Spanyolországi beutazási feltételek 2022

FRISS információ Spanyolországba utazóknak!

2022. szeptember 20-án hivatalosan is megszűnt az eddig használt a Spain Travel Health (SpTH) portál, mind a weboldal, és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazások sem működnek tovább. A Spanyolországba történő beutazáshoz NEM SZÜKSÉGES többé kitölteni az egészségügyi ellenőrzési űrlapot, és érkezéskor a repülőtéren NEM kell bemutatni az SpTH QR-kódot. Ez a rendelkezés a harmadik országokból érkezők beutazását könnyíti meg. Nekik továbbra is meg kell felelniük a Belügyminisztérium július 17-i INT/657/2020 számú rendeletében meghatározott kritériumoknak, amely a COVID-19 által okozott egészségügyi válság miatt a közrend és közegészségügy érdekében módosítja a harmadik országokból az Európai Unióba és a társult schengeni országokba történő, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozás alkalmazásának feltételeit, de ez már CSAK testhőmérséklet ellenőrzésből áll, amit 2022. október 20-án szintén eltöröltek és ezzel visszaáll a pandémia előtti szabad beutazási rendszer! 

A Kanári-szigetek egészségügyi hatóságának heti jelentése szerint jelenleg minden sziget a legalacsonyabb járványügyi besorolásban van, ami továbbra sem a COVID fertőzöttek, hanem a közülük kórházi ápolásra szorulók számára, tehát az egészségügyi hálózat terheltségi szintjére utal. Az utóbbi hetekben nem módosultak az EU tagországokból vagy a schengeni társult országokból érkezőkre vonatkozó be- és kiutazási szabályok. Nincs karantén kötelezettség, csak ajánlás arra az esetre, ha valaki megfertőződik. 2022. szeptember 20-tól Spanyolországba légi vagy vízi úton érkező utas járványügyi igazolás és SpTH regisztráció NÉLKÜL léphet be az országba. Azoknak tehát, akik nyaralásuk helyszínéül a Kanári-szigetek bármely tagját választják, bárhonnan is indulnak, nincs szükségük járványügyi igazolásra sem beutazáskor, sem a szigeteken töltött idő alatt. 

Az EU tagországok közötti utazások során a magyar útlevél és személyazonosító igazolvány a lejárat napjáig érvényes. ORSZÁGON BELÜLI UTAZÁSOK Nincsenek érvényben lévő korlátozások.

HELYI JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOK országosan érvényes, hogy jelenleg sem a zárt, sem a szabad területeken nincs kötelezően előírt maszkviselés. Ajánlott a maszk folyamatos használata a COVID fertőzötteknek és a velük egy légtérben tartózkodóknak. Kötelező a maszk viselete a szociális és egészségügyi intézményekben, a látogatók és a dolgozók számára egyaránt, a légi és közúti tömegközlekedésben (buszon és villamoson), a függővasúton és a turistákat szállító buszokon, a hajók zárt tereiben és olyan hajókon, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres távolság betartása, kivéve az olyan kabinokat, amelyeken közös háztartásban élők osztoznak. 

BELÉPÉS MAGYARORSZÁGRA: Nincsenek érvényben lévő korlátozások!

Eddigi beutazási szabályozások (Covid)

Spanyolország 2022. június 2. napjától kezdődő hatállyal módosította a beutazási szabályait, amelynek keretében az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból történő beutazás esetén ELTÖRÖLTE a COVID-19 járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási feltételt. Ennek eredményeként az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból - köztük Magyarországról - beutazók már nem esnek át egészségügyi ellenőrzésen Spanyolországba belépéskor és EU digitális Covid igazolással sem kell rendelkezniük a belépéshez. Illetve, az eddig kötelező SPTH QR kódot sem kell letölteni.


2022. április 6-tól Spanyolország megszüntette korábbi beutazási rendszerét, és már nem sorolja három kategóriába az országokat, azaz megszűnt a magas kockázatú, kockázatos és nem kockázatos országok listája, amelyet eddig hetente vizsgáltak felül. Ezzel tehát megszűnt, Magyarország 2021. szeptember 13. óta PIROS besorolása is, azaz a kockázatos országok közé történő besorolása!

