top of page
Spanyolország beutazási feltételek, repülőtér

Beutazás Spanyolországba

Spanyolországi beutazási feltételek 2023

FRISS INFORMÁCIÓ SPANYOLORSZÁGBA UTAZÓKNAK!

2022. szeptember 20-án hivatalosan is megszűnt az eddig használt a Spain Travel Health (SpTH) portál, mind a weboldal, és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazások sem működnek tovább. A Spanyolországba történő beutazáshoz NEM SZÜKSÉGES többé kitölteni az egészségügyi ellenőrzési űrlapot, és érkezéskor a repülőtéren NEM kell bemutatni az SpTH QR-kódot. Ez a rendelkezés a harmadik országokból érkezők beutazását könnyíti meg. Nekik továbbra is meg kell felelniük a Belügyminisztérium július 17-i INT/657/2020 számú rendeletében meghatározott kritériumoknak, amely a COVID-19 által okozott egészségügyi válság miatt a közrend és közegészségügy érdekében módosítja a harmadik országokból az Európai Unióba és a társult schengeni országokba történő, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozás alkalmazásának feltételeit, de ez már CSAK testhőmérséklet ellenőrzésből áll, amit 2022. október 20-án szintén eltöröltek és ezzel visszaáll a pandémia előtti szabad beutazási rendszer!

Az utóbbi hetekben nem módosultak az EU tagországokból vagy a schengeni társult országokból érkezőkre vonatkozó be- és kiutazási szabályok. Nincs karantén kötelezettség, csak ajánlás arra az esetre, ha valaki megfertőződik. 2022. szeptember 20-tól Spanyolországba légi vagy vízi úton érkező utas járványügyi igazolás és SpTH regisztráció NÉLKÜL léphet be az országba. Azoknak tehát, akik nyaralásuk helyszínéül Spanyolország bármelyik városát, helyszínét választják, bárhonnan is indulnak, nincs szükségük járványügyi igazolásra sem beutazáskor, sem az országban töltött idő alatt. 

 

Az EU tagországok közötti utazások során a magyar útlevél és személyazonosító igazolvány a lejárat napjáig érvényes. ORSZÁGON BELÜLI UTAZÁSOK Nincsenek érvényben lévő korlátozások.

HELYI JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOK országosan érvényes, hogy jelenleg sem a zárt, sem a szabad területeken nincs kötelezően előírt maszkviselés. Ajánlott a maszk folyamatos használata a COVID fertőzötteknek és a velük egy légtérben tartózkodóknak. Kötelező a maszk viselete a szociális és egészségügyi intézményekben, a látogatók és a dolgozók számára egyaránt, a légi és közúti tömegközlekedésben (buszon, metrón, taxikban és villamoson), a függővasúton és a turistákat szállító buszokon, a hajók zárt tereiben és olyan hajókon, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres távolság betartása, kivéve az olyan kabinokat, amelyeken közös háztartásban élők osztoznak. 

BELÉPÉS MAGYARORSZÁGRA: Nincsenek érvényben lévő korlátozások!

 • Mi kell a spanyolországi beutazáshoz?
  A magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére.
 • Spanyolországi beutazási szabályok
  Spanyolország 2022. június 1-től feloldotta a COVID-19 világjárványra vonatkozó beutazási korlátozásokat, az Európai Unióból és a Schengen övezetből érkező beutazók számára.​ 1. Jelenleg nincs korlátozás a harmadik országokból érkezőkre sem 2. Minden ezelőtti szabályozás hatályon kívül került
 • Kell-e bármilyen Covid-19 oltási igazolás
  Nem
 • Kötelező a maszkviselés?
  Az alábbi zárt terekben: 1. Egészségügyi intézmények, látogatóknak és dolgozóknak 2. Tömegközlekedési eszközökön: metro, busz, villamos 3. Taxik 4. Turistákat szállító buszokon 5. Gyógyszertárak
 • Hazautazáskor bármilyen korlátozás?
  Belépés Magyarországra: Nincsenek érvényben lévő korlátozások.
 • Egészségbiztosítási Kártya, Biztosítás
  A Spanyolországba utazás előtt érdemes kiváltani ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az E-111-es nyomtatványt ugyanis 2005. november 1-jétől az Európai Egészségbiztosítási Kártya váltotta fel. Spanyolországban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el. Ennek megfelelően a Kártyával olyan spanyol egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, amelyik közvetlen szerződéses kapcsolatban áll Magyarország társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. További információk: http://www.neak.gov.hu/ Utazások esetén javasolt továbbá utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is.

További hasznos információk Spanyolországba utazóknak

COVID-INFORMÁCIÓ

1) A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Spanyolország COVID-tájékoztatással (beutazási feltételekkel) foglalkozó oldalának linkje:

https://www.sanidad.gob.es

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása Spanyolország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár a magyar képviseletek mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Spanyolország megszüntette a COVID-19 járvánnyal összefüggésben bevezetett minden korlátozást és ellenőrzést. Ennek köszönhetően Spanyolországba bármely országból korlátozástól mentesen be lehet utazni.

