top of page

Barcelona vs. Madrid

ÖRÖKZÖLD UTAZÁS

Barcelona vs. Madrid - A két nagyváros egycsapásra, és döntsd el Te, melyik számodra a nyerő a két örök spanyol rivális közül! Klasszikus városnézések újraértelmezve! Laza séták, hogy megismerkedj a két nagy város ikonikus látnivalóival, de könnyen lehet, hogy végül egy eldugott helyen találod magad. Az út során fényt derítesz Girona, Montserrat, Toledo és Segovia városainak ősi legendáira is!

Madrid Retiro Park csónakázó tó

Kis pénz, kis futball, nagy pénz, nagy futball.

Puskás Öcsi

FIGYELEM

A kiutazás, a helyi szolgáltatások, szállás és az ellátás megszervezése egyénileg történik! Az alábbiak nem utazási ajánlat, csak inspiráció a saját utad megtervezéséhez! 

1. nap - Érkezés

Érkezés Madridba, a szállás elfoglalása. Európa 3. legnagyobb városa, Madrid 1560-ig mindössze egy kis mezőváros volt alig 20 ezer lakossal, míg II. Fülöp király, Spanyolország fővárási rangjára nem emelte. Miután Madrid megkapta az ország fővárosi rangját, hatalmas léptekkel kezdett el épülni, és ehhez emberi kezek kellettek. Az új fővárosba az ország minden pontjáról érkeztek nemesek, kereskedők és munkások, akik az elhagyott régiójuk kultúráit is hozták magukkal. A letelepedők külön barriokat (városnegyedeket) alapítottak, amelyek arculatát saját jellegzetes szokásaiknak megfelelően alakították ki, miközben egy gazdag és grandiózus várost is felemeltek. Ma is jól elkülöníthető városnegyedekben szinte különálló élet folyik, gyakorlatilag Madrid olyan mintha több különböző kisvárost raktak volna össze egy naggyá. A fővárosi pompa mellett, ugyanúgy megtalálható a kisvárosi hangulat is, amitől annyira szerethető lesz ez a pezsgő nagyváros.

2. nap - Madrid

Utazásunk első aktív napját, egy hosszú, de annál izgalmasabb fővárosi sétával töltjük. Madrid óvárosának igazából két központi tere van. Az egyik a Puerta de Sol (Napkapu), a helyiek kedvenc találkozópontja. A turistáknak azonban Madrid központja maga A Főtér, vagyis a Plaza Mayor, amelyet egy festményekkel teli árkádos épület tesz rendkívül impozánssá. Az árkádok alatti hangulatos kávézók teraszain az év minden napján telt ház van, ezért érdemesebb a tértől egy kicsit eltávolodni, hogy egy igazán autentikus tapas bárba térhessünk be.

A tértől nem messze található a Mercado de San Miguel vásárcsarnok, amit általában senki nem hagy ki. A piac nem épp az olcsóságáról híres, de a spanyol gasztronómia minden fontos része képviselteti itt magát. (Sőt, ha nagyon szemfülesek vagyunk még Eszterházy vagy Dobos torta szeletre is bukkanhatunk!)

Szintén az óvárosban található a királyi palota, a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 26 éven át azzal az egyetlen és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. A palota épülete látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található -hanem a Zarzuela palotában-, azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

A város "főutcája" a Gran Vía, gyönyörűen karbantartott hatalmas barokk épületektől rogyadozik, nehéz ezen úgy végigsétálni, hogy az ember ne folyamatosan felfelé nézzen. A sugárút a Plaza de Cibeles térre vezet, a forgalmas körgyűrű közepén lévő szimbolikus szökőkút tetején a termékenység ókori istennőjének (Kybeles) szobra kap helyet. A környéken rengeteg szép palotaépület van, ezeken keresztül érdemes megközelíteni a város tüdejét, a 150 hektáros Retiro parkot. A terület régen pihenő birtok volt, a király az itt lévő kastélyba (Buen Retiro, azaz Jó Rejtek) vonult vissza böjt vagy udvari gyász esetén. Majd az idők változtak, és a parkban pompás felvonulásokat, bikaviadalokat és vízi parádékat tartottak. A park apró erdeiben, paloták, uralkodók szobrai, emlékművek és egy csónakázó tó bújik meg, valamint itt található Madrid legvitatottabb szobra is, a Bukott Angyal (Ángel Caído), és a pontosan 666 méteren lévő szobor egyben a főváros legmagasabb pontja.

