top of page

Andalúzia Felturbózva

KALANDTÚRA

Andalúzia újragondolva a túrázás és a vidék szerelmeseinek. Fél és egész napos túraválogatás a régió legszebb tájain, mely során a helyi legendák minden lépéssel újra életre kelnek. A túrákhoz szükséges energiát olívafarmok, sonka szárítók, bor és sherry pincészetek biztosítják, a pihenésről pedig mediterrán falusi majorok gondoskodnak.

Andalúzia körutazás egyénileg

Bármit próbáltam játszani, mindig úgy hangzott, mint a flamenco. 

Paco de Lucía

FIGYELEM

A kiutazás, a helyi szolgáltatások, szállás és az ellátás megszervezése egyénileg történik! Az alábbiak nem utazási ajánlat, csak inspiráció a saját utad megtervezéséhez! 

Érkezés Málagába

A repülőgéped előreláthatólag az esti órákban fog Málagába érkezni. Az első amit érezni fogsz az a hamisíthatatlan mediterrán levegő, a sós tengeri pára és az olajfa ligetek illatának keveréke. Amint felocsúdsz, egyből egy spanyol kis halászfaluba indulsz, amely innen mindössze 20 km-re fekszik, mégis teljesen mentes a málagai partokra jellemző turistatömegtől. Ha még van erőd, akkor sétálhatsz egyet a tengerparton és utána vacsorára megkóstolhatod az Espetost, ami nem más mint egy finom szardínia nyárs. A frissen fogott halakat a parton halászhajókban előkészített parázson sütik meg, ha kedved van nyugodtan beállhatsz akár kuktának is.

1. nap - Napfény Útja

Frigiliana - Nerja - Almuñecar / Capileira

Reggeli után már vár a privát kisbuszod és közel egy órás utazás után Frigilianaba érkezel, amely minden kétséget kizáróan a legszebb az Axarquía fehér falvai közül. A kis falu a partoktól beljebb, egy hegyoldalon bújik meg, innen tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Érdemes azonnal egy sétára indulni és megpróbálni nem eltévedni a falu kis utcáin, sikátorain, lépcsőin és alagútjain, amelyek általában sehova sem vezetnek. Ha ez sikerült akkor visszapattansz a kisbuszra és egy szempillantás alatt Nerjába érkezel. Ez egy fehér sziklára épült igen kedvelt tengerparti üdülőváros. Miután megebédeltél az Európa Erkélyének (El Balcón de Europa) nevezett sziklás kiszögellésről csodálhatod a panorámát és a sziklák közt maguknak apró helyet kicsikaró strandokat és a kristály tiszta vizet. Ha már erre jársz, természetesen nem hagyhatod ki a város másik fontos látnivalóját sem, a Cuevas de Nerja barlangrendszerét. A barlangot csupán 1959-ben fedezték fel a helyi gyerekek játszás közben, de mára az ország egyik legkeresettebb látványossága. Köszönhető ez annak, hogy a barlangban kb. 20000 éves falfestményeket lehet megtekinteni és hogy a katedrális teremnek nevezett részen egy egész kamarazenekar ad hangversenyeket nyaranta.

TAVASZ / ŐSZ - ALMUÑECAR Kora délután elhagyod Nerját és a közeli partok felé veszed az irányt, ahol nemcsak a szállásod lesz, hanem ahol nagyobb eséllyel indulsz a partra egy szabad helyért. Almuñecar városa a Costa Tropicálon fekszik, a parti rész nevét az Európában csak itt megtalálható trópusi éghajlatnak köszönhetően kapta. Szeptember és május közt érdemes letérned a kisebb utakra és máris cukornádföldek és egzotikus gyümölcsfák közt találod magad. 

NYÁR - CAPILERIA Kora délután a Sierra Nevada felé veszed az irányt. Már maga az utazás is egy élmény lesz, mivel az utad első része a Costa Tropicálon vezet, majd a Sierra Nevada 3000 méteres hegyeinek lábánál utazol. Mielőtt Capileirába érkezel, a Las Alpujarras különleges völgyeiben több apró falut is érintesz, amelyekben jól megfigyelhető az erre a régióra annyira jellemző építkezési stílust.

