Toledo

A három kultúra fővárosa

Toledo városlátogatás - idegenvezetés - látnivalók

Spanyolország egyik legszebb városában több, mint 100 műemlék található, így a toledói látnivalók hada egy egész napos sétára sarkallnak. A középkorból fennmaradt keresztény, muzulmán, és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádja vár itt minket. Miközben a szűk utcákon, kis tereket átszelve, és az idők próbáját kiálló kőfalak közt sétálva úgy érezhetjük, mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentünk volna bele. A történelmi népvándorlások, és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül hol választóvonal volt Európa és a hódító arabok közt, hol épp, mint egy összekötőkapocs szerepelt a kultúrák közt.

Sétánk során útba ejtjük a város legfontosabb műemlékét, a toledói katedrálist (Catedral Primada de España) ami méltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, érseki székhelye. Helyén a VII. században gót templom, majd 300 éven át egy mecset állt, amit aztán a keresztények lebontottak, köveit széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több, mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetünk fel rajta több, például gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. Innen a meredek, de hangulatos utcákon keresztül felsétálunk a város legmagasabb pontját uraló Alcázar óriási palotaépületéhez, amely ma az ország legjelentősebb Hadtörténeti múzeumjának ad otthont. Mudéjar stílusjegyekért felkeressük az eredetileg zsinagógának épült El Tránsito templomot, de választhatjuk, a Santa María de la Blancat is, ami Európa legrégebbi, még ma is álló zsinagógája. Ha pedig a művészet vonz, akkor semmiféleképp nem hagyhatjuk ki a görög gyökerekkel rendelkező, Olaszországban tanult El Greco múzeumját, vagy ellátogathatunk a San Tomé templomba, ahol láthatjuk a Mester egyik leghíresebb festményét, az Orgaz Gróf temetését.

De természetesen nem hiányozhat, hogy felderítsük Toledo régi városnegyedét, és hagyjuk magunkat egy kicsit "elveszni" ezeken a kacskaringós utcákon. Mindeközben közösen fedezzük fel a város azon apró részleteit, amiket ezek az ősi falak rejtegetnek előlünk. És végül, ami még nem hiányozhat egy toledói kirándulásból: látogatás a város legjobb damaszkoló műhelyébe, és a híres toledói marcipán megkóstolása.

Felejthetetlen időutazás Toledo városában!

Gyere, és ismerd meg Toledo varázsát, a 3 kultúra tökéletes összefonódását, a marcipánkészítés, és a damaszkolás művészetét. Mindeközben fedezd fel, hogy mit rejtenek a középkori falak, amelyek számos látogató előtt rejtett marad!

A klasszikus városnézésen kívül megtudhatod: 

Miért van teli apró csempékkel a régi zsidó negyed? Miért gyújtotta fel a San Martín hidat az építész felesége? Miért vannak régi bilincsek a San Juan de los Reyes kolostor oldalán? Hol készítették ezeket a városi legenda szerint? Miért vájtak mélyedést az épületek falain? Mit jelentettek az  utcasarkokon álló épületeken látható kőgömbök? Milyen legenda fűződik El Greco, "Orgaz Gróf temetése" festményéhez? Miért csak egy óramutató van a katedrálison található órán? Miért csak kétszer szólalt meg a katedrális harangja? Hol található a világ legkisebb ablaka? Hol és miért szúrták meg ujjukat a lányok, a híres toledoi pengével? Mit jelentenek az épületek külső falán látható fakeresztek, és milyen legenda fűződik hozzájuk? Hol kapható a legfinomabb marcipán?

Árak

A vonat vagy buszjegyeket, valamint belépőket az árak nem tartalmazzák! Program hossza: kb. 7 óra. Utazás együtt Madridból!

Toledo pároknak / 2 főnek

90 €

Toledoi séta barátoknak / 3-4 fő

120 €

Kiscsoportos városlátogatás +5 főtől

25 €/fő

Olívaliget látogatás és olívaolaj kóstoló egy helyi magyar termelőnél (2 óra)

Minimum 4 fős csoport, indulás Toledóból, érkezés Madridba

35 €/fő

Jelentkezés

Programok Toledóból

OLIVAFARM és OLIVAKOSTOLÓ
TORO BRAVO, bikafarm
BOR, SAJT, OLÍVA

Toledói lábnyomok