Kirándulások Madridból

Tedd színessé Madridi látogatásod télen is!

Egy, és kétnapos kirándulóprogramok

Egyedi, és különleges programajánlatok! Válassz az egy, vagy kétnapos kiránduló programok közül, amelyek nem csak történelmi városokba, és apró falvakba, hanem a méltán híres spanyol fiestákra is elvisznek! Bulizz úgy, mint a spanyolok, és térj haza olyan emlékekkel, amiket nem egy katalógusból néztél ki! ;)

LAS LUMINARIAS + Ávila 

2020. január 16.

Tűzlovasok ünnepe

Madrid fővárosától alig 100 kilométerre fekvő, és a mindössze 600 lelket számláló San Bartolomé de Pinaresban (Ávila), Spanyolország egyik legismertebb, és legvitatottabb fiestáját tartják meg minden év januárjának közepén. A falucska utcáin több mint 20 máglyát gyújtanak meg, hogy aztán a hatalmas lángokon mintegy 150, az ország minden tájáról érkező lovas ugrasson át, miáltal megtisztulnak a füstben, ami egyúttal elűzi a gonosz szellemeket is. 

Utazás: vonattal csoportosan Ávilába. Találkozó az Atochai pályaudvaron 9:15-kor, majd indulás vonattal 9:45-kor. Másfél órás utazás után érkezés Ávila városába, majd magyar nyelvű gyalogos városnézés. Szabadidő 15:00 - 17:00 között. (Csatlakozási lehetőség Ávilában, érkezés egyénileg.)

Ávila: Az óvárosi rész 33 hektárnyi területét a kontinens legszebb középkori városfala veszi körül. A 2,5 kilométeres, 12 méter magas és 3 méter széles falat a XII. században emelték, 87 gránit védőbástyával, 9 városkapuval és 2500 ágyúréssel. Természetesen a fal nyitva áll az idelátogatók előtt, úgyhogy ha kedved van egy jót sétálhatsz a 800 éves kőfalon. A város katedrálisának legrégebbi részét, a félkör alakú fülkét ahol az oltár található, szintén a várfalba építették be, ezzel mintegy erődítmény jelleget adva neki. Már sejthető, hogy ez nem egy szokványos templom, így főbejáratán sem apostolok vagy szentek díszelegnek, hanem meglepő módon vadállatok és pikkelyes vademberek faragványai.

Fiesta: Találkozó 17:15-kor, és privát kisbusszal továbbutazunk San Bartolomé de Pinares apró falujában. 19:30-kor mikor megszólalnak a harangok, kezdetét veszi a Las Luminarias ünnepe. Majd miután a máglyák már csak parázslanak (kb. 23:00) hagyjuk magunkat sodródni a helyi utcabálon. Végül, hajnali 01:00-kor kisbuszunkkal visszaindulunk Madridba. Várható érkezés: 02:00.  

Utazás

Csoportos utazás vonattal Áviláig,

vagy csatlakozási lehetőség.

Bérelt kisbusszal Ávilából a Fiestára, majd hajnalban vissza Madridba

Program

Délelőtt 3,5 órás városlátogtás, magyar nyelvű idegenvezetéssel

Szabadprogram és ebéd Ávilában

18:00- tól Fiesta de Las Luminarias

Árak

Vonatjegy: 12,25 € / fő

Ávila városlátogatás: 8 € / fő

Program díja, kisbusz: 45 € / fő

JARRAMPLAS +Salamanca városlátogatás + Hervás és Bejár falvai

2020. január 19-20.

A nagy répacsata

A mindössze 1600 főt számláló Piornalban (Plasencia), minden év január 19-20. közt tartják a Nemzeti Turisztikai Érték címmel is büszkélkedő Jarramplas ünnepét. A fesztivál névadó figuráját, két nap alatt, összesen 20000 kiló fehér(tarló)répával dobálja meg, a falu "dühös" népe. A hagyomány pontos eredete mindmáig ismeretlen. Egyesek szerint, Jarramplas egy keresztény harcos lehetett a mór megszállás idején, akinek egyszer volt mersze megpihenni a csatározások során. Ezzel a húzással pedig, örökre elnyerte a nép megvetését és haragját.