2. nap - Granada

Granada - Almunecar / Capileira

TAVASZ / ŐSZ - ALMUÑECAR A délelőtt egy részét még kihasználhatod akár napozásra, akár egy csobbanásra, mert utána egy időre elhagyod a tengerparti részt. Amennyiben pedig már alig várod az első mór műemlékkel való találkozást, felkapaszkodhatsz az óváros felett álló várba. Még ebéd előtt ellátogatsz egy egzotikus gyümölcsös kertbe, és a fák közötti kiadós séta végén a hacienda házigazdái egy ízletes trópusi gyümölcskóstolóval fogadnak. (Valamint ne feledd, ahol cukornád van, ott rumgyár is van ;)

NYÁR - CAPILERIA Ma délelőtt a túrázásé a főszerep. Korán reggel egy 4 órás túrára (7,5 km) indulsz a Poqueira-völgyében. Az első pár kilométer ugyan egy kicsit kaptatós lesz, viszont a pazar kilátás a megművelt teraszokra és a birtokokra biztosan kárpótolni fog érte. Az emelkedő végén egy régi, ma már szinte teljesen elhagyatott faluba érsz ahonnan már csak pár méter a Poqueira folyó kezdete. A túra második felében több kilátópontról élvezheted a páratlan látványt a hegyekre és völgyre.

Délben Granada felé veszed az irányt. A Sierra Nevada hegyeinek lábánál utazol, és a hegylánc csúcsai helyenként meghaladják a 3000 métert is. Különleges az a látvány ahogy előre nézve legtöbbször havas hegycsúcsok feszülnek egymásnak, ha pedig hátrafordulsz, a trópusi partot látod belesimulni a kéklő mediterrán tengerbe. Ha szerencséd van, sikerül megállni egy természetes kilátó pontnál, ahonnan nagyszerű fotókat tudsz készíteni. 

Délelőtt Granada, vagy talán egész Andalúzia leghíresebb látnivalóját keresed fel. Alhambra palotája a tér, a fény, a víz és a mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával mint a gipsz, a fagerenda vagy a csempe. A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkáját láthatod. Innen egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára, majd ezt 2010-ben kiegészítették Albaicín városnegyeddel is. A nap zárásaként, este felsétálhatsz a San Nicolas kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a lefelé húzódó Albaicín barrio utcáira és a kivilágított Alhambrára. Ne légy lusta és ki ne hagyd! 

3. nap - Sziklák Útja

Granada - Guadix

Délelőtt egy nagyobb sétát teszel Albaicín városrészen, amely pontosan szemben van az Alhambrával. Ez a városrész hűen tükrözi a granadai mór világot, több mint 30 mecsetet építettek egykor ezen a részen, viszont helyükön ma már leginkább templomok állnak. A macskaköves mór sikátorokat mór díszítésű fehér villák szegélyezik, melyeknek kertjeit sajnos magas falak takarják el.

Még délelőtt Guadix városa felé indulsz, ahol megismerkedsz a Barrio de Cuevas különleges lakásaival. A barlangnegyedben több mint 2000 lakott barlang található, melyekbe bizonyítottan már az őskorban is költöztek be emberek, biztonságos búvóhelyet keresve, elsősorban a forróság elől. Egy kis barlangmúzeum lehetőséget nyújt, hogy betekints milyen is az élet egy ilyen barlanglakásban. Guadixtól egy fél órára található egy méltatlanul nem (el)ismert remekmű amit a természet alkotott. A helyiek csak a spanyol Grand Canyonként emlegetik, és érthetetlen módon ide csak nagyon kevés turista látogat el, ez viszont számodra inkább nagy öröm, mert így egy zavartalan program elé nézel. A kisbuszt terepjáróra váltod, mivel a környéket csak ezzel tudod bejárni. A közel 4 órás kirándulás során többször lehetőséged lesz egy-egy sétára, amikor olyan érzésed lesz, mintha Te magad lennél Gojko Mitic, a 70es évek western filmjeinek kelet-német indiánsztárja, amikor épp a nagy semmi közepén rettenetesen tart senki se tudja épp hova. A kirándulást úgy próbáljuk időzíteni, hogy a lemenő nap sugarai a lehető legszebb színeit varázsolják elő a kőzetrétegekből. A tájfotózás szerelmeseinek ez a hely a természet ajándéka!