A Kanári-szigetekre (ideértve Tenerifét) vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról Magyarország Kanári-szigeteki Tiszteletbeli Konzulátusának oldalán tájékozódhatnak.

A Baleár-szigetekre vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról a Baleár-szigeteki kormányzati honlapon tájékozódhatnak.

b. Karanténkötelezettség: Nincs.

Spanyolországba történő beutazás esetén jelenleg automatikus karanténkötelezettség nincsen.

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló COVID-19 fertőzött, valamint aki igazoltan COVID-19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került. Kötelező a karantén, ha az igazoltan COVID-19 fertőzött idősotthon lakója vagy kórházi ellátásra szorul. Ezekben az esetekben a karantén ideje 5 nap, amiből hamarabb lehet szabadulni, ha legalább 24 óra tünetmentesen telt el.

További kérdésekkel a megadott linken szereplő hatósághoz lehet fordulni:

https://www.mscbs.gob.es

c. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás megengedett.

d. Egyéb hasznos infók:

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya használatával kapcsolatban az alábbi link ad tájékoztatást: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A spanyolországi repülőterekkel kapcsolatos aktuális információkról:

https://www.aena.es/en/passengers/passengers.html honlapon tájékozódhat.

PCR vagy antigén tesztet többek között az alábbi tesztközpontokban lehet csináltatni, amely példálózó jellegű, számos egyéb hely áll rendelkezésre ezeken felül:

2) Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt tájékozódjanak a célországban irányadó beutazási feltételekről.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Spanyolországban kötelező a maszkviselés a 6 évnél idősebb személyek számára a tömegközlekedési eszközökön, továbbá az egészségügyi intézményekben, kórházakban, gyógyszertárakban, idősotthonok közösségi tereiben. Kivétel ez alól, akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés).

4) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

EGYÉB UTAZÁSI ELŐÍRÁSOK

1) Gibraltár határátlépés

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Gibraltár brit tengerentúli területre. A határátkelés történhet a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevél vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány használatával is. Részletek: www.gibraltarairport.gi/content/documentation-requirements 

További hasznos információ

2) Iratok másolatai

 

A vagyon elleni bűncselekmények (főként zsebtolvajlások) gyakorisága miatt a Spanyolországba beutazók számára javasoljuk, hogy úti okmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban (fénykép) tárolják el mobiltelefonjaikban és saját e-mailfiókjukban, illetve hozzák magukkal az útiokmány papír alapú másolatát is.

3) Kiskorúak beutazása

A spanyol rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a spanyolországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával. Nyilatkozat minta

 

4) Vízum

 

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

5) Házikedvencek beutazása

További információt a NÉBIH oldalán talál, valamint www.mapama.gob.es/es/ganaderia/temas/comercio-exterior- ganadero/desplazamiento-animales-compania/Viajar-perros-gatos-hurones.aspx (spanyol nyelven)

6) Vám

Megegyezik az uniós szabályozással

BIZTONSÁG

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. Madridban, Barcelonában és a népszerű turisztikai célpontokban a legfőbb problémát a turisták vagyontárgyai ellen elkövetett bűncselekmények (pl.: zsebtolvajlások) jelentik. Ráadásul különösen Katalóniában és Valencia tartományban emelkedik a személy elleni erőszakkal elkövetett lopások, rablások száma.

 

Jellemző elkövetési módszerek, FOKOZOTT FIGYELEM:

 • metróban és a nevezetességek környékén a hátizsákokból való pénztárca, mobiltelefon eltulajdonítása,

 • éttermekben az asztalra kitett tárcák vagy a szék mellé, mögé, alá helyezett táskák figyelemeltereléssel történő észrevétlen elvitele,

 • autóbérlés során, még bekamerázott helyen sem riadnak vissza az ablakok betörésétől és a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban, tehát láthatatlan helyen hagyott értékek, bőröndök, okmányok elvitelétől,

 • autóúton/autópályán bevált módszerrel - „gumis trükkel” - állítják le a gyanútlan autósokat; (azt jelzik, hogy baj van a hátsó kerékkel). Céljuk az utasokat kiszállítani és hátra csalni az autó mögé, amíg egy másik társuk elviszi az első ülésen hagyott értékeket.

 

Külföldre utazáshoz csak a legszükségesebb okirataikat hozzák magukkal: úti okmány (személyi igazolvány vagy útlevél), EU-s egészségbiztosítási kártya, bankkártya, esetleg vezetői engedély, amennyiben autóbérlés feltétlen szükséges.

A fontos okmányokat ne tartsák egy helyen, különösen ne tartsák egy táskában!

