top of page

Madrid, a fele királyságom

KALANDTÚRA

A spanyol királyság történelmileg fontos helyszínei az ország közepén. Királyi várak, paloták, vadászkastélyok, gigantikus kertek melyek bárkit könnyen ámulatba ejtenek. És ha ezek a falak mesélni tudnának...  

Madrid programok El Escorial palota

A szabadság, Sancho, az egyik legdrágább adomány, amit az egek az embereknek ajándékoztak.

Miguel de Cervantes

FIGYELEM

A kiutazás, a helyi szolgáltatások, szállás és az ellátás megszervezése egyénileg történik! Az alábbiak nem utazási ajánlat, csak inspiráció a saját utad megtervezéséhez! 

1. nap - Érkezés - Cuenca

UNESCO Világörökség: Cuenca várfallal körülvett történelmi városrésze (1996)

A repülőgéped várhatóan a