4. nap - Olivaligetek Útja

Montefrío - Priego - Zuheros - Córdoba

A mai cél Córdoba lesz, de az út során több apró falucskában is szétnézel. Az első megálló a Granadától 100 km-re fekvő Montefrío, egy tipikus andalúziai apró falu. Ahogy dél felől érkezel, már messziről látni fogod a piros cserepes fehérre meszelt házakat, amelynek sorozatát egy XVII. századi neoklasszicista templom (Iglesia de la Encarnación) kupolája tör meg, ezek felett pedig egy mór erőd romjai uralkodnak. Itt érdemes betérni egy charcuteríaba és megkóstolni a nagyon finom helyi kolbászokat. A második megállód Priego de Córdoba, amely a XVIII. században rendkívül gazdag város volt. Ez jól látszik a letűnt kor selyemkereskedőinek palotáin, melyek sorát a 139 vízköpővel és faragott barokk szobrokkal díszített királyi kút zárja. Innen egy nagyon kedves, mindössze 700 főt számláló kis falucskába indulsz. Zuheros egy mészkőmeredélyen fekszik így érdemes felkapaszkodni az erőd romjaihoz, ahonnan remek kilátás nyílik a környék híres olajfa ültetvényeire, ameddig csak a szem ellát. E környéket járva persze nem maradhat el a folyékony arany, vagyis az olívaolaj készítés hagyományainak és módjainak megismerése sem, ezért késő délután felkeresel egy több generációs családi haciendát. Miután bejárod a birtokot, megismerkedsz az olívafa különböző fajtáival majd a préselési eljárásokkal, végül pedig vendéglátóid egy kis kóstolóval készülnek ami mellé a környék könnyed borait kínálják.

A kora esti órákban érkezel meg Córdobába. Miután szusszansz egyet érdemes átsétálni a 16 nyílású római hídon, amelyet eredetileg Caesar unokaöccse, Augustus császár építtetett; a hidat ugyan a mórok átépítették, de ez nem von le semmit sem történelmi jelentőségéről. A kivilágított híd és a mögötte fénylő régi városrész látványától gyorsan elfelejted az egész napos utazás "fáradalmait". Ennek örömére érdemes még ellátogatnod a Mercado de Victoria éjfélig nyüzsgő gasztropiacára.

5. nap - Córdoba

UNESCO Világörökség

Córdoba, a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részed. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része. Itt található az egyik legfontosabb és Andalúzia második legjelesebb arab kori műemléke, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Semmiféleképp nem szabad kihagyni az Alcázar de los Reyes Cristianost, a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjét és annak kertjét, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatsz. A palota éjszaka is látogatható, amikor a szökőkutak zenére táncolnak és az egyedi megvilágítás még különlegesebbé teszi a helyet a látogatók számára.

Amitől azonban mindenki szívébe belopja magát, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, a córdobai patiók. A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket -és a májusban idelátogatókat- a nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiókat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp nem lehet. A házak díszudvarait, a virágba öltöztetett patiókat, a Judería és a Las Flores utcákon barangolva lehet leginkább megcsodálni. 

6. nap - Mudejárok Útja

Medina az-Zahra - Carmona - Sevilla

Reggeli után ismét privát kisbuszra szállsz és egy történelmileg nagyon fontos helyszínt a Medina az-Zahra palotaromjait látogatod meg. A bizánci mesterek által épített álompalota egy kiváltképp pompás mór gyöngyszem volt, építéséről majd lerombolásáról és széthordásáról számos legenda maradt fenn. Restaurátorok a mai napig folyamatosan dolgoznak a palota minél hitelesebb felújításán. Innen Sevilla felé tartasz és egy másfél órás utazás után Carmona impozáns városába érkezel. A mór stílusú városkapun egy hegyre épült óvárosba lépsz, ahol temérdek mudejar templom, palota sorakozik a kanyargós macskaköves utcákon. Míg a régi városháza reneszánsz építészeti jegyekkel bír, addig az újat római mozaikok díszítik. I. Kegyetlen Péter itt is lerakta kézjegyét, az Alcázar del Rey Pedro ma is meghatározza a város képét. Carmona már a római korban jelentős település volt, ez időkből fennmaradt városfal, római kapu és egy jelentős sírváros is igazolja ezt. A Necropolisban 900 sírt tártak fel, és a megfigyelt többféle temetkezési kultúrák nyomai azt is bizonyítják, hogy 600 éven keresztül, már i.e II. századtól kezdve temetkeztek itt.

