top of page

Királyok Útján Andalúziában

KALANDTÚRA

Garantált túra, garantált élmény Andalúzia legszebb sziklaszorosában, 100 méterrel a folyó felett! Gyere, és fedezd fel az "El Caminito del Rey" káprázatos látványát! Ne maradj le, és jelentkezz időben, hiszen a Királyok útjára csak korlátozott számban engednek be látogatókat, és a jegyek 3 hónappal előre elkelnek!  

Caminito del Rey Málaga kalandtúra

Mindössze három igazi sport létezik: a bikaviadal, az autóversenyzés és a hegymászás. A többi csupán játék. 

 Ernest Hemingway

FIGYELEM

A kiutazás, a helyi szolgáltatások, szállás és az ellátás megszervezése egyénileg történik! Az alábbiak nem utazási ajánlat, csak inspiráció a saját utad megtervezéséhez! 

1. nap - Érkezés Sevillába

A repülőgéped előreláthatólag a délelőtti órákban fog Sevillába érkezni, ahol már vár Rád túravezetőd. Mivel még bőven lesz időnk a szállodai szoba elfoglalásáig, ezért nem tétlenkedünk, hanem a reptérről egyenest egy ókori település romjai között teszünk egy nagyszerű sétát. Itálica, mindössze 10 km-re fekszik Sevillától, mégis nagyon kevés idelátogató keresi fel, pedig történelmi fontossága vitathatatlan. A Kr.e. 206-ban alapított Itálica volt Andalúzia legjelentősebb római városa, amely két császár szülőhelye is volt. A jelenleg is tartó ásatások, már a XVIII. században elkezdődtek, de bizonyára még így is sok munka maradt hátra. A legjelentősebb leletek közt van egy egykor 25000 főt befogadó amfiteátrum, és a Casa del Planetario, melynek tökéletesen megmaradtak a padlómozaikjai.

A római kori város látogatása után immár továbbindulunk Sevilla felé, Andalúzia legnagyobb városába, amelyet a Guadalquivir folyó szel ketté. Sevillában napokat lehetne eltölteni a zegzugos utcák szövedékében, amit kis terek tarkítanak takaros kutakkal, magnóliával és pálmafákkal. Hiába keresed ezeket a helyeket a térképen, ugyanis gyakran még nevük sincs. Lépteidet virágok, gazdag csempedíszek, gyakran nyitott kovácsoltvas kapuk (amelyen bátran beléphetsz, hogy megnézd a patiókat), narancs- és citromfák kísérik. Itt mindenki ráér, senki sem siet.... kivéve minket, mivel a város felfedezésére csupán másfél napunk lesz. (Szállás: Sevilla)

2. nap - Sevilla

UNESCO Világörökség: A katedrális, az Álcazar és az Archivo de Indias - Sevilla (1994)

Sevilla, Andalúzia legnagyobb városa, amelyet a Guadalquivir folyó szel ketté. Sevillában napokat lehetne eltölteni a zegzugos utcák szövedékében, amit kis terek tarkítanak takaros kutakkal, magnóliával és pálmafákkal. Hiába keresed ezeket a helyeket a térképen, ugyanis gyakran még nevük sincs. Lépteidet virágok, gazdag csempedíszek, gyakran nyitott kovácsoltvas kapuk (amelyen bátran beléphetsz, hogy megnézd a patiókat), narancs- és citromfák kísérik. Itt mindenki ráér, senki sem siet.... kivéve Téged, mivel a város felfedezésére Neked csupán alig másfél napod lesz.

