top of page
Córdoba utazás látnivaló Alcázar

Córdoba

ANDALÚZIA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEINEK FELLEGVÁRA

Córdoba városlátogatás - idegenvezetés

Córdoba, a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részünk. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek, és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része. Itt található Spanyolország egyik legfontosabb és Andalúzia második legjelesebb arab kori műemléke, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az eredeti építése 785-ben kezdődött, s csak két évszázad múltán fejeződött be, így az évszázadok alatt továbbfejlődő mecset több stílusjegyet is magára vett. A XII. században készült Nagymecset az iszlám ibériai hatalmát szimbolizálja. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Érdekessége, hogy az Omajjád kalifák imahelyeként oly hatalmas becsben állt az iszlám világban, hogy a város lakóinak nem kellett elzarándokolniuk Mekkába.

De nem szabad elfeledkezni, az Alcázar de los Reyes Cristianos, azaz a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjéről és annak kertjéről, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatunk. A palotát XI. Alfonz építtette, miután Szent Ferdinánd 1236-ban véget vetett a város öt évszázados arab uralmának. Napnyugtakor pedig érdemes átsétálni a 16 nyílású római hídon, amelyet eredetileg Caesar unokaöccse, Augustus császár építtetett, a hidat ugyan a mórok átépítették, de ez nem von le semmit sem történelmi jelentőségéről. A kivilágított híd és a mögötte felfénylő régi városrész látványától gyorsan elfelejthetjük a nap "fáradalmait".

Már csak ezek miatt is érdemes idelátogatni, de amitől mindenki szívébe azonnal belopja magát ez az Andalúz város, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, vagyis a córdobai patiók. Córdoba első patiói, a rómaiak korára vezethető vissza. Később, pedig a mórok fejlesztették tovább saját kultúrájuk mintájára. Az udvaron ún. riatokat (virágágyás) alakítottak ki, amelyek nem csak a patiok díszeik, hanem a dús növényzet kellemes klímát biztosított a nyári forróságban. Szintén az arab kultúrának köszönhetőek, az udvarok színes csempével való díszítése, a zsalugáterek használata, vagy épp a kavicsokból alakzatra kirakott udvari burkolat. Ezek nélkül, ma már elképzelhetetlen egy tradicionális córdobai patio. A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket (és a májusban idelátogatókat). A nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiokat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp sem lehet. A történelmi emlékművekben és kulturálisan gazdag város -a remek klímájának köszönhetően is-, az év bármely időszakában kiváló úti cél lehet, de májusban egy különleges, virágos arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A világszerte ismert, córdobai patiók ilyenkor kitárják kovácsoltvas kapuit, és az emberek egy egészen varázslatos világba léphetnek be. 

Úti cél Córdoba?

Szeretnéd különlegessé tenni városlátogatásod? Tervezz és szervezz egy helyi baráttal, hogy ne maradjon ki egy córdobai látnivaló és érdekesség sem! 

Córdoba-idegenvezető-Kása-Heni

Gyere, ismerd meg Córdoba báját!

Gyere, és fedezd fel a buja virágdíszes udvaraitól, és a kulturális örökségeitől színes Córdobát, ami X. században a nyugati civilizáció legjelentősebb városa volt.

Miért lesz más Córdoba, ha velem tartasz?

TÖBBEK KÖZÖTT MEGTUDHATOD:

Miért bontottak le közel 250 oszlopot a Nagymecsetben? Mért bánta meg V. Károly német-római császár, hogy engedélyt adott a Mezquita átépítésre? Mért nem látjuk a mecset minaretjét, ha még mindig az eredeti helyén áll? A patkó alakú boltívekhez miért használtak vörös téglát és fehér követ? Mi az a ferdinándi stílus? Mit építettet César? Miért bontatta le Kasztília Izabella a mór vízimalom kerekeket? Hová lettek a főtér római kori mozaikjai? Mi célt szolgáltak az arab fürdők? Miért csak múzeumként működik a város egykori zsinagógája? Miről híres a córdobai Királyi Lovasiskola? Vajon sikerült fennmaradniuk a híres córdobai bőrfeldolgozóknak és ezüstműseknek? Hol szállt meg egykor Cervantes? Még minidig megoldatlan a Villalón-palota rejtélye? Májusban mért Córdoba Andalúzia legszebb városa? Miben különböznek a córdobai és sevillai díszudvarok?Miért öltöztetik virágruhába a város keresztjeit? És az örök nagy kérdés: salmorejo vagy gazpacho?

ÁRAK

Privát, egész napos városlátogatás, 6-7 óra

4 főig

5+

gyerekek 14 évig

140 €

30 € / fő

15 € / fő

Gyűjtőcsoport, 6-7 óra

min. 4 fő

35 € / fő

Privát transzfer

érdeklődj!

A vonat vagy buszjegyeket, valamint a belépőket az árak nem tartalmazzák!

Utazás Madridból vagy Sevillából.

JELENTKEZÉS

Programok

AJÁNLOTT PROGRAMOK A VÁROSLÁTOGATÁS SORÁN

Córdoba Mezquita Nagymecset Belépő

Nagymecset

Belépőjegy 11 €

Córdoba Királyi Lovasiskola

Királyi lovasiskola

Belépőjegy 5 €

Córdoba virágos udvarai patiók

Virágos patiók

Látogatójegy 5 €

bottom of page