Sevilla, Andalúzia legnagyobb városa, amelyet a Guadalquivir folyó szel ketté. Sevillában napokat lehetne eltölteni a zegzugos utcák szövedékében, amit kis terek tarkítanak takaros kutakkal, magnóliával és pálmafákkal. Hiába keresed ezeket a helyeket a térképen, ugyanis gyakran még nevük sincs. Lépteidet virágok, gazdag csempedíszek, gyakran nyitott kovácsoltvas kapuk (amelyen bátran beléphetsz, hogy megnézd a patiókat), narancs- és citromfák kísérik. Itt mindenki ráér, senki sem siet.... kivéve Téged, mivel a város felfedezésére Neked csupán alig másfél napod lesz. 

7.nap - Sevilla

UNESCO Világörökség

Santa Cruz, Sevilla régi zsidónegyede, a fehér falú sikátorokban és patiókban gazdag negyed, talán a város legszebb része. Itt találhatóak a legfontosabb látnivalók is, amelyek 1987-től mind a UNESCO Világörökség részei: a gótikus katedrális és az égbe nyúló tornya, a La Giralda; az I.Péter és V.Károly király lenyűgöző palotája és kertje, a Real Alcázares; valamint az Amerika "felfedezéséről és meghódításáról" szóló dokumentumok gazdag tárháza, az Archivos de Indias. Ez utóbbi köszönhető annak, hogy anno a közeli tengeri kikötőn keresztül irányították az új gyarmatokkal való kereskedelmet, illetve innen kormányozták az Új-Világot. Kolumbusz innen indult el második útjára, és a híres felfedező sírja a sevillai, a majd 100 évig épült Európa legnagyobb katedrálisában található. Los Alcázares, hét évszázadon keresztül a spanyol uralkodók lakhelye volt, emeletét a mai napig a királyi családnak tartják fenn. A kegyetlenségeiről híres I.Péter rendelte el a királyi rezidencia megépítését, a mudéjar építészet legszebb alkotása granadai és toledói mesteremberek munkája. Érdekessége még, hogy később több uralkodó a saját stílusában kiegészítette. A folyópart mentén olyan hatalmas barokk palotákat láthatsz, mint a Palacio de San Telmo, amely tengerhajózási akadémia volt, vagy mint a Real Fabrica de Tabacos, amely nem más mint a régi királyi dohánygyár, ma már egyetem. A volt gyár Spanyolország második legnagyobb épülete, a XIX. században Európa cigarettáinak kétharmadát itt készítették. Ez mellett található a 40 hektáros Parque María Luisa, amely magába foglalja a város legemblematikusabb terét a Plaza de Españat, ahol az ország régióit ábrázoló csempeképek elkápráztató sorozata található. A park másik jelentős és látványos épülete az andalúziai Népművészeti múzeum. A Guadalquivir túlsó partján található a Triana városnegyed, amely egykor a város cigánynegyede volt és a mai napig eldöntetlen kérdés, hogy az egész világon ismert és kedvelt Flamenco itt született-e meg vagy inkább a bodegáiról ismert Jerez de la Fronterában. Triana továbbá híres még a csempe manufaktúráiról és a magával sodró éjszakai életről, a tapeoról. A spanyolok esténként sorra járják a kedvenc bárjaikat, és mindenhol kérnek egy tapast, ami gyakorlatilag egy kis adag étel. A tapasokat jellemzően a pult mellett ácsorogva fogyasztják el, mindig közösen választanak, mindenki megkóstol mindent és persze mindenki mindig egyszerre csacsog. Nem ritka, hogyha csupán egy pohár sört kérsz mellé automatikusan kapsz egy tapast, legyen az csupán olajbogyó, apró szendvicsfalatok vagy paella, bármit kaphatsz kísérőnek és ezért felárat nem számítanak fel.