Santa Cruz, Sevilla régi zsidónegyede, a fehér falú sikátorokban és patiokban gazdag negyed, talán a város legszebb része. Itt találhatóak a legfontosabb látnivalók is, amelyek 1987-től mind a UNESCO Világörökség részei: a gótikus katedrális és az égbe nyúló tornya, a La Giralda; az I.Péter és V.Károly király lenyűgöző palotája és kertje, a Real Alcázares; valamint az Amerika "felfedezéséről és meghódításáról" szóló dokumentumok gazdag tárháza, az Archivos de Indias. Ez utóbbi köszönhető annak, hogy anno a közeli tengeri kikötőn keresztül irányították az új gyarmatokkal való kereskedelmet, illetve innen kormányozták az Új-Világot. Kolumbusz innen indult el második útjára, és a híres felfedező sírja a sevillai, a majd 100 évig épült Európa legnagyobb katedrálisában található. Los Alcázares, hét évszázadon keresztül a spanyol uralkodók lakhelye volt, emeletét a mai napig a királyi családnak tartják fenn. A kegyetlenségeiről híres I.Péter rendelte el a királyi rezidencia megépítését, a mudéjar építészet legszebb alkotása granadai és toledói mesteremberek munkája. Érdekessége még, hogy később több uralkodó a saját stílusában kiegészítette. A folyópart mentén olyan hatalmas barokk palotákat láthatsz, mint a Palacio de San Telmo, amely tengerhajózási akadémia volt, vagy mint a Real Fabrica de Tabacos, amely nem más mint a régi királyi dohánygyár, ma már egyetem. A volt gyár Spanyolország második legnagyobb épülete, a XIX. században Európa cigarettáinak kétharmadát itt készítették. Ez mellett található a 40 hektáros Parque María Luisa, amely magába foglalja a város legemblematikusabb terét a Plaza de Españat, ahol az ország régióit ábrázoló csempeképek elkápráztató sorozata található. A park másik jelentős és látványos épülete az andalúziai Népművészeti múzeum. A Guadalquivir túlsó partján található a Triana városnegyed, amely egykor a város cigánynegyede volt és a mai napig eldöntetlen kérdés, hogy az egész világon ismert és kedvelt Flamenco itt született-e meg vagy inkább a bodegáiról ismert Jerez de la Fronterában. Triana továbbá híres még a csempe manufaktúráiról és a magával sodró éjszakai életről, a tapeoról. A spanyolok esténként sorra járják a kedvenc bárjaikat, és mindenhol kérnek egy tapast, ami gyakorlatilag egy kis adag étel. A tapasokat jellemzően a pult mellett ácsorogva fogyasztják el, mindig közösen választanak, mindenki megkóstol mindent és persze mindenki mindig egyszerre csacsog. Nem ritka, hogyha csupán egy pohár sört kérsz mellé automatikusan kapsz egy tapast, legyen az csupán olajbogyó, apró szendvicsfalatok vagy paella, bármit kaphatsz kísérőnek és ezért felárat nem számítanak fel. (TIPP: reggel érdemes a Mercado de Triana piacra kimenni, ahol a sok színes gyümölcs és zöldség választék mellett, hatalmas tengeri hal, kagyló és rák felhozatal is van. A friss árukban 9:00 és 15:00 óra közt lehet válogatni, de a piac területén éjfélig nyitva tartó talponállók is vannak, ezek kiváló helyszínek egy-két tapas bedobására.) 

3. nap - Medina Azahar - Córdoba

UNESCO Világörökség: Córdoba történelmi központja (1984) és Medina az-Zahara palotaromjai (2018)

Ma egy egynapos kirándulásra indulunk, úti célunk pedig nem más, mint a ragyogóan virágdíszes Córdoba! Azonban mielőtt megérkezünk, megállunk a rendkívüli Medina az-Zahra palotaromjainál. Córdoba emírje, 929-ben olyan erősnek érezte magát, hogy úgy gondolta felveszi a kalifa címet. Hatalmának kifejezésének érdekében, parancsot adott egy minden luxussal felszerelt palota felépítésére, de a kalifátuson belüli feszültségek odáig vezettek, hogy 1010-ben az éppen csak felépült palotát lerombolták. A bizánci mesterek által épített álompalota egy kiváltképp pompás mór épületegyüttes volt, építéséről, lerombolásáról és széthordásáról számos legenda maradt fenn. Restaurátorok a mai napig folyamatosan dolgoznak a palota minél hitelesebb felújításán, ennek is köszönhető, hogy 2018-ban az Unesco listájára került.