Mindenképpen elővigyázatosság és körültekintés szükséges a nyaralás teljes időtartama alatt.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a dobozszerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Madrid, Andalúzia, Barcelona (stb. egész Spanyolország) területéről a 112-es egységes segélyhívó számra (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem) indított segélyhívásokat magyar nyelven is fogadják, oly módon, hogy a hívás beérkezésétől számított 30 másodpercen belül kapcsolnak tolmácsot.

További telefonszámok: 091 Policía Nacional, 092 Policía Local

A segélyhívás megkönnyítésére továbbá letölthető a Spanyolország nagy részében (jelenleg Madridban, Kasztília és León, Cantabria tartományban, Katalóniában, valamint Melillában és a Baleár-szigeteken) működő „My112” elnevezésű mobilalkalmazás is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről (mind), továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

ÁLTALÁNOS UTAZÁSI / TURISZTIKAI INFORMÁCIÓK SPANYOLORSZÁG

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:

Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérséklet ingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. RÉSZLETESEBB INFÓ - MADRID

Biztosítás:

Spanyolországban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások.Az európai egészségbiztosítási kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes spanyol szervével szerződésben álló szolgáltatótól lehet - az egyenlő elbánás elvének megfelelően - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Bővebb információ: Betegség külföldi utazás idején, illetve milyen jogköre van a konzulnak

 

Közlekedés:

A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes. Magyar jogosítványok honosítása Spanyolországban

Ha személyautóval érkezik, utazás előtt ne feledje ellenőrizni, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya) rendelkezésre áll. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. Hiányában a bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró. A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják.

 

Gyorshajtás:

A sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak.

Fizetős autópályák és figyelmeztetések:

Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, és mivel kapurendszer van, a fizetést nem lehet elkerülni. Vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz.

Gyakori jelenség, hogy a külföldi rendszámú autóval érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kistáskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is (olykor a kereket nem szúrják ki, csak valamilyen problémát jeleznek, megállásra kényszerítve ezzel a sofőrt).

A tehergépjármű- és buszvezetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Spanyolország területén tartózkodó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra és a pihenőidő betartására. Ellenőrzésre kerül a tachográf is, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök magukkal visznek és annak csak egy másolatát hagyják ott a járművezetőnél. A büntetés a legkisebb szabálytalanság esetén is több ezer euróra rúghat, amelyet ki kell fizetni, és addig a jármű nem haladhat tovább. A fizetésre készpénzben, illetve egyes esetekben bankszámlára történő utalással van lehetőség. Ezért különös figyelmet kell fordítani a tachográf pontos és korrekt vezetésének betartására.

A nagykövetség, vagy a főkonzulátus a büntetés jogszerűségét nem tudja megítélni, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításában és továbbításában segíthet.

A Spanyolországban működő különböző rendőri szervek telefonszámai:

 • Általános segélyhívó telefonszám: 112 (magyar mobilról: 0034-112)

 • Policía Nacional: 091 (magyar mobilról: 0034-091), magyar mobilról: 0034-93/290-3000

 • Policía Local / Guardía Urbana: 092 (magyar mobilról: 0034-092), magyar mobilról: 0034-93/223-5320

 • Guardía Civil: 062 (magyar mobilról: 0034-062), magyar mobilról: 0034-93/448-6650

 • Katalán Autonóm Rendőrség (Mossos d'Esquadra) központi száma, Barcelona: (0034)93/300-2296

 

A Szent Jakab-út

Felhívják a figyelmet, hogy a spanyol hatóságok korlátozást vezettek be a Szent Jakab-út (Camino de Santiago) franciaországi szakaszára, egészen pontosan a Pireneusokon keresztülvezető, a Saint Jean de Pied-de-Port (Franciaország) városától a Lepoeder hágón át az Orreaga/Roncesvalles (Navarra, Spanyolország) falvakig terjedő szakaszra (úgynevezett keleti útvonal).

Az említett útszakasz során 1250 méteres szintemelkedéssel kell számolni, egészen az 1400 méteres tengerszint feletti magasságig (Lepoeder). A téli hónapok viszontagságos időjárása, valamint ez a komoly fizikai megerőltetést jelentő szintemelkedés egyre több esetben sodorja komoly veszélybe a zarándokokat, valamint a segítségükre kivonuló mentőcsapatokat.

A fentiek miatt Navarra Önkormányzata hozott egy rendelkezést, mely alapján november 1. és március 31. között erre az útvonalra korlátozást vezetnek be, az áthaladást megtiltják. A szabály megszegését minden esetben szankcionálják. A büntetés mértéke 12000 euróig terjedhet. Amennyiben mentésre is sor kerül, annak költségeit szintén a zarándokra terhelik.

Alternatív útvonalnak javasolják az úgynevezett nyugati útvonalat az évnek ebben a szakaszában, amely Saint Jean de Pied-de-Port-tól indulva átvezet az Ibañeta hágón át Roncesvalles, Luzaide/Valcarlos felé.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. A csapvíz fogyasztása kizárólag a nagyvárosokban javasolt.

Nagykövetségek, Konzuli Hivatalok:

bottom of page