Mit jelent ez pontosan? Mik a legfrissebb spanyolországi beutazás feltételei? Mire figyeljünk? Milyen dokumentumra van szükségünk a gondtalan utazáshoz? Kötelező QR-kód?


Magyarországra vonatkozó aktuális szabályok

Magyarországról repülővel történő beutazás esetén (azaz, ha a Spanyolországba tartó repülőjárat Budapestről/Debrecenből indul) EU digitális Covid igazolás szükséges a beoltottságról, vagy teszteredményről, vagy arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen. Tehát, ha érvényes EU digitális Covid igazolással (vagy azzal egyenértékű igazolással) rendelkezik a beutazó, akkor az úti okmányon kívül semmilyen más dokumentumra, vagy további előzetes regisztrációra nincsen szükség. 

Tehát, azok akik rendelkeznek EU digitális igazolással vagy azzal egyenértékű dokumentummal, annak mostantól NEM kell kitöltenie a Spain Travel Health oldalon szereplő spanyol egészségügyi nyilatkozatot (nem kell QR-kód). Utazáskor az uniós tanúsítvánnyal igazoljuk, hogy be vagyunk oltva, gyógyultak vagyunk, vagy tesztet csináltattznk (72 órás PCR teszt, vagy 24 órás Antigén gyors-teszt). 

FIGYELEM! A tanúsítvánnyal rendelkezőknek érkezés után a "narancsságával" jelölt utasításokat kell követniük (Vía Naranja) a repülőtéren.

A 12 ÉVEN ALULIAKNAK ÉS A TRANZITÁLÓKNAK NEM KELL FELMUTATNIUK DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNYUKAT, SEM A SPAIN TRAVEL HEALTH QR-KÓDJÁT.

VAGY

Amennyiben nem rendelkezünk érvényes EU digitális Covid igazolással (+12 év), akkor a spanyolországi belépéshez továbbra is kötelező egy QR-kód generálása, amit az SPTH formanyomtatvány kitöltésével tehetünk meg, továbbá igazolás a beoltottságról vagy a negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről.

A formanyomtatványt a www spth gob es honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH - SpTH applikáción keresztül tölthetjük ki indulás előtt. Ennek során meg kell adnunk az adott igazolás (beoltottságról, negatív teszteredményről vagy a fertőzésen átesettségről) adatait. A formanyomtatvány kitöltése után egy QR-kódot kapunk a megadott e-mail címre, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. A QR-kód bemutatható kinyomtatva vagy telefonról is. Egy személy akár a több utas társát is regisztrálhatja telefonján vagy számítógépén.

FIGYELEM! Az uniós vagy azzal egyenértékű tanúsítvánnyal nem rendelkezőknek a kékkel jelölt instrukciókat kell követniük (Vía Azul) a repülőtérre való érkezés után.  

VALAMINT

A repülőtereken, kikötőkben az országba belépéskor alkalmazott egészségügyi ellenőrzés hőmérsékletmérésből, dokumentum ellenőrzésből és szemrevételezésből is állhat!

Ezen felül a spanyolországi reptereken szúrópróba szerűen antigén gyorsteszt elvégzését tehetik kötelezővé, amelyet a reptéren végeznek el a leszállást követően. A beutazó az országba belépés érdekében ennek tűrésére és a teszthez szükséges mintavétel engedésére köteles. 

Spanyol QR-kód regisztráció:

A BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK NEM MÓDOSULTAK!

 • A teszttel érkezők felmutathatnak egy 24 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet.
 • Aki oltási igazolással érkezik, annak a lejárati határidőket kell figyelembe vennie: ha a második dózis felvételének napjától eltelt 270 nap, akkor az oltási igazolás nem érvényes, így vagy a megerősítő dózis felvételére vagy kiegészítő tesztre van szükség (antigén vagy PCR).
 • gyógyultak igazolása kiállítható pozitív antigén vagy PCR-teszteredmény alapján, melyet leghamarabb a vírusfertőzés kimutatásától számított 11. napon lehet igényelni. Érvényességi ideje a pozitív teszteredménytől számítva 180 nap.
Spanyolországban jelenleg kültéren nem kötelező a MASZKVISELÉS, azonban beltéri helyeken az továbbra is kötelező!

