top of page

Toledo fényes ünnepe, Corpus Christi

Frissítve: 2023. nov. 10.

Egy spanyolországi közmondás szerint: Három csütörtök van egy évben, ami fényeseben ragyog, mint a Nap (Tres jueves hay en el ano que brillan más que el Sol), a húsvéti Nagycsütörtök, az Áldozócsütörtök, és az Úrnapja. Ez utóbbit, azaz a Corpus Christi-t számos spanyol városban ünneplik, de a legfenségesebb, és magával ragadóbb úrnapi körmenetet Toledóban láthatjuk. Először 1340-ben tartották meg, és a városi ünnep 1980 óta, a Nemzetközi Turisztikai Értékű Fesztivál (Fiestas de Interés Turístico Internacional) kitüntetéssel bír. 2023-ban, Corpus Christi ünnepe, és a körmenet június 8-án lesz.

A Corpus Christi, más néven Úrnapja, katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Húsvét után 60. napon tartják.
Corpus Christi Toledo Úrnapi Ünnep Körmenet Szentségtartó Spanyolország

Amikor szebben ragyog a nap Toledóban

A keresztény ünnep alkalmával szinte az egész középkori városrészt gyönyörűen feldíszítik. Az utcai árnyékolókat már hetekkel az ünnep előtt kihúzzák, majd szépen apránként lámpásokkal, és virágokkal egészítik ki. Az ablakokból bordó vallási szőnyegek, vagy színes "manila" kendők lógnak. A nyitott ablakokból tömjén illata árad, és az emberek szinte fürtökben csüngenek kifelé, hogy megcsodálják a XVI. századi gyökerekkel rendelkező toledói úrnapi körmenetet. Ilyenkor a város vallásos egyesületei évszázadok óta változatlan rendben, körmenet keretében viszik körbe a városon az oltáriszentséget, amit egy elképesztően káprázatos aranyozott monstranciában őriznek.

A katedrális kincstárában őrzött 2,5 méter magas szentségtartó a XVI. században készült, ezüstből, és aranyból. A gótikus székesegyházat mintázó szentségtartót Cisneros bíboros megbízásából Arfe német mester 183 kiló ezüstből készítette (1517-1524). Majd 1595-ben 18 kiló tizennyolc karátos arannyal bearanyozták, hogy összhangban legyen a főoltár monstranciájával. A rendkívül aprólékosan kidolgozott monumentális művet 260 figura díszíti. A szentségtartó belseje teljesen aranyból készült, zománcozott, és drágakövekkel van díszítve, amely Keresztény Izabella királynő hagyatékából származik, és a hagyomány szerint az első Amerikából hozott aranyból készült, amit állítólag Kolumbusz ajándékozott a királynőnek Barcelona kikötőjében.


Toledo díszbe öltözik

2023-ban az ünnepi sorozat május 29. és június 11. között zajlik, aminek keretében, nem csak az Úrnapi körmenetet nézhetjük meg, hanem számos koncert, kulturális, vallási és sportesemény, színi előadások, flamenco fesztivál, bikaviadal és felvonulások részesei is lehetünk. Bízom benne, hogy az oldalam követői között akadnak olyanok, akik ezt a bejegyzést olvasva, előre felkészülve, direkt az Úrnapjára szervezik toledói kirándulásukat. De aki kicsit hamarabb érkezik, az sem fog csalódni, hiszen a Corpus Christi előtt már egy hónappal elkezdődik a város feldíszítése, hogy mire a nagy nap elérkezik, szépen helyére kerüljön minden. Gigászi előkészületi munka zajlik a városban, ami során 2100 méter hosszú árnyékolót húznak ki az utcák felett, 102 díszlámpást lógatnak le, 330 bordó és 346 kézzel hímzett templomi zászlót és palástot helyeznek el az apró balkonokon, és még további 2200 kiegészítő díszítő elem kerül fel az épületek falaira.


És ha ez nem lenne elég, az utolsó napokban az ország legjobb virágdekorációs nagymesterei kezdenek el dolgozni azon, hogy Toledo ne csak ünnepi öltözetben, hanem virágdíszben és illatfelhőben is pompázzon. Az tereken és az utcákon virágoszlopok, virágpiramisok és virágfalak nőnek ki a kőtengerből, a zöld füzérek, a virágos kosarak és a virággömbök pedig a legnagyobb természeteséggel lógnak fejünk fölött, ami után már azon sem lepődünk meg igazán, hogy az utcákat felszórt kakukkfűn lépkedve, a gyógynövény különleges aromája kíséri utunkat. Ez tényleg fantasztikus élmény!


Csak egy példa, hogy elképzelhessük azt, amit akkor sem hisszük el, ha látjuk. A toledói Városháza elképesztő virágköpenybe fog bújni, amihez 3800 méter virágfüzért, 1500 zöldnövényt, 2700 köteg puszpángot, 2000 szál margarétát, 600 szál kardvirágot, 800 szál flamingóvirágot, 4000 szál szegfűt, 2000 szál rózsát, 1500 szál díszspárgát, 1000 szál krizantém, 500 csomag eukaliptuszt fognak felhasználni. A teret, és a környező utcákat pedig 200 kiló virágszirommal, és 30 köbméter kakukkfűvel fogják felszórni. El tudod a látványt képzelni?