Nehéz lenne Madrid összes látnivalóját röviden összefoglalni, de ebben a városban garantáltan senki sem fog unatkozni. A rengeteg palota, templom, szökőkút, sétány, tér és parkok mellett érdekes múzeumok, nagyvárosi sugárutak és kicsi hangulatos utcák szippantják be itt könnyen az embert!

3. nap - Toledo

Ma ismét kisbuszra pattansz, hogy felfedezd magadnak a hatalmas múlttal rendelkező Toledot, amit nem véletlen neveznek a "3 kultúra" városának (La ciudad de las 3 culturas). Toledo történelmi központjában, könnyen a középkorból fennmaradó keresztény, muzulmán, és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádjában találhatjuk magunkat, miközben a szűk utcákon, kis tereken és kőfalak közt sétálva úgy érezhetjük, mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentünk volna bele. A történelmi népvándorlások és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül választóvonal volt Európa és a hódító arabok közt.

A toledói katedrális, méltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, valamint érseki székhely. Helyén a VII. században egy gót templom állt. Majd az idők során 300 évig mecsetként szolgáló épületet nem találták méltónak, hogy keresztények használják, így a régi templomot teljesen lebontották, köveit pedig széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több, mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetünk fel rajta több, pl. gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. A katedrális belsejét olyan neves festők képei díszítik, mint El Greco, Tiziano, Van Dyck vagy épp Goya.

A katedrálistól, meredek, de hangulatos utcákon keresztül sétálhatjuk körbe a várost, és érhetünk el a Tajo folyón keresztülívelő öreg hídhoz a Puente de Alcántaránhoz. Az eredeti híd már a római és a vizigót időkben is létezett, és a hídfő egyik végén a számtalan toledói városkapu közül egy XIII. századbeli kőkapu áll.

A napot a Lorenque család szőlősbirtokán egy borkóstolóval zárjuk. A borászat már a XVIII. században is olyan nemes borokat készített, hogy a spanyol királyi család több alkalommal is tiszteletét tette itt.

4. nap - Madrid - Barcelona

Utazás Madridból Barcelonába gyorsvasúttal. Szállás a Costa Braván.

5. nap - Barcelona

A mai nap Barcelona felfedezésével töltjük. Sétát teszünk a város leghíresebb sugárútján, Ramblason, amely szinte kettészeli az óvárost, Európa egyik legnagyobb középkori városnegyedét. A gótikus negyed kis utcái és terei labirintusában (Barri Gótic) elsétálunk a katalán parlament épületéhez, és az azzal szemben álló városházához. A Palau de la Generalitat 1403 óta a katalán kormány székhelye, aminek reneszánsz homlokzatán Katalónia védőszentje, Sant Jordi (Szent György) és a sárkány látható.

Majd megnézed Barcelona gótikus katedrálisát, amelynek homlokzata és két nyolcszögletű harangtornya azonban XIX. századi. A katedrális egy román templom és egy mór mecset helyére épült. Az épület kerengőjét magnóliák, pálmák, narancsfák, és a legendás ludak teszik egyedien hangulatossá. Innen átsétálunk a tengerészek templomához, a Santa María del Marhoz. Ez a gyönyörű templom Barcelona legnemesebb, legelegánsabb és legértékesebb építményei közé tartozik, a katalán gótika legtisztábbnak, legszebbnek tartott alkotása.

Délután a méltán híres Sagrada Familiat nézzük meg. A Szent Család Engesztelőtemploma nemcsak Barcelona jelképe, hanem Európa legkülönösebb temploma is. A szimbólumokkal zsúfolt, egyediségre és természetességre törekvő alkotás Gaudí legnagyobb műve, amely máig befejezetlen. A mester életének fő műve ez, aki 16 évig remeteként élte életét az építkezés helyén. Az építész mélyen vallásos, misztikus nézeteket valló művész volt, aki valóságos szent hírében állt.

