top of page

Toledo fényes ünnepe, Corpus Christi

Frissítve: 2022. nov. 29.

Amikor szebben ragyog a nap Toledóban

Egy spanyolországi közmondás szerint: Három csütörtök van egy évben ami szebben ragyog, mint a Nap (Tres jueves hay en el ano que brillan más que el Sol) A húsvéti Nagycsütörtök, az Áldozócsütörtök, és az Úrnapja. Ez utóbbit számos spanyol városban ünneplik, de az egyik legfenségesebb, és magával ragadóbb körmenetet Toledóban láthatjuk.

A Corpus Christi, más néven Úrnapja, katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Húsvét után 60. napon tartják.

A keresztény ünnep alkalmával szinte az egész középkori városrészt gyönyörűen feldíszítik. Az utcai árnyékolókat már hetekkel az ünnep előtt kihúzzák, majd szépen apránként lámpásokkal, és virágokkal egészítik ki. Az ablakokból bordó vallási szőnyegek, vagy színes "manila" kendők lógnak. A nyitott ablakokból tömjén illat árad, és az emberek szinte fürtökben csüngnek kifelé, hogy megcsodálják a XVI. századi gyökerekkel rendelkező toledói úrnapi körmenetet. Ilyenkor a város vallásos egyesületei évszázadok óta változatlan rendben, körmenet keretében viszik körbe a városon az oltáriszentséget, amit egy több tonnás aranyozott monstranciában őriznek.

A katedrális kincstárában őrzött 2,5 méter magas szentségtartó a XVI. században készült, ezüstből, és aranyból. A gótikus székesegyházat mintázó szentségtartót Cisneros bíboros megbízásából Arfe német mester 183 kiló ezüstből készítette (1517-1524). Majd 1595-ben 18 kiló tizennyolc karátos arannyal bearanyozták, hogy összhangban legyen a főoltár monstranciájával. A rendkívül aprólékosan kidolgozott monumentális művet 260 figura díszíti. A szentségtartó belseje teljesen aranyból készült, zománcozott, és drágakövekkel van díszítve, amely Keresztény Izabella királynő hagyatékából származik, és a hagyomány szerint az első Amerikából hozott aranyból készült.


Tags

10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország immár 17 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg
bottom of page