top of page

Reina Sofía Múzeum - Madrid, hasznos tudnivalók

Frissítve: 2023. nov. 10.

A Calle de Santa Isabel utcában található "Centro de Arte Moderno Reina Sofia", azaz a Szófia Királyné Modern Művészeti Központot kisebb tévelygések nélkül, célirányosan a Paseo de Prado sétánya felől, vagy pedig a múzeummal szinte szemben lévő híres Atocha vasúti pályaudvar felől lehet megközelíteni.

A múzeumnak helyet adó XVIII. századi épület korábban közkórház volt, amelynek építését III. Károly spanyol király rendelt el (1781-ben), és olyan neves építészek terveztek, mint az olasz származású Sabatini és a spanyol Hermosilla. A múlt század '80-as éveiben nagy átalakításokat végeztek, melyeknek köszönhetően, előbb csak, mint művészeti központ nyitotta meg újra kapuit, majd 1990-ben létrehozták itt a Nemzeti Modern Művészetek Múzeumát.

A barokk stílusú épületen erősen érezhető az El Escorial kolostormonstrum rideg hatása. A madridiak által kiábrándítónak tartott épület látványán, szerintük, a külső falon elhelyezett modern üvegtornyokban futó liftek sem sokat segítettek. Az épületet 2005-ös kibővítésével a neves Jean Nouel bízták meg, aki az "építészeti Nobel-díjnak" is nevezett, Pritzker-díjas francia építész és formatervező.

A múzeum állandó gyűjteményét alkotó több, mint 20.000 műalkotás, két épületben, 4 emeletet foglal el. A modern művészet, a kubizmus, és a szürrealizmus szerelmesei számára nagy élményt és remek időtöltést ígér. A kiállító termek alapterülete 12000 négyzetméter, berendezése rendkívül modern. A termek hőmérsékletét, páratartalmát, világítását, és a biztonsági rendszer irányítását, központi számítógépes rendszer irányítja.

Napjainkban, a XX. századi műveket bemutató múzeum kétség kívül leghíresebb darabja a Guernica. A spanyol republikánus kormány, 1937-es párizsi Világkiállításon egy polgárháború-ellenes művel szerette volna felhívni a figyelmet az országot sújtó problémákra. A rekordsebességgel felépített spanyol pavilonba egy nagy festményt rendeltek, mégpedig nem mástól, mint a XX. század, avantgárd stílus kiemelkedő képviselőjétől, azaz Pablo Picassotól. A hatalmas méreteket öltő (3,49m x 7,77m) alkotás témáját az 1937. április 26-ai náci -német és olasz- légitámadás ihlette, és -többek közt- a Baszkföldön található Guernica város polgárháborús bombázásának borzalmait örökíti meg.

A kép a kiállítás után hosszú évekre Amerikába kerül, és egészen 1981-ig egy New York-i képtárban volt kiállítva, mivel Picasso úgy rendelkezett, hogy a kép ne kerülhessen vissza Spanyolországba addig, míg helyre nem áll a demokrácia. Mikor a Guernica nagy nehezen visszaér Spanyolországba, a madridi Reina Sofia múzeum még nem létezik, így a festmény a Prado múzeumhoz tartozó, de külön épületébe, a Casónba kerül kiállításra. Majd innen végül, 1992-ben a főváros új kortárs művészeti kiállítótermébe, a Centro de Arte Reina Sofiába költöztették át, ahol külön termet kapott, így a műalkotáson kívül Picasso vázlatai is helyet kaptak.

Az emeleteken külön termekben csodálhatók meg a XX. század nagy spanyol újítói, Dalí, Picasso, Miró és Juan Gris. Az új üvegépületekben két időszaki kiállítóterem, könyvtár, kávézó, művészeti boltok és egy előadóterem is van, így igazán tartalmas programot kínál a madridi Reina Sofia múzeuma.

A XX. század művészetét bemutató állandó kiállítás: Kezdetektől napjainkig, a főépület (Edificio Sabatini) második és negyedik emeletén található, a harmadikon pedig nagyszerű időszaki kiállítások vannak, csakúgy mint az új, hozzáépített épület (Edificio Nouel) két szintjén. Itt kap helyet a könyvtár részleg is, egy könyvesbolt, és egy kávézó is.


Belépők, tudnivalók, térkép - 2022

Pontos cím: Calle de Santa Isabel, 52, Madrid 28012

Gyalogosan: Puerta de Sol főtér 1,5 km 20 perc ; Prado múzeum 750 m 10 perc ; Cibeles tér 1,4 km 18 perc ; Atocha vasútállomás 500 m 7 perc;

Tömegközlekedéssel: 1-es világoskék metró: Estación del Arte megálló. Az Atocha-Cercanías vasútállomástól gyalogosan.

Nyitvatartási idő: Hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat: 10:00-21:00. Vasárnap: 10:00-14:30 Keddenként zárva.

Zárva: január 1., január 6., május 1., május 15., november 9., december 24., 25., 31.

Belépőjegy (2022):

Elővételben vagy pénztárnál: 12 € + kezelési költség 0,90 €/fő (a múzeum honlapján)

Haladóknak: 18 € , egy évig érvényes jegy, 2 alkalommal felhasználható

Autoguide bérléssel: 16,50€ , nincs magyar nyelv

Rajongóknak: 32 € Abono Paseo del Arte. Bérlet amellyel látogatható a madridi múzeumok aranyháromszöge: Prado, Reina Sofia és Thyssen-Bornemisza

Ingyenes: 25 éven aluli diákoknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek. Az ingyenes belépőt csak helyben lehet átvenni. Fényképes igazolvány/útlevél/ISIC felmutatása kötelező.

Ingyenes belépés mindenki számára: hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat 19:00-21:00, és vasárnap 12:30-14:30, valamint egész nap: április 18., május 18., október 12., december 6.

Kiknek ajánlott? Kifejezetten modern művészeti múzeum.

Guernica, Pablo Picasso: 205 terem

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra

Tippek:

  • A belépőjegy egész napra szól! Őrizd meg jól, mert felmutatásával vissza tudsz menni!

  • Videók készítése tilos. Fényképezés pedig csak részlegesen engedélyezett, tilos vakut és állványt használni. A Guernicát természetesen teljesen tilos fotózni! Azokat a termeket ahol nem lehet fotózni, külön táblákkal jelzik.

  • Nyáron a műalkotások miatt elég hűvösre állítják a klímát, ha fázós vagy legyen Nálad egy vékony kendő vagy kardigán amit magadra kaphatsz!

  • A nagyobb hátiszákot nem fogják engedni, hogy bevidd! Irány a csomagmegőrző!


508 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page