És még mindig van tovább! Az ünnepség napján a toledói székesegyház falainak rideg köveit hatalmas, 16. és 17. századi flamand kárpitok borítják be kívülről. A felbecsülhetetlen értéket képviselő faliszőnyegek csakis ez alkalommal hagyhatják el a Katedrális Múzeumának azon termeit, ahol egész évben őrzik őket, jelenleg amúgy éppen a kíváncsi szemek elől gondosan elzárva.


Ilyen elképesztően pompás dekoráció között indul útjára a spanyol egyház egyik legféltettebb kincse, a toledói Custodia. A körmenet élén egy 16. századi kereszt halad, amit 65 különböző vallási egyesület és testvériség, valamint "nemesek", zászlóvivők és rezesbandák követnek majd. A körmenet egy évszázadok óta előírt menetrend szerint zajlik, és a felvonuló egyesületek tagjai hagyományaik szerinti öltözetet viselnek. Például, a Los Caballeros Mozárabes, vagyis a Kikeresztelkedett mórok lovagi egyesülete (tagjai, akik kiemelkedő ismeretekkel rendelkeznek a toledói mozarab időkről és kultúráról) lila ruhában, karjukon VI. Alfonz király keresztjével; a Los Caballeros del Santo Sepulcro, azaz a Szent Sír lovagrend (a püspöki őrség tiszteletbeli tagjai) fehér ruhában és fehér püspöki birétumban; vagy a Caballeros del Corpus Christi, (Spanyolországban akkreditált spanyol-amerikaiak) akik zöld ruhájukon három hímzett fehér keresztet viselnek, jelképezve Kolumbusz felfedező útjára indult három karavellát.


Corpus Christi program Toledo - 2023. június 8.

8:00 Díszlövésekkel megnyitják az Úrnapját

9:00 Nagyfejűek (Los Gigantones) és La Tarasca (a füstokádó mitológiai szörny) felvonulása

10:00 Toledo érseke szent misét celebrál a Katedrálisban, ami pápai engedéllyel rendelkező Hispano-Mozarab liturgia szerint zajlik

11:00 Körmenet kezdete, Puerta LLana kapunál.

A körmenet útvonalán 10 €-ért lehet széket bérelni.

Úrnapja Program - Corpus Christi Toledo 2023


Toledo díszudvarai és a patiók versenye

Végül pedig, személyes kedvencem, amit én a legjobban szoktam várni! Akik tartottak már velem toledói kiránduláson, tudják, hogy mindig lesem, hogy nyitva találunk-e egy bizonyos kaput!? Egy robusztus kapu, amin átlépve egy varázslatos udvar tárul elénk, egy toledói díszes patio! Egy, a több száz patio közül. Egy, ami fellebbenti a fátylat arról, hogy mit is rejtenek a középkori város komor falai. Egy, ahol egy rövid pillanatra láthatjuk, és megismerhetjük, hogy milyen házakban éltek itt évszázadokkal ezelőtt, no és néhányban napjainkban is.


Andalúziában utazva, különböző városokban, könnyebben fedezhetünk fel díszes patiókat, azonban itt Toledóban, egy átlagos hétköznap ez egy igazi kihívás. Ezért különleges alkalom a mostani, amit semmiképpen nem szabad kihagyni! Corpus ünnepe alkalmából 33 magánház tárja ki kapuit, amik egyúttal egymással küzdenek a Legszebb toledói patio címért. A verseny ideje alatt, a patiókat 5 napon keresztül lehet megnézni, de vigyázat, ez egy késő délutáni program! 2023. június 5-10. között 18:30 és 22:00 óra között lesznek nyitva, csak szombaton 12:00-14:00 között is.


A versenyben szereplőkön kívül, még 10 városi, egyházi épület is megnyitja kapuit, amiket már csak azért is érdemes felkeresni, mert máskor ezekbe is nagyon nehéz bejutni, vagyis nagyon jókor kell jó helyen lenni! Ráadásul most, ezekben a patiokban esténként -ingyenes- koncerteket is hallgathatunk (időpontok zárójelben)! Nyitva: 2023. május 29. - május 11. 18:00-21:00

1. Convento de Santa Isabel (május 30. és június 3. 20:00) 2. Convento de Santo Domingo El Real, 3. Convento de las Agustinas, 4. Colegio de Arquitectos (június 2. 20:00) 5. Consejo Consultivo (Casa de la Moneda május 29. és június 1. 20:00, június 5. 19:00), 6. Casa de las Cadenas (május 29. és június 3. 20:00) 7. callejón de San Pedro, 4. (május 31. 20:00) 8. calle San Ildefonso, 2 (EMV) 9. calle de la Merced, 6. (június 1. 19:00) 10. calle Alfileritos, 3.



Tags:

300 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page