Azoknak akik harmadik ország állampolgáraként érkeznem továbbra is ellenőrizniük kell, a rájuk vonatkozó aktuális beutazási feltételeket!
https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm#collapse1

A vízi úton érkező utasoknak ugyanúgy rendelkezniük kell az előírt egészségügyi bizonyítványok valamelyikével (oltási, gyógyulási igazolás vagy diagnosztikai vizsgálat), legyen az uniós vagy azzal egyenértékű, illetve más típusú dokumentum, a Spain Travel Health nyilatkozatát azonban semmilyen esetben sem kell kitölteniük 

NEM AKTUÁLIS, RÉGEBBI BEUTAZÁSI SZABÁLYOK! 

2022. február 1 - április 6 közt az alábbi spanyolországi beutazási szabályok voltak érvényesek

Magyarország továbbra is marad a PIROS, vagyis a rizikós besorolású országok közt! A listát ezentúl is hetente felülvizsgálják (fentebb)!

A spanyol SPTH oldalán fokozottan felhívják mindenki figyelmét arra, hogy utazás előtt okvetlen ellenőrizze az EU-s oltási igazolványán lévő adatai helyességét, és az igazolványa érvényességét! Továbbá figyelmeztetnek arra, hogy azok akinek antivírus teszt kell a beutazáshoz, azt most már nem 48, hanem 24 órával utazása megkezdése előtt kell csináltatnia! 

FIGYELEM! A változtatások ellenére, továbbra is fenn áll a lehetősége, hogy érkezés után, a spanyol hatóságok szúrópróba szerűen teszteltetnek. A visszajelzések alapján, sajnos nem lehet előre tudni, hogy kit kérnek meg egy gyorsteszt elvégzésére a repülőtéren. Sajnos az EU-s ajánlás, miszerint az uniós digitális tanúsítvánnyal utazók mentesüljenek az ellenőrzés alól, NEM került be a spanyol közlönybe.Tehát, továbbra is bárkit, kortól, oltottságtól és igazolásoktól függően szúrópróbaszerűen tesztelhetne

FRISS, február 11-től! Spanyolországban enyhítik a korlátozásokat, és eltörlik a kültéri maszkhasználatot. Ugyanakkor továbbra is javasolják, hogy önmaguk és mások védelme érdekében továbbra is tartsák be ezt az előírást, miszerint viseljünk maszkot ha nyílt utcán nem tartható be a 1,5 méteres távolság. A maszkviselési kötelezettség zárt térben megmarad! Szintén kötelező a maszkviselés azokon a kültéri tömegrendezvényeken, amelyeken a résztvevők állva szórakoznak és nem tudják betartani a távolságtartási szabályt. A focirajongók is örülhetnek, hisz február végétől a stadionok ismét 100 százalékos kapacitással működhetnek. A foci- és kosárlabda meccseket tehát teltház mellett is megrendezhetik majd. 

Mi változott február 1-től, és mire lesz szükséged spanyolországi beutazáshoz?

 • Szükséges -és magunkkal kell vinni- a saját névre szóló uniós digitális Covid igazolvány, amelyen helyesen (!) rögzítve vannak oltásaink (oltások száma, oltás ideje, vakcina típusa)
 • Ha csak két oltással rendelkezünk, akkor a második felvett dózis után eltelt 14. naptól számítva, oltási igazolványunk 9 hónapig érvényes. (Példa: aki február 1-jén vette fel az X-vakcina második adagját, az február 15-től utazhat korlátozásmentesen. Február 15-től számítva 9 hónapig lesz érvényes az oltási papírja. Mindenképp ellenőrizd a Spanyolországban elfogadott vakcinatípusokat.
 • Ha a második oltást az utazó több mint 9 hónapja vette fel, akkor rendelkeznie kell a harmadik, emlékeztető oltással a szabad utazáshoz. 
 • A harmadik oltás felvétele után már nem kell kivárni a 14 napot a korlátozásmentes utazáshoz, és az oltási igazolás érvényességi ideje korlátlan.
 • Minden 12 év feletti állampolgárnak ki kell töltenie a Spain Travel Health oldalán egy egészségügyi nyilatkozatot, mely után kap egy QR-kódot. Ezt leghamarabb az utazás időpontja előtt 48 órával lehet megtenni. 
 • A 12 év alattiak mentesülnek minden utazási korlátozás alól, a Spain Travel Health QR-kódjára azonban nekik is szükségük van.

