches, Mira el Rio Alta, és Rio Baja lejtős utcáin.

23. Ha csak egy dolgot veszel Madridban, akkor legyen az egy könyv. Sétálj végig a hangulatos könyvárus bódésoron, a La cuesta de Moyano-n, találd meg kedvenc könyved... majd tégy magadnak egy szívességet, és tanulj meg spanyolul! :)

24. Figyelem, brutál gyerekprogram! Üljetek fel a Teleférico egyik gondolájába, libbenjetek át a Casa de Campo-ba és nézzétek meg a pandákat. Hát van cukibb mint egy pandabébi? Igen, kettő!(MadridZOO)

25. Legvégül pedig el ne felejtsd felkeresni az igazi madridi Macit, ami egyben a főváros címerállata és jelképe is. A pandát ugyan nem, de ezt a macit simizni ér, sőt kötelező! A helyi mítosz szerint, ha megérinted a Plaza de Sol téren álló Maci szobrot, akkor biztos, hogy még visszatérsz Madridba!


+1. Tarts Velem egy madridi városlátogató sétára, és tudj meg még több autentikus dolgot erről a fantasztikus városról!



2 373 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page