Córdoba, a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részünk. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része. Amitől azonban mindenki szívébe belopja magát, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, a córdobai patiok. A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket -és a májusban idelátogatókat- a nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiokat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp nem lehet. A házak díszudvarait, a virágba öltöztetett patiokat, a Judería és a Las Flores utcákon barangolva lehet leginkább megcsodálni. Délután bejárhatod az Alcázar de los Reyes Cristianos, a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjét és annak kertjét, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatsz. De a legfontosabb, Andalúzia második legjelesebb arab kori műemlékének felkeresése, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. (Szállás: Sevilla)

4. nap - Arcos de la Frontera - Ubrique

Reggeli után kisbuszra pattanunk és Arcos de la Fronterába utazunk, amelynek rendkívül szép óvárosa egy igazi labirintus. A fehér város egy hatalmas, kiugró okkerszínű sziklára épült, amely látvány minden ideutazót ámulatba ejt. A városnak több pompás kilátópontja van, ezekből letekintve meghökkenhetünk a lábunk alatt heverő 160 méteres mélységtől, vagy pedig ráláthatunk a Pena Nueva szurdokra, amely szinte megigéz minket. A kőből rakott boltíves utcákon, elsétálunk a Descalzas zárdáig, ahol az apácák saját készítésű süteményeket árulnak egy sötét ablakon keresztül. Szükségünk is lesz erre a csemegére, hiszen innen egy gyalogos túrára indulunk.

A túrához egy igazán eldugott kis falucskát keresünk fel, ahol mór jegyeket ismerhetünk fel. Innen közel 2 órás túrára (4 km) indulunk, egy még a rómaiak által kikövezett úton, amely a bőriparáról ismert szomszédos Ubrique faluba vezet. (!!Figyelem: amennyiben nagy hőség lesz a tervezett túra időpontjában, ez a program sajnos elmarad, mivel az útvonal nem kellőképpen árnyékos, hogy egy magyar kobak fel ne forrjon :) Helyette Arcos de la Frontérában teszünk egy rövidebb sétát a folyó mentén lévő régi malomhoz.)

A késő délutáni órákban Rondába érkezünk, amely a nevével ellentétben sokak szerint a legszebb Andalúz város.(Szállás: Ronda)

A késő délutáni órákban Rondába érkezünk, amely a nevével ellentétben sokak szerint a legszebb Andalúz város.

5. nap - Ronda - Setenil - Torcal

Kalandélmény: Fehér falvak útja

Ronda, egy magas és meredek mészkőhasadék tetejére épült város, amelyet a vad hegyi folyó, a Guadavelín 200 méteres szurdoka oszt ketté. A városban több, a meredély legszélére kiépített kilátó vár, ahonnan remek panoráma nyílik, a tetőkre, a sziklák szélén álló házakra, a környék folyóira és hegyeire. A régi és az új városrészt egy lenyűgöző XVIII. századi híd köti össze. Azért, hogy ezt igazán szemügyre tudd venni, leereszkedsz a 98 méter magas szurdokhíd lábához. A várostól és turistatömegtől egy kicsit eltávolodva, lehetőséged lesz a sziklatorokból egy rövid sétára indulni (2km, de lehet egy kicsit több is :) olykor a helyi gazdák olívafa ültetvényei között. A városban több történelmi jelentőségű épület is található, de a legfontosabb az ország egyik legrégebbi bikaviadal arénája, amit érdemes meglátogatni, ha valaki igazán meg szeretné érteni ezt a sokak áltat vitatott, de kétség kívül nagy hagyományokkal bíró spanyol tradíciót. A szeptemberben itt megrendezett bikaviadalokra az ország minden részéről érkeznek, a tv élőben közvetíti a Corridákat, és állítólag minden matador álma, hogy egyszer itt léphessen a bika elé.

Dél körül ismét vár ránk kisbuszunk, hogy Granada felé vegyük az irányt. De addig még számos kaland vár ránk! Ebédre egy szokatlan faluba érkezünk, a szurdok sziklákba épült Setenil de las Bodegasba. Nemcsak a házakat építették be, hanem az egyes utcák fölé a sziklák teljes egészében benyúlnak. Ez igazán különleges élményt biztosít egy kellemes sétára, ahol anno a hírhedt andalúziai banditák kedvenc búvóhelyei voltak.