Utazás: vonattal csoportosan Salamancába. Találkozó az Atochai pályaudvaron 8:30-kor, majd indulás vonattal 8:55-kor. Két és fél órás utazás után érkezés Salamanca városába, majd magyar nyelvű gyalogos városnézés.

Salamanca: A mézszínű homokkőből épült egyetemi várost, már a Katolikus Királyok krónikásai is úgy emlegették, mint "a tetőpont, Spanyolhon legszebb éke és legnagyobb büszkesége". A város mindig is jelentős ibér településnek számított, majd mikor 1218-ban egyetem létesült városfalai között, rövid időn belül a tudomány fellegvárává nőtte ki magát. A XIII. század derakán, IV. Sándor pápa a világ négy legjobbja között említette egyetemét, Oxforddal, Párizzsal és Bolognával egy sorban. A Plaza de Anaya kecses négyszögű belső udvarát három oldalról különböző korszakokból származó egyetemi épületek veszik körül, s a Catedral Nueva uralja. A tekintélyt parancsoló gótikus templom építése 1513-ban vette kezdetét, mikor Salamanca hírneve olyan magasra szárnyalt, hogy a Régi Székesegyház szűknek bizonyult a hívek befogadására. Sokan úgy tartják, hogy a város Főterének (Playa Mayor) nem akad párja az egész országban, akár építészeti egységességére, akár hangulatára gondolunk. A tér árkádjai alatt számos cukrászda várja az édes pillanatok kedvelőit.

Béjar: szűk utcákkal behálózott régi textilkészítő város, amely szinte hihetetlen helyre, két völgy közé egy keskeny hegyoromra épült. A közeli völgyben, ahol a "ruta de textil" követi a folyót a hidak alatt, még mindig fellelhető pár régi malom. A Plaza Mayor (Főtér) leglátványosabb épülete a XII. századi Iglesia de Santa María la Mayor templom, és a reneszánsz Palacio Ducal. 

Utazás

Vonattal Salamancába csoportosan (1.nap)

Bérelt kisbusszal látogatás Bejár és Hervás falujába, utazás a Fiestára, majd vissza Madridba (2.nap)

Program

Salamanca, 3,5 órás városlátogtás, magyar nyelvű idegenvezetéssel

Szabadprogram és ebéd

15:00- tól Fiesta de Jarramplas

Árak

Vonatjegy: 15,95 € / fő

Salamanca városi séta: 8 €/fő

Programdíj, szállás, kisbusz: 95 € / fő

Museo de Jarramplas: 1,50 € / fő

LA SOLDADESCA + Aranjuez, Chinchón

2020. január 24.

Egy félkarú katona ünnepe

A fiesta színhelye Mazuecos, ahol a La Soldadesca fiesta (jan.24-25.) keretében ünneplik az alig 300 fős falu valaha volt legnagyobb hősét. A legenda szerint ugyanis történt, hogy Mazuecos egy rettenthetetlen fia, részt vett a Lepantói csatában (1571). A hajót, amelyiken szolgált, az ellenséges hajók ágyútűzre fogták, és egy ágyúgolyó ütötte lyukat, a katona saját karjával dugaszolt be. A lassan 450. évfordulóhoz érő La Soldadesca ünnepén, követve a hagyományt, Virgen szobra katonai őrizet kíséretében járja végig a falu utcáit. A zászlóvivő, a kapitány, az őrmester és a katonák korhű, XVI. századbeli piros-sárga Flandriai díszegyenruhába öltöznek. Az ünnep másik főszereplője, a Guadalajara tartomány téli fiestáinak meghatározó figurája, a Botarga. A tarkabarka vagy bohócruhát viselő személy, sosem léphet be a templomba, és általában váratlanul bukkan fel az események alatt.

Utazás: a program egész ideje alatt, privát kisbusszal. Indulás/érkezés: Madrid, Plaza de España - metrómegálló.

Chinchón: Madrid tartomány talán legszebb falva. A rendkívül karakteres, XVI. századi zöld teraszos főtér szinte megszédíti az embert. A teret három oldalról kétemeletes fa-lelátók veszik körül, amely évente egy-egy alkalommal bikaviadalok színhelyéül is szolgál. Érdemes itt egy kedvedre való éttermet választani, és a kemencés vagy roston sültek közül megkóstolni valamit. A helyi konyhák annyira népszerűek, hogy a spanyolok a fővárosból képesek akár egy jó sült kolbászért is ideutazni hétvégenként. Majd végül a falu másik nevezetességét rendelni, mégpedig egy erős ánizslikőrt, amely nevét Chinchónról kapta, és országszerte isszák munka előtti kedvcsináló gyanánt.