A Spanyolországban elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm.

Akit Szputnyikkal oltottak, csak akkor utazhat korlátozásmentesen, ha harmadik oltásként felvett egy Spanyolországban elfogadott vakcinát.

Mi történik akkor, ha valaki nem rendelkezik semmilyen oltással?

 • Az uniós digitális tanúsítvánnyal igazolnia kell, hogy elvégzett egy 72 óránál nem régebbi PCR VAGY az EU által elfogadott 24 (!) óránál nem régebbi antigén gyorstesztet.
 • Az uniós digitális tanúsítvánnyal igazolnia kell, hogy átesett a betegségen. A gyógyulásról szóló igazolást az első pozitív PCR-teszteredmény alapján állítják ki. A mintavétel napjától számítva 180 napig érvényes.

Barcelona - Covid szabályok és helyzet

A növekvő fertőzöttségi számok ellenére a katalán Govern péntektől (2022. január 21.) feloldja az éjszakai kijárási tilalmat. Ezen kívül az összes többi korlátozás érvényben marad, az éjszakai szórakozóhelyek továbbra is zárva lesznek! A rendelkezéseket hetente fogják felülvizsgálni.

Katalónia egész területére kiterjedő megszorítások 2022. 01. 21. - 2022. 01. 28. között:

 • közterületeken és magánlakásokon is 10 főben maximalizálják a résztvevők számát,
 • éttermekben, bárokban, beltereken a vendégszámot 50%-ra csökkentik
 • üzletek és más közintézmények, mozik, színházak befogadóképességük 70%-án működhetnek
 • az éjszakai szórakozóhelyek zárva tartanak

FRISS információ, egyes megszorítások feloldása 2022. január 28-tól:

A Generalitat visszavonja a bárok, éttermek és edzőtermek Covid-tanúsítványának kötelező jellegét, amely Katalóniában körülbelül két hónapja volt érvényben. Továbbá megszűnik a társasági összejövetelek korlátozása (eddig 10 fő volt), és helyreáll a teljes kapacitás az éttermekben és a kulturális rendezvényeken is. Az intézkedés 2022. 01. 28. pénteken lép hatályba. DE: az éjszakai szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak!

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

További részletes, hivatalos előírások Spanyolországba történő beutazáshoz

Kockázatosak a listában felsorolt európai országok (ha az adott ország utáni zárójelben egyes területei fel vannak sorolva, akkor csak ezek a területek minősülnek kockázatosnak és az ország többi területe nem számít kockázatosnak, ezáltal az onnan történő beutazásra ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint a nem kockázatos országok esetében. Ha az adott ország után nincs felsorolva egy területe sem zárójelben, akkor az egész ország kockázatosnak minősül.). Valamennyi harmadik ország kockázatosnak minősül, kivéve a lista 2. oldalán felsoroltak. 

Azok, akik a járvány szempontjából nem kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatványt (SPTH) kell kitölteniük előzetesen, azon kívül további kötelezettségük nincsen (ld.: 1) c. pont).

Azok, akik a járvány szempontjából kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatvány kitöltése mellett az alábbi igazolások egyikével kell, hogy rendelkezzenek.

EU digitális Covid igazolás, amely három féle lehet:

I. Igazolás beoltottságról

A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • beoltott neve,
 • a beoltás dátuma: megjelölve az utolsó dózis beadásának dátumát,
 • a vakcina típusa,
 • beadott dózisok száma,
 • kiállító ország,
 • az igazolást kiállító szervezet megjelölése.

A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást.