8.nap - Letűnt korok Útja

Santiponce - Jerez de la Frontera - Cádiz

Ma reggel sok időd nem lesz a tovább indulás előtt, de mindenféleképp ajánlott kimenni a Mercado de Triana piacra, ahol a sok színes gyümölcs és zöldség választék mellett, hatalmas tengeri hal, kagyló és rák felhozatal is van. Majd ma elsőként Hispánia legrégebbi településének romjaihoz látogatsz. I.e 206-ban alapított Italicában sajnos már csak egy hatalmas, 25000 fős, omladozó amfiteátruma és a néhol megmaradt paloták padlómozaikai láthatóak. Innen Jerez de la Fronterába utazol, a sherry fővárosába, ahova az első szőlőtőkéket a 3000 évvel ezelőtt itt letelepedett főníciaiak hozták magukkal. Itt meglátogatod a leghíresebb bodegák közül is a legnevesebbet, a bor katedrálisát, a 175 éves múlttal rendelkező Gonzales Byasst (spanyolok közt csak Tío Pepe - "Jóskabá") ahol természetesen egy borkóstoló is vár Rád.

Délután a tengerbenyúló keskeny földnyelven fekvő Cádizbaérsz,amely Európa talán legősibb városa, i. e. 1100-ban főníciaiak alapították. A nagy történelmű város egy rövid időre még az ország fővárosa is volt, amikor 1812-ben itt kiállították ki az első liberális alkotmányt. Ugyan a városban nem található annyi emlékmű, mint amennyit már megszokhattál egy magára valamit kicsit is adó spanyol várostól, de mindenféleképp érdemes meglátogatnod a katedrálist, egy nagyot sétálni a gyönyörű homokos parton vagy a megmaradt régi városfalon lévő sétányon.

Innen még egy kis utazás vár Rád, de megéri a fáradságot, mivel nem túlzás azt állítani, hogy Spanyolország legszebb tengerpartjai felé veszed az irányt. Szállásod Vejer de la Fronteraban lesz, amely érdekessége, hogy a már megismert takaros andalúziai fehér városkák minden védjegyét hordozza, mégis különös afrikai hangulata van, ami köszönhető a tetőtöl-talpig sötétbe öltözött helyi spanyoloknak. A város környékén szétszóródó - azonban inkább az ország LaMancha régiójában híres-nevezetes - apró szélmalmok látványban végleg felrakják a pontot a mai napra.

9. nap - Tengerpartok Útja

Los Caños de Meca - Barbete - Zahara de los Atunes - Arcos

A délelőttöt egy hosszabb de annál gyönyörűbb túrával kezded. A túra első szakasza a tengerparttól egy kicsit távolabbról indul és a partig levezető út (3,7 km) egy a mediterrán vidékeken honos fenyvesben kezdődik. Innen már elég ha az orrod után mész, az eukaliptusz elképesztő illatát semmivel sem lehet összetéveszteni, főleg ha itt, a fa 10 különböző fajtája is megtalálható. Ha ez mind még nem lenne elég a parthoz közeledve egyre inkább érezni fogod a tengeri levegő és a rozmaring illatának csábító keverékét. Az illatoktól bódultan érkezel egy kőtoronyhoz ahonnan felejthetetlen látvány tárul eléd a Trafalgari tengeri világítótoronyra és a körülvevő tengerpartra. A túra második fele (7,2 km) a parti sziklákon vezető ösvényen folytatódik. A sziklák néhol több mint 100 méterrel magasodnak a tenger felett, a legmagasabb pontján egy régi bástyatorony áll, innen a közeledő berber támadásokat figyelték, tiszta időben Afrika partjait Te is látni fogod. Pihenőkkel együtt a közel 4 órás túra végén jól fog esni egy ebéd, ami után élvezheted Spanyolország legszebb tengerpartját.

Kora este viszont Arcos de la Fronterába utazol, melynek rendkívül szép óvárosa egy igazi labirintus. A város egy hatalmas kiugró sziklára épült, ami minden ideutazót szokás szerint könnyen ámulatba ejt. A szállás elfoglalása után, ha elég vállalkozó kedvű vagy egy könnyed 2 órás túrára indulhatsz az Arcos alatt fekvő régi malomhoz. A séta során végig nagyszerű kilátás fog nyílni a sziklaszirtre és a rajta tornyosuló épületekre, mely az apránként felgyúló városi fényektől még pazarabb látványt fog nyújtani. 