Aranjuez: itt található a királyi család régi nyári rezidenciája (Palacio Real). A palota XVIII. századi barokk gyöngyszem, amely Versailles mintájára épült. Szobáiban többek között, hegyikristály csillárok, kínai porcelánok, pompeji díszek, olasz freskók, fafaragások, és még a granadai Alhambra palota egyik szobájának másolata vár. A kastély megtekintése után, egy rövid sétát tehetsz a körülötte lévő 300 hektáros parkban, virágok, tavak, szökőkutak és vízesések között. (A Palacio Real ingyenes belépést biztosít az EU-állampolgárainak, minden csütörtökön 15:00-tól!)

Utazás

Bérelt kisbusszal

Találkozó: 9:30 Plaza de España

Indulás: 10:00

Program

Fiesta de la Soldadesca

Szabadprogram és ebéd Chinchónban

Aranjuez, királyi palota látogatása

Árak

Program díja + kisbusz: 65 € / fő

Palacio Real, Aranjuez: ingyenes

LAS VAQUILLAS + Segovia városlátogatás

2020. JANUÁR 25.

Kendőbe bújt bikák ünnepe

La Vaquilla fiesta gyökerei több száz évre nyúlnak vissza, amellyel megpróbálják visszaidézni a régi állatkereskedők munkáját, amikor azok jószágaikat a vásárokra hajtották. Ebben az évben 24 férfi öltötte magára a szarvasmarhákat megjelenítő jelmezt, melynek szerkezetét, a hagyományoknak megfelelően, egy jelentős méretekkel bíró és nehéz súlyú faváz adja. A favázat állatprémmel, vagy hímzett selyemkendővel bélelik ki, kívülről pedig színes szalagokkal és papírvirágokkal díszítik fel. A jelmezről természetesen nem maradhatnak le a szarvak sem, amelyekre karika alakú süteményeket -rosquillas-, és narancsot fűznek fel. Cél, hogy a szarvasmarhák minél nagyobb pompában jelenjenek meg, ezért általában a homlok részre csillogó fülbevalókat, és nyakláncokat csíptetnek. Az előkészületek körülbelül két hétig tartanak. Szintén a tradíció része, hogy az öltözködésben csak az édesanyák, és a nagymamák segédkezhetnek.

Utazás: a program egész ideje alatt, privát kisbusszal. Indulás/érkezés: Madrid, Plaza de España - metrómegálló.

Segovia: egy mészkősziklás hegynyúlványon terül el, a városalapítók anno a környék védelmére legalkalmasabb helyet keresték és találták meg ezen a szirten. A meglehetősen száraz vidéken épült Segovia teljes összhangban van a környező tájjal, a városkép szinte összeolvad annak formáival és színeivel. A város Amerika "felfedezése" után élte virágkorát, amikor textilimportja az egekbe szökött, posztóipara és kereskedése olyan fontos rangúvá tette a várost, mint Genova vagy Firenze. Ebből a megszerzett gazdagságból kezdték el építeni a katedrálist (1525), pénzt és időt nem sajnálva a város 200 évig egy emberként babusgatta a kivitelezés munkálatait. Megérte a sok fáradozás, mivel az országban utolsóként épült gótikus stílusú templom rendkívül arányos, harmonikusan díszes és kecses, sokan a katedrálisok királynőjének tartják. A katedrálist körülvevő városnegyed az egyik leghangulatosabb a városban, érdemes itt jobban szétnézni. Az utcákon sétálva a legendásan kiváló építészek, a moriszkók (mórok akik a keresztény hitre áttéretek) kezeinek munkáit lehet felfedezni, amit többek között jól példáz a Casa de los Picos ház homlokzatának rombusz alakú diszkövei.