II. Igazolás teszteredményről

A negatív eredményű igazolást fogadják el az alábbi tesztekről és részletek szerint:

 • nukleinsav-amplifikációs (NAAT) teszt (= PCR, TMA), ha a mintavételre 72 órán belül került sor az országba belépéstől visszafelé számítva vagy
 • antigén gyorsteszt, ha a mintavételre 24 órán belül került sor az országba belépéstől visszafelé számítva. Az Európai Bizottság által közzétett alábbi listán szereplő antigén tesztek az elfogadottak: Elfogadott antigén tesztek

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • név,
 • mintavétel dátuma,
 • elvégzett teszt típusa,
 • kiállító ország.

III. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen

Illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • név,
 • az első mintavétel dátuma, amelynek pozitív teszteredménye lett,
 • elvégzett teszt típusa,
 • kiállító ország.

Kockázatosnak minősített EU tagállamból beutazás esetén a beutazónak EU digitális Covid igazolással kell rendelkeznie. A harmadik (kockázatosnak minősített) országokból beutazók az EU digitális igazolással egyenértékű igazolással léphetnek be, amely igazolást spanyol, angol, francia vagy német nyelven fogadják el. Ha ezektől eltérő nyelven került kiállításra az igazolás, akkor hiteles spanyol fordítást is be kell szerezni hozzá.

A Kanári-szigetekre (ideértve Tenerifét) vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról Magyarország Kanári-szigeteki Tiszteletbeli Konzulátusának oldalán tájékozódhatnak.

Felhívjuk a Kanári-szigetekre utazók figyelmét arra, hogy a beutazási szabályok mellett a hivatalosan regisztrált turisztikai szálláshelyek egyéb feltételeket is megkövetelhetnek (pl.: igazolás teszteredményről és/vagy oltásról) függetlenül a kiindulási ország kockázatmentességétől, ezért indulás előtt néhány nappal feltétlenül egyeztessenek a kiválasztott szállás ügyfélszolgálatával. Továbbá mindenképpen javasoljuk a covidra is kiterjedő utasbiztosítás megkötését.

A Baleár-szigetekre vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról a Baleár-szigeteki kormányzati honlapon tájékozódhatnak.

A beutazási szabályok megsértése vagy nem teljesítése esetén pénzbírság kiszabására kerülhet sor.

Spanyolország fenntartja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat. A beutazási tilalom alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, akik az Európai Unió valamely tagállamában, a Schengeni övezet valamely tagállamában, az Andorrai Hercegségben, a Monacói Hercegségben, Vatikánvárosban vagy San Marino Köztársaságban rendelkeznek szokásos tartózkodási hellyel. A beutazási tilalom nem terjed ki a nem kockázatosnak minősített harmadik országok állampolgáraira (ld. fentebb). További kivétel a beutazási tilalom alól az, aki COVID-19 ellen beoltott és ezt a spanyol Egészségügyi Minisztérium előírásai szerint igazolja (az elfogadott oltások és részletszabályok ld. fentebb). Ugyanakkor a fenti személyi körre vonatkozóan is a beutazást megtagadhatják a nem nélkülözhetetlen beutazások esetében, valamint akkor, ha a beutazó nem felel meg a COVID-19 járvánnyal összefüggésben meghozott egészségügyi előírásoknak.

b. Kell-e teszt? Igen.

Amennyiben az utazó kockázatosnak minősített országból utazik be és nem rendelkezik igazolással a beoltottságról, vagy igazolással arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen. A 12 év alatti kiskorúaknak ilyen esetben sem kell teszttel rendelkezniük.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Azoknak, akik légi vagy vizi úton beutaznak az országba - beleértve azokat is, akik tranzitálnak más országba - kötelező kitölteniük (az eddig is érvényes előírásokkal megegyezően) egy formanyomtatványt az indulás előtt. A formanyomtatvány kitöltése után az utas egy QR-kódot kap a megadott e-mail címre, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. A QR-kód bemutatható kinyomtatva vagy telefonról is. A formanyomtatvány a SPAIN TRAVEL HEALTH - SpTH applikáción keresztül tölthető ki. Ha a formanyomtatvány kitöltése során problémába ütköznek, a spth@sanidad.gob.es e-mail címre írjanak (mellékeljék a hibaüzenetről készített képernyőfotót és a levél tárgyában jelöljék meg, hogy a honlapot vagy mobil applikációt használták.)