10. nap - Fehér Falvak Útja

Benaocaz - Ubrique - Grazalema - Zahara de la Sierra

Ma sem lustálkodhatsz sokat, mivel az elkövetkező pár napban Andalúzia talán legszebb és legeredetibb részét fogod bejárni. Eddig a nagyobb városok kulturális örökségeit és a spanyol élet vehemensebb oldalát láthattad, innentől kezdve azonban a spanyolokkal együtt Te is egy komótosabb ritmusra váltasz. A "Fehér falvak útja", a Ruta de los Pueblos Blancos nagy része a gyönyörű Grazalema nemzeti park területén fekszik, így természetesen máris adja magát, hogy egy-két könnyebb túraútvonalat Te is bejárj, miközben hegyek oldalán, völgyekben vagy épp kiugró sziklákon megbúvó fehér falvak fogják színezni utadat.

Az első megálló egy igazán eldugott kis falucska lesz, innen egy közel 2 órás túrára (3,4km) indulsz, egy még a rómaiak által kikövezett úton, amely a bőriparáról ismert szomszédos Ubrique nevű faluba vezet. Ebéd után a kisbuszon egy cseppet szusszanhatsz, miközben megérkezel a következő megállóhoz. Grazalema a túrázni vágyok kedvenc helye, számtalan túraútvonal indul innen. Te egy rövidebb körútra (3,1 km) indulsz amely különleges sziklaképződmények közt vezet. (A csapat erőnlététől -és kedvétől- függően egy nehezebb túravonal kis része is bejárható, a kivételesen szép erdő ösvényei a csak itt megtalálható andalúziai jegenyefenyvesben vezetnek. A közelben egy botanikus kert is található, a könnyebb programra vágyók addig itt sétálhatnak.) A nap utolsó megállója Zahara de la Sierra faluja lesz, amely méltán vívta ki a nemzeti örökség címet. A helység már a rómaiak és a vizigótok idejében is létezett, a falu jellegzetes képét azonban a mórok alakították ki, illetve ők is nevezték el véglegesen és találóan a "Sziklák Virága"-nak. 

11. nap - Ronda

Setenil de las Bodegas - Ronda

Reggel egy szokatlan faluba érkezel, a szurdok sziklákba épült Setenil de las Bodegasba. Nemcsak a házakat építették be, hanem az egyes utcák fölé a sziklák teljes egészében benyúlnak. Ez igazán különleges élményt biztosít egy kellemes sétára, ahol anno a hírhedt andalúziai banditák kedvenc búvóhelyei voltak.

Ezután Ronda felé veszed az irányt, amely a nevével ellentétben sokak szerint a legszebb Andalúz város. Ronda, egy magas és meredek mészkőhasadék tetejére épült város, amelyet a vad hegyi folyó, a Guadavelín 200 méteres szurdoka oszt ketté. A városban több, a meredély legszélére kiépített kilátó vár, ahonnan remek panoráma nyílik, a tetőkre, a sziklák szélén álló házakra, a környék folyóira és hegyeire. A régi és az új városrészt egy lenyűgöző XVIII. századi híd köti össze. Azért, hogy ezt igazán szemügyre tudd venni, leereszkedsz a 98 méter magas szurdokhíd lábához. A várostól és turistatömegtől egy kicsit eltávolodva, lehetőséged lesz a sziklatorokból egy rövid sétára indulni (2km, de lehet egy kicsit több is :) olykor a helyi gazdák olívafa ültetvényei között. A városban több történelmi jelentőségű épület is található, de a legfontosabb az ország egyik legrégebbi bikaviadal arénája, amit érdemes meglátogatni, ha valaki igazán meg szeretné érteni ezt a sokak áltat vitatott, de kétség kívül nagy hagyományokkal bíró spanyol tradíciót. A szeptemberben itt megrendezett bikaviadalokra az ország minden részéről érkeznek, a tv élőben közvetíti a Corridákat, és állítólag minden matador álma, hogy egyszer itt léphessen a bika elé.