A város legfontosabb építménye azonban az I. században épült római vízvezeték, ami a város központjának legszebb éke. (Ezen kívül érdekes mód semmilyen más római kori emlék nincs a városban.) A vízvezeték 818 méter hosszú, az alsó boltívek magassága 28,5 méter. A kötőanyag nélküli(!) vezeték annyira tökéletes mérnöki munka, hogy egészen a XIX. század végéig használták. Segovia városképének másik meghatározója a középkor lovagvilágának romantikus mesekastélya az Alcázar, egy uralkodói várkastély volt. A palota építésének már a XII. században nekiláttak, de valójában csak az 1400-as évek első felében készült el vele. Egy 1862-es tűzvész során a kastély teljesen leégett, két remek restaurátor munkáját dicséri, hogy ma a palota szinte teljesen az eredeti formájában láthatod.

Utazás

Bérelt kisbusszal

Találkozó: 9:00 Plaza de España

Indulás: 9:15

Program

Fiesta de las Vaquillas

Segovia, 4 órás városlátogtás, magyar nyelvű idegenvezetéssel

Árak

Program díja, kisbusz: 65 € / fő

Fakultatív - csoportos ebéd: Segoviai malac-sült

LA ENDIABLADA + Cuena városlátogatás + Túra az "Elvarázsolt városban"

2020. FEBRUÁR 2-3.

A jóságos ördögök ünnepe

A Madridtól 120 kilométerre lévő Almonacid del Marquesado városa, San Blas (Szent Balázs) mártír és Virgen Candelaria (Candelariai Szűz; Gyertyaszentelő Boldogasszony) tiszteletére, 4 napos fiestát rendez évtizedek óta. A helyi legendák szerint, a La Endiablada ünnepe, azokról az ördögökről kapta a nevét, akik táncukkal és szökkenésükkel kísérik végig a Szent körmeneteket. Az ördögök, azonban csak nevükkel szolgálnak a gonosz lelkeknek, mivel nem a rosszat testesítik meg, és nincs szerepük sem a tél elűzésében, sem pedig az érdeklődő tömeg ijesztgetésében. Az ördögök feladata Szűz Mária és újszülött fia jelképes védelme azon a napon, mikor negyven nappal Jézus születése után, anyja bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Február 2-án reggel 8-kor, a gyertyaszentelés ünnepe tiszteletére indulnak körmenetre, miközben egy megáldott marcipán tortával sorra kopogtatnak be a városka ajtajain, a háziasszonyok pedig cukorkát ajándékoznak kis Jézusnak.

Utazás: a program egész ideje alatt, privát kisbusszal. Indulás/érkezés: Madrid, Plaza de España - metrómegálló.

Cuenca: szakadékok szélére épített házak városába. A sziklák szélén egyensúlyozó XIV. századi fagerendás ún. függőházak (casas colgadas) ritka látványt, és sajátos légkört kölcsönöznek a helynek. Cuencának nincsenek hatalmas palotái, széles utcái, de vannak kedves házacskái, hangulatos sikátorai, ahol felfedezhetőek a mór, a gótikus és a reneszánsz építési jegyek is. Ezeken keresztül sétálva érkezel a színes, szabálytalan alakú főtérre, és a Városházához, amelynek árkádjai az utca felett ívelnek át.

Túrák: Ciudad Encantada: Reggeli után egy könnyű túrára (3 km) indulunk a Cuencához közeli Elvarázsolt városba. A hely, a nevével ellentétben nem mesebelei épületeket rejt, hanem a mészkő sziklák eróziója során csodálatos formákat öltött, "faragott" kőalakzatokat. Majd útban a következő túrahelyszín felé, megállunk a gyönyörű panorámával rendelkező "Ördög ablaka" kilátónál. A következő sétánkra egy kis tó partja mentén található ösvényen indulunk. A Ruta de las Caras, vagyis az Arcok útja, tulajdonképpen egy szabadtéri múzeum, ahol az egy órás sétánk alatt 18 darab, 1-8 méter magas, sziklába vésett szobrokat láthatunk. (Figyelem: a túrák csak megfelelő időjárási körülmények között tarthatóak meg. Rossz idő esetén Toledói kirándulás, Fakultatív bodega-látogatással és borkóstolóval!)

Utazás

Bérelt kisbusszal

Találkozó: 8:30 Plaza de España

Indulás: 9:00

Program

Fiesta de la Endiablada

Cuenca, 2,5 órás városlátogtás, magyar nyelvű idegenvezetéssel

Túrázás (rossz idő esetén Toledói kirándulás)

Árak

Program díja, szállás, kisbusz: 150 € / fő

(min. 10 fő jelentkezése esetén)

BODAS DE ISABEL + Teruel és Albarracín+ Kanyon-, és Kőmonostor túra

2020.február 15-16.