QR-kód regisztráció:

d. Oltottsággal járó kedvezmények: A 1.a. pontban meghatározott részletek szerint, aki rendelkezik Igazolással a beoltottságról, az korlátozástól mentesen utazhat be az országba. A SptunyikV vakcinával beoltottakra ez a kedvezmény nem terjed ki, nekik a másik két igazolás közül kell valamelyikkel rendelkezniük.

A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a szükséges adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs,

Spanyolországba a legtöbb kiindulási országból történő beutazás esetén automatikus karanténkötelezettség nincsen. Abban az esetben, ha olyan harmadik országból kiindulva kíván berepülni (közvetlenül vagy átszállással) Spanyolországba, amely esetében karanténkötelezettség van érvényben, csak az alábbi személyek jogosultak belépni:

 • vízi- és légi közlekedésben közreműködő személyzet,
 • nemzetközi, polgári védelmi és humanitárius szervezetek személyzete,
 • megfelelően igazolt vis maior, egyéb szükséghelyzet vagy humanitárius ok esetén,
 • akiknek a szokásos tartózkodási helye Spanyolországban vagy Andorrában van, vagy spanyol állampolgár és ezen személyek házastársa, élettársa, illetve vele egy háztartásban élő felmenők és lemenők.

Jelenleg egyik országból történő beutazás esetén sincsen karanténkötelezettség érvényben.

Továbbá, ha igazoltan COVID-19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került valaki, annak 10 napra házi karanténba szükséges vonulnia. Szoros kapcsolatnak minősül, ha a fertőzöttel 2 méteren belüli távolságban 24 órán belül összesen legalább 15 percet tartózkodott az igazoltan fertőzött tünetei jelentkezését megelőző 48 órától vagy tünetmentes fertőzött esetén a teszt elvégzését megelőző 48 órától számítva.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az általános feltételek irányadóak erre az esetre vonatkozóan is.

g. Tranzitálási szabályok:

Főszabály szerint lehetőség van a tranzitálásra. Tranzitálás során - azaz ha nem hagyja el a repültéri tranzitzónát és legfeljebb 24 órán belül tovább repül - ki kell tölteni a formanyomtatványt, ezen kívül egyéb igazolás nem szükséges.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

Nem vonatkoznak a beutazási követelmények a nemzetközi áru- vagy személyszállítási járművek személyzetére a munkavégzésük során.

A 12 év alatti kiskorúaknak nem kell igazolással rendelkeznie (Igazolás beoltottságról, Igazolás teszteredményről, Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen), azonban a formanyomtatványt rájuk vonatkozóan is ki kell tölteni.

Franciaország felől történő szárazföldi beutazás esetén valamennyi 12. életévét betöltött beutazónak rendelkeznie kell valamelyik igazolással (Igazolás beoltottságról, Igazolás teszteredményről, Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen). Ez alól kivételt képeznek a szállítmányozást végzők a munkavégzésük során, az ingázó munkavállalók és a határ mentén élők a lakóhelyük 30 km-es körzetén belül. Ez az igazolási kötelezettség nem vonatkozik a Portugália felől történő szárazföldi beutazásra.

4) Helyi járványügyi szabályok:

Jelenleg valamennyi tartományban megszűnt a tartományi határok lezárása. Ugyanakkor a járványhelyzet függvényében tartományon belül lehetnek lezárások, éjszakai kijárási tilalom, egyéb korlátozó intézkedések.

A fentiekre tekintettel Spanyolországba történő beutazáskor mindenképpen tájékozódjanak a konkrét úti cél és az utazással érintett úticél(ok) esetében aktuálisan érvényben lévő tartományi korlátozó intézkedésekről.

Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára a bárki számára elérhető zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön. Nem kötelező a maszkhasználat szabadtéren, ha a 1,5 méteres védőtávolság biztosítható. Továbbá, akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés).


2021. június 7-től könnyebbé vált a Spanyolországba való beutazás azoknak, akik már átestek a koronavírus fertőzésen, vagy a beoltottak igazolják védettségüket. Regisztráció után beléphetnek az országba, teszt és karantén kötelezettség nélkül!

JELENLEG MÁR HATÁLYON KÍVÜLI SZABÁLYOZÁS!!

