top of page
Córdoba városlátogatás, idegenvezetés, utazás Andalúzia

Córdoba városlátogatás

ANDALÚZIA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINEK FELLEGVÁRA

Córdoba, a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részünk. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek, és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része. Itt található Spanyolország egyik legfontosabb és Andalúzia második legjelesebb arab kori műemléke, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az eredeti építése 785-ben kezdődött, s csak két évszázad múltán fejeződött be, így az évszázadok alatt továbbfejlődő mecset több stílusjegyet is magára vett. A XII. században készült Nagymecset az iszlám ibériai hatalmát szimbolizálja. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Érdekessége, hogy az Omajjád kalifák imahelyeként oly hatalmas becsben állt az iszlám világban, hogy a város lakóinak nem kellett elzarándokolniuk Mekkába.

De nem szabad elfeledkezni, az Alcázar de los Reyes Cristianos, azaz a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjéről és annak kertjéről, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatunk. A palotát XI. Alfonz építtette, miután Szent Ferdinánd 1236-ban véget vetett a város öt évszázados arab uralmának. Napnyugtakor pedig érdemes átsétálni a 16 nyílású római hídon, amelyet eredetileg Caesar unokaöccse, Augustus császár építtetett, a hidat ugyan a mórok átépítették, de ez nem von le semmit sem történelmi jelentőségéről. A kivilágított híd és a mögötte felfénylő régi városrész látványától gyorsan elfelejthetjük a nap "fáradalmait".

Már csak ezek miatt is érdemes idelátogatni, de amitől mindenki szívébe azonnal belopja magát ez az Andalúz város, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, vagyis a córdobai patiók. Córdoba első patiói, a rómaiak korára vezethető vissza. Később, pedig a mórok fejlesztették tovább saját kultúrájuk mintájára. Az udvaron ún. riatokat (virágágyás) alakítottak ki, amelyek nem csak a patiok díszeik, hanem a dús növényzet kellemes klímát biztosított a nyári forróságban. Szintén az arab kultúrának köszönhetőek, az udvarok színes csempével való díszítése, a zsalugáterek használata, vagy épp a kavicsokból alakzatra kirakott udvari burkolat. Ezek nélkül, ma már elképzelhetetlen egy tradicionális córdobai patio. A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket (és a májusban idelátogatókat). A nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiokat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp sem lehet. A történelmi emlékművekben és kulturálisan gazdag város -a remek klímájának köszönhetően is-, az év bármely időszakában kiváló úti cél lehet, de májusban egy különleges, virágos arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A világszerte ismert, córdobai patiók ilyenkor kitárják kovácsoltvas kapuit, és az emberek egy egészen varázslatos világba léphetnek be. 

Córdoba idegenvezetés

Gyere, és fedezd fel Velem a buja virágdíszes udvaraitól, és a kulturális örökségeitől színes Córdobát, ami 10. században a nyugati civilizáció legjelentősebb városa volt.

Csukd be az útikönyved, és engedd, hogy meséljek...

Córdoba-idegenvezető-Kása-Heni_edited.jpg

Miért lesz más Córdoba, ha Velem tartasz?

Mert többek között megtudhatod:

Miért bontottak le közel 250 oszlopot a Nagymecsetben? Miért bánta meg V. Károly német-római császár, hogy engedélyt adott a Mezquita átépítésére? Mért nem látjuk a mecset minaretjét, ha még mindig az eredeti helyén áll? A patkó alakú boltívekhez miért használtak vörös téglát és fehér követ? Mi az a ferdinándi stílus? Mit épített César? Miért bontatta le Kasztília-i Izabella a mór vízimalom kerekeit? Hová lettek a főtér római kori mozaikjai? Mi célt szolgáltak az arab fürdők? Miért csak múzeumként működik a város egykori zsinagógája? Miről híres a córdobai Királyi Lovasiskola? Vajon sikerült megőrizniük mesterségüket a híres córdobai bőrfeldolgozóknak és ezüstműveseknek? Hol szállt meg egykor Cervantes? Még minidig megoldatlan a Villalón-palota rejtélye? Májusban mért Córdoba Andalúzia legszebb városa? Miben különböznek a córdobai és sevillai díszudvarok? Mikor öltöztetik virágruhába a város keresztjeit? És az örök nagy kérdés: salmorejo vagy gazpacho?

ÁRAK

Privát, városnéző túra - 6 óra

4 fő-ig

200 €

5-8 fő

+20 € / fő

8+ fő

kérj ajánlatot

* Utazás Madridból, Málagából vagy Sevillából, gyorsvonattal. Díja pluszban fizetendő. 

** Az árak a belépőket nem tartalmazzák.

*** Gyűjtőcsoport összesen minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Jelentkezés

Programok

AJÁNLOTT PROGRAMOK A VÁROSLÁTOGATÁS SORÁN

Córdoba Mezquita Nagymecset Belépő

Nagymecset

Belépőjegy 11 €

Córdoba Királyi Lovasiskola

Királyi lovasiskola

Belépőjegy 5 €

Córdoba virágos udvarai patiók

Virágos patiók

Látogatójegy 5 €

ANDALÚZIA EGY KATTINTÁSNYIRA!

bottom of page