Este pedig a Montjüic hegy lábánál álló híres múzeumhoz (Palau Nacional) látogatsz el, aminek teraszairól vízesések hullnak alá, miközben alatta a Fuente Mágica varázskút vize kel éltre. Itt este, egy színes zene- és fény előadásban gyönyörködhetsz.

Fakultatív: Búvárkodás a Costa Brava-n

6. nap - Montserrat

A mai nap Katalónia legszentebb helyéhez, a csodálatos környezetben fekvő montserrati kolostorhoz utazol, amit kápolnák és remetebarlangok vesznek körül. A kolostorról először a IX. században tettek említés, de ma már bencés szerzetesek lakják.

A szemkápráztató bazilikát, a La Moreneta, azaz a Fekete Madonna kegyszobra uralja. A kis faszobor Montserrat lelke, amit a legenda szerint Szent Lukács készítette, és Szent Péter hozta ide 50 körül. A Fekete szűz, az oltár mögül néz le a hívekre. Az üvegbe zárt szoborból a fagömb kinyúlik, hogy a hívek megérinthessék. Miután bejárjuk a nagy titkokat őrző zarándokhelyet, megnézheted a Múzeumot is, ahol a Szentföldről származó liturgikus alkotások láthatóak, valamint olyan neves művészek festményei is megtalálhatóak, mint pl: Cavaraggio, Picasso, Dalí, Greco. Majd végül meghallgatod az Escolonia gyermekkórus énekét.

Délután a közeli Manresa városába utazunk, ahol először ellátogatsz a jezsuita rend alapítójának, Loyolai Szent Ignác barlangjába. A nap végén pedig borkóstolóra indulsz a Margenat család birtokára, akik immár 36 generáció óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. 

Kora délután az utolsó szállásunk felé vesszük az irányt, amely a Costa del Sol tengerpartján lesz, Málaga mellett.

7. nap - Besalú - Girona

Reggel egy közeli, teljes egészében magával ragadó középkori falucskába utazunk, amit nemrég műemlék településnek nyilvánítottak. Besalúba a Riu Fluvía folyó felett átívelő őrtornyokkal védett kőhídon keresztül juthatunk át, és a román kori házak közt sétálva, igazi időutazásban lehet részed. A falu a közelmúltban azzal is növelte hírnevét, hogy egy 1264-ben épült rituális zsidó fürdőre bukkantak. Így természetesen nem hagyhatod ki a mikvah megtekintését, mivel Európában mindössze két másik ilyen fürdőt találtak ebből a korszakból.

Majd a nap hátralevő óráit a rendkívül hangulatos Gironaban töltjük. A város legszebb részén, a Riu Onyar partján magas, színes házak sorakoznak, amiket az 1809-es, hét hónapon át tartó francia ostrom során lerombolt városfalrész pótlására emeltek. A megmaradt, és ma is látható falak legtöbb részét még a rómaiak építették.

A gironai katedrális tömör nyugati homlokzata tiszta katalán barokk, de a többi gótikus. Nevezetessége, hogy itt építették a kereszténység legszélesebb gótikus templomhajóját. A szentélyben egy XIV. századi ékszerekkel kirakott, ezüstből és zománcból készült oltárkép látható mely sokak szerint a legszebb Katalóniában. Az értékes egyházművészeti gyűjtemény legfőbb éke, a Teremtés elnevezésű falikárpit, ami egy XI-XII. századból származó, jó állapotban megőrződött, hatalmas életteli figurákkal díszített alkotás. Majd sétát teszel, a város nevezetes középkori barriojában, amely egyike Európa legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt zsidónegyedének. 

8-9. nap - Hazautazás / Tengerparti pihenés

A tengerparti pihenőnapok száma tetszés szerint alakítható. 

Hazautazás az aktuális repülőjáratok menetrendje szerint.

bottom of page