Szabadon utazhatnak be Spanyolországba 2021. június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák valamelyikét kapta meg. Tehát, ennek megfelelően a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyaga, valamint a kínai Sinopharm oltásokat fogadják el. A Szputnyik oltással rendelkezőknek, és akik nem felelnek meg a fentebbieknek, marad a tesztelés.

Mire kell odafigyelni? Fontos, hogy az első oltás nem elegendő! Igazolni kell a teljes oltási folyamatot, tehát a második oltás felvételét is, és ennek dátumtól számítva két hétnek el kell telnie! Az oltásról idegen nyelvű (angol/spanyol/német/francia) igazolást kérnek a reptereken, és a közúton érkezőknek is rendelkezniük kell ezzel a dokumentummal.  Ez tartalmazza a teljes oltási rendet, a beadott vakcina típusát, a felvett oltások számát és az adagok beadásának dátumát. Az igazolást az oltóorvos állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján. Vagy pedig, visszamenőleg is igényelhetjük háziorvosunknál. 

Azok a 6 éven felüliek, akik nem kaptak oltást szintén karantén kötelezettség nélkül utazhatnak be Spanyolországba, de nekik továbbra is fel kell mutatniuk egy 48 óránál nem régebbi negatív teszt eredményt (ez régebben 72 óra volt). Szintén enyhítésnek számít, hogy a PCR-teszteken kívül, most már az Európai Unió által is jóváhagyott antigén tesztek eredményeit is elfogadják. 

Akik átestek a fertőzésen, azoknak egy hivatalos gyógyulási igazolást kell felmutatniuk, amely a betegségen áteséstől számított 6 hónapig érvényes. 

A korlátozások alól a 6 éven aluli gyerekek mentesülnek. 

Az egészségügyi regisztrációs szabály továbbra is érvényben van, tehát utazás előtt 48 órával mindenkinek, kortól függetlenül ki kell töltenie egy nyilatkozatot a Spain Travel Healts oldalán, vagy annak applikációján, amin keresztül hozzá juthatunk egy QR-kódhoz, amelyet minden ellenőrzéskor fel kell mutatni. 

2021.06.21-tól Magyarország a ZÖLD listás országok közé került, ami azt jelenti, hogy a Spanyolországba érkező magyar utazók és nyaralók korlátozások nélkül léphetnek be. 

Ez mit is jelent? Mik az aktuális spanyolországi beutazási feltételek? Amíg a rendelet nem módosul, addig a továbbiakban a beutazáshoz nincs szükséged se gyógyulási, se oltási igazolásra, valamint PCR/antigén teszteredmények felmutatására sem! DE a QR-kódot továbbra is meg kell igényelni 48 órával a belépés előtt! (A QR kód igényléséhez szükséges link elérhető lentebb!) A kérdőív kitöltés után kapott QR-kódot kinyomtatva, vagy okostelefonon be kell mutatni a repülőtéren. Figyelem! Számos visszajelzés szerint, előfordulhat, hogy a regisztráció csak app-on keresztül működik!

Mire kell még figyelni? A rendelet és az ezen szabályozás visszavonásig érvényes, és mindig CSAK egy héttel hosszabbítják meg. Jelenleg Magyarországról való közvetlen utazás esetén, 2021. szeptember 12-ig (éjfélig) van biztos érvényben! A zöld listás országok besorolását minden héten újravizsgálja a spanyol egészségügyi minisztérium, és minden szombaton teszi közzé az aktualizált listát! 

Amennyiben átszállással érkezel, vagy pedig nem Magyarországról indulsz, feltétlen nézd át a listát, hogy a téged érintő ország/tartomány esetleg piros zónában van-e? Ebben az onnan érkezőkre (beutazókra) vonatkozó szabály érvényes! Kérlek nézd át figyelmesen, hisz olyan korlátozás is előfordul, amely nem az egész országot érinti, hanem csak annak egyes régióit. Ezeket a piros régiókat zárójelben sorolják fel! Figyelem, 2021. augusztus 2-tól Bécs (Ausztria) a piros zónába került! Mivel sokan indultok innen Spanyolországba, kérlek figyeljetek jól a beutazáshoz szükséges feltételere. Erről lentebb tájékozódhatsz!