12. nap - Királyok Útja

El Camino del Rey - El Torcal

Az aktív utazás utolsó napját ismét a természetben fogod tölteni. Délelőtt elsőként egy nagyon izgalmas túra vár Rád, a Camino del Rey, azaz A Királyok Útja. A Guadalhorce folyó völgyét olykor akár 300 méter magas mészkőfal veszi körbe, és falai közt néha csak 10 méter a távolság. Ennek a sziklafalnak az oldalán fogsz majd Te végigsétálni, mintegy 100 méterrel a folyó felett. Eredetileg ennek az útnak a kiépítésére 1901-ben azért volt szükség, hogy az itt lévő vízi erőmű dolgozói munkába tudjanak járni, illetve hogy a karbantartáshoz szükséges anyagokat mindkét oldalról könnyebben ide tudják juttatni. Az utat XIII. Alfonso avatta fel, fényképek bizonyítják, hogy a spanyol király a szurdok felett ívelő keskeny átjárón (Desfiladero de los Gaitane) is keresztülsétált, így hát innentől kezdve a büszke helyiek a Királyok útjaként kezdték el emlegetni az egész pallósétányt. Nemrégiben teljesen felújították az elmúlt évtizedekben teljesen elhanyagolódott és lepusztult utat, amelyet eddig csak az igazi kalandtúrázók kerestek fel, akik végig mertek ugrálni az igencsak hiányos részeken is. Ma már viszont Te is biztonságosan végigmehetsz természetesen egy sisakkal a fejeden.

Délután pedig egy újabb természeti csodákat rejtő nemzeti parkba látogatsz el, ahol egy két órás körtúrát teszel. El Torcal, a mészkőóriások földje, ahol a szél és az idő igazán remek munkát végezett a robusztus sziklatömbök minél egyedibb alakzatokká való formázásban. A körtúra során számos védett növényt, vadorchideát, gyakran rókát és sast is megfigyelhetsz. A parkban több csodás panorámát nyújtó természetes kilátópont is van. Fontosságát jelzi, hogy a Menga dolmeneket az El Torcallal együtt 2016-ban az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította.

13-14. nap - Málaga

A felturbózott andalúziai utad utolsó két napjához értél, így most már mintegy kötelező letöltendő, megérdemled a pihenőt Málaga valamelyik környező strandján. Jobbnál jobb helyek közül válogathatsz, de ha egy igazán nyugodt pihenésre vágysz, akkor ajánlom az utazásod első napján megismert La Cala de Moralt. Ha pedig egy bulisabb de tömegben nem szűkölködő helyet szeretnél, akkor pedig Torremolinost. Ezekről a helyekről könnyen elérheted Málaga városát is, hogy felfedezd a történelmi városrészt, élvezd a kilátást a mór kastélyból, lesétálj a kikötőbe vagy épp elmenj a Picasso múzeumba. Ha pedig igazán formába lendültél az elmúlt pár napban, akkor irány a közelben található Montes de Malaga nemzeti park. A levendula- és gyógynövénymezőkön keresztül vezető ösvényeken egy igazán záráshoz méltó, kikapcsoló levezetőtúrát tehetsz a virágok illatában.

Délután pedig egy újabb természeti csodákat rejtő nemzeti parkba látogatsz el, ahol egy két órás körtúrát teszel. El Torcal, a mészkőóriások földje, ahol a szél és az idő igazán remek munkát végezett a robusztus sziklatömbök minél egyedibb alakzatokká való formázásban. A körtúra során számos védett növényt, vadorchideát, gyakran rókát és sast is megfigyelhetsz. A parkban több csodás panorámát nyújtó természetes kilátópont is van. Fontosságát jelzi, hogy a Menga dolmeneket az El Torcallal együtt 2016-ban az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította.

Ajánlott programok

 • Terepjárós kirándulás (4 óra)

 • Olíva farm látogatás és kóstoló

 • Bodega látogatás és kóstoló

 • (Trópusi kert látogatás és kóstoló Csak a külön jelzett túrákon!)

 • Barlangmúzeum - belépő

 • Királyok Útja - belépő

 • Nerja barlangok - €

 • La Alhambra** / Granada -  €

 • Nagymecset / Córdoba -  €

 • Alcázar R.C. / Córdoba -  €

 • Medina Azahara / Córdoba - 

 • Katedrális / Sevilla -  €

 • Real Alcázar / Sevilla -  €

 • Itálica / Santiponce - 

 • Bikaviadal aréna / Ronda -  €

bottom of page