Valentin-napi fiesta és túra

Minden országnak megvan a saját történelmi, és/vagy irodalmi szerelmes párja, akiknek be nem teljesült szerelmük, és általában ennek egyenes vonzataként, tragédiájuk története, több száz éve tartja lázba, a szerelmes, és a magányos szíveket egyaránt. Nincs ez másképp Spanyolországban sem, ahol Diego de Marcilla és Isabel de Segura "haláli" története különösebb akadályok nélkül állja ki az idő próbáját, olyannyira, hogy minden évben, Valentín napot követően, azaz február harmadik hétvégéjén (csütörtöktől-vasárnapig) rájuk emlékezve ünnepel Teruel egész városa. Az elfogult spanyolok szerint a világ legszebb, és legmeghatóbb szerelmes históriának lehetünk itt tanúi.

Utazás: a két napos program egész ideje alatt, privát kisbusszal. Indulás/érkezés: Madrid, Plaza de España - metró.

Program: 1. nap - két és fél órás utazás után Jarabai Szűz Szentélyéhez érkezel (Santuario de la Virgen de Jaraba) amely egy alig ismert zarándokhely. Az első szentélyt a XIII. században építették a Mesa folyó szűk völgyét közrefogó hegyszakadék falába. Önmagában már csak ezért is érdemes lenne idelátogatnod, azonban innen egy könnyű, közepes távú túrára indulsz (8,5 km - 2,5 h) a Száraz Szurdok (Hoz Seca) vagy más néven Campillo kanyonban. A látványos völgyi túra valóban egy különleges útvonalon vezet a narancsos, vöröses, ezüstös színű meredek sziklafalak között, mialatt helyi állattenyésztők ősi falba vájt kőkarámjaival és 7000 éves sziklarajzokkal is találkozhatsz.

A kanyon túra és az ebéd után a közeli Kő Monostorhoz (Monasterio de Piedra) utazol. A kolostort II. Alfonz, Aragónia királya alapította 1195-ben, egy nagy múltú római katolikus szerzetesrendnek. A ciszterci rend szokása szerint, a kolostort igyekeztek a népesebb területektől minél távolabb, egy nehezen megközelíthető helyre építeni. A ma már könnyen megközelíthető épület-komplexum, valójában egy varázslatos természetvédelmi területen található. Ebben a parkban fogsz egy rövid sétára indulni (4km - 2h) egy, a sok apró barlangot és vízesést összekötő ösvényeken. (Figyelem: a túrák csak megfelelő időjárási körülmények között tarthatóak meg. Rossz idő esetén Cuencai kirándulás!)

2. nap - Teruel és Fiesta. Aragónia 3. tartománya közül Teruel a legkevésbé ismert, pedig bővelkedik mudéjar építészeti remekekben, mind az egyazon nevű székvárosban, mind pedig olyan isten háta mögötti városkákban, amelyek létezéséről sem tudnak a spanyolok. Székesegyháza méltán híres a XIV. századi famennyezetről, vagy épp a mudéjar stílus másik gyöngyszeme a volt zsidónegyedben található Iglesia de San Pedro, amely templom kápolnájában pihennek a híres terueli szerelmesek. A versekben és színpadi művekben megörökített, tragikus sorsú szerelmespár spanyol földön híresebb Rómeó és Júliánál.

Albarracín: Teruel évszázados települései közül, Albarracín maradt meg a legjobb állapotban. A folyópart fölötti domboldalra épült, városfallal körülvett festői település teljes egészében műemléki védelem alatt áll. Az ember emelte környezet és a természet harmóniája minden idelátogatót örökre elvarázsol!

Utazás

Bérelt kisbusszal

Találkozó: 7:30 Plaza de España

Indulás: 7:45

Program

Fiesta de las Bodas

Teruel+Albarracín városlátogatás

Túrázás (rossz idő esetén Cuenca városlátogatás)

Árak

Program díja, szállás, túravezetés, kisbusz: 185 € / fő

(min. 10 fő jelentkezése esetén)