Ebéd után egy rövid utazást követően megérkezünk egy újabb Világörökségi helyszínhez. Az UNESCO nem is oly rég, mégpedig 2016 júliusában bővítette listáját ezzel az új taggal az Andalúz régióból. Érdekessége, hogy a lista így egyszerre 3 helyszínnel is gazdagodott a természeti és kulturális Világörökségek terén. Az egyik, egy természeti csodákat rejtő nemzeti park, ahol mi egy két órás körtúrát teszünk. El Torcal, a mészkőóriások földje, ahol a szél és az idő igazán remek munkát végezett a robusztus sziklatömbök minél egyedibb alakzatokká való formázásban. A körtúra során számos védett növényt, vadorchideát, gyakran rókát és sast is megfigyelhetsz. A parkban több csodás panorámát nyújtó természetes kilátópont is van, ahonnan remekül lehet látni e Világörökség másik részét, a La Peña de los Enamoradost. Amennyiben jól teljesítünk a túra végén átutazunk az utolsó részhez a Menga dolmenekhez. Ez egy archeológiailag fontos helyszín, ahol i. e. 2500-2000 korra tehető, rangos emberek temetkezési termei találhatóak. Egyes vizsgálatok már az újkőkorszak építkezési nyomait is kimutatták, amelyek nem kevesebb mint, 6500 évesek. (Szállás: Granada)

6. nap - Granada

UNESCO Világörökség: Az Alhambra, az El Generalife és az Albaicín - Granada (1984)

Délelőtt Granada, vagy talán egész Andalúzia leghíresebb látnivalóját keresed fel. Alhambra palotája a tér, a fény, a víz és mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával mint a gipsz, a fagerenda vagy a csempe. A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkáját láthatod. Innen egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára, majd ezt 2010-ben kiegészítették Albaicín városnegyeddel is. Így hát egyértelmű, hogy délután egy nagyobb sétát teszel Albaicín városrészen, amely pontosan szemben van az Alhambrával. Ez a városrész hűen tükrözi a granadai mór világot, több mint 30 mecsetet építettek egykor ezen a részen, viszont helyükön ma már leginkább templomok állnak. A macskaköves mór sikátorokat mór díszítésű fehér villák szegélyezik, melyeknek kertjeit sajnos magas falak takarják el. Ha elég bátor vagy ellátogathatsz egy itteni tapas bárba, ahol megkóstolhatod az Andalúzok szotyiját, a csigát amit előszeretettel fogyasztanak sör mellé egy meccsnézés közben. A nap zárásaként, este felsétálhatsz a San Nicolas kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a lefelé húzodó Albaicín barrio utcáira és a kivilágított Alhambrára. Ne légy lusta és ki ne hagyd!

7. nap - Nerja - Frigiliana - Málaga

Reggeli után,a naptól szikrázó Málaga felé indulunk. A Sierra Nevada havas hegyeinek lábainál utazunk, miközben előttünk lassan feltűnik majd a Costa Tropical csillogó tengerpartja. Az első megálló, egy sziklára épült igen kedvelt tengerparti üdülőváros, Nerja lesz. Az Európa Erkélyének (El Balcón de Europa) nevezett sziklás kiszögellésről csodálhatod a panorámát, a sziklák közt maguknak apró helyet kicsikaró strandokat és a kristály tiszta vizet. Lent a sziklák között a romantikus kis öblöket, izgalmas gyalogösvény köti össze.

Innen Frigilianaba utazunk, amely minden kétséget kizáróan a legszebb az Axarquía térség fehér falvai közül. A kis falu a partoktól beljebb egy hegyoldalon bújik meg, innen tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Minél feljebb kapaszkodunk a meredek utcákon, annál inkább érezhetjük, amint visszafelé forog az idő kereke velünk egészen a mórok idejébe. Itt tényleg kihagyhatatlan, hogy kiüljünk egy kis bár teraszára, hogy egy kávé mellett érezhessük azt a nyugalmat, melyet ez a hely akaratlanul is áraszt. Majd érdemes egy sétára indulni, és megpróbálni nem eltévedni a falu kis utcáin, sikátorain, lépcsőin és alagútjain, amelyek általában sehova sem vezetnek. (Remek hely "elveszni" azoknak akik mégsem szeretnének majd hazautazni ;)

Málaga előtt még megállunk egy halászfaluban, amely szinte teljes mértékben turistamentes, és úgy teszünk mint a helyi spanyolok: egy kicsi semmittevés közben élvezzük a napsütést, és felkeresünk egy parti chiringuitót. Ezek a tengerparton sorakozó bárok (chiringuito) sorra kínálják, a legfinomabb málagai ételek egyikét, az espetost, ami nem más, mint pár finom szardínia nyársra húzva. A frissen fogott halakat a parton halászhajókban előkészített parázson sütik meg, és ha kedved van nyugodtan beállhatsz akár kuktának is. Majd egy kellemes sétára indulunk egy parti sziklaösvényén, mely kis öblök felett, kaktuszok és színes virágok közt vezet át a szomszédos csendes kis faluba. 

8. nap - Tengerparti pihenés

Opció: Gibraltár

Reggeli után semmi másra nem kell összpontosítanod, minthogy minél hamarabb leérj a tengerpartra, ahol csakis kizárólag egy jól megérdemelt lazulás vár Rád. Kedvedre úszkálhatsz, napozhatsz, de ha a mai napot is aktívan szeretnéd tölteni, akkor számos lehetőség vár rád a környéken.

Ha pedig további fehér falvat szeretnél felfedezni, érdemes egynapos kirándulásra indulnod Mijas kedves falujába. Érdemes kipróbálnod a helyi csacsi-taxikat, és utána felkapaszkodni egy XVI. századi zarándoktemplom barlangkápolnájához. De éppúgy érdekes lehet egy kirándulás, Marbellára, amely még nem is olyan rég a spanyol felső tízezer fővárosa volt. (Ma már inkább Mallorca) Egy séta a luxusjachtokat felsorakoztató kikötőben, majd pedig a parti sétány mögötti régi városrészben, amely csupa csupa fehér és virágokkal teli. Aki pedig, nem sajnálja az időt az utazásra, az bátran nekivághat Gibraltár felfedezésének is, ahol egy más világba csöppenhetünk. A Szikla 1713 óta Nagy-Britanniához tartozik, ahova rengeteg turista érkezik, akik elsősorban az olcsó üzletek sorát (Main Street) keresik fel, ahol áfa nélkül lehet vásárolni. De azért ne hagyjuk magunkat elcsábulni ezen a bevásárlóutcán egész nap, hiszen azért bőven akad látnivaló is. 

9. nap - Királyok útja

Kalandtúra

Az aktív utazásunk utolsó előtti napját ismét a természetben fogjuk tölteni, és egy nagyon izgalmas túra vár Ránk, a Caminito del Rey, azaz A Királyok Útja. Ehhez, mintegy 60 kilométert utazunk a Garganta de Chorro látványos sziklaszoroshoz. A Guadalhorce folyó völgyét olykor akár 300 méter magas mészkőfal veszi körbe, és falai közt néha csak 10 méter a távolság. Ennek a sziklafalnak az oldalán fogunk majd végigsétálni, mintegy 100 méterrel a folyó felett. Eredetileg ennek az útnak a kiépítésére 1901-ben azért volt szükség, hogy az itt lévő vízi erőmű dolgozói munkába tudjanak járni, illetve hogy a karbantartáshoz szükséges anyagokat mindkét oldalról könnyebben ide tudják juttatni. Az utat XIII. Alfonso avatta fel, fényképek bizonyítják, hogy a spanyol király a szurdok felett ívelő keskeny átjárón (Desfiladero de los Gaitane) is keresztülsétált, így hát innentől kezdve a büszke helyiek a Királyok útjaként kezdték el emlegetni az egész pallósétányt. Nemrégiben teljesen felújították az elmúlt évtizedekben teljesen elhanyagolódott és lepusztult utat, amelyet eddig csak az igazi kalandtúrázók kerestek fel, akik végig mertek ugrálni az igencsak hiányos részeken is. Ma már viszont Te is biztonságosan végigmehetsz természetesen egy sisakkal a fejeden. 

10. nap - Hazautazás

Repülőgéped az esti órákban indul majd Budapest felé, ezét még a délelőttöt érdemes kihasználni pihenésre vagy ha nagyvárosi pezsgéshez van kedved, bejárhatod Málaga történelmi városrészét, lesétálhatsz a kikötőbe, vagy épp elmehetsz a Picasso múzeumba. 

Ajánlott programok

 • Bikaviadal aréna / Ronda -  €

 • Katedrális / Sevilla -  €

 • Real Alcázar / Sevilla -  €

 • Nagymecset / Córdoba -  €

 • Alcázar R.C. / Córdoba -  €

 • Tevegelés (1h) -  €

 • Királyok Útja belépő, és kirándulás -  €

 • Sonkaszárítóüzem látogatás és kóstoló

 • Olívaliget látogatás és kóstoló

 • Trópusi gyümölcsfarm látogatás és kóstoló

 • Kirándulás 4X4 Jeep-el

 • Program szerint az alábbi belépőket:

 • La Alhambra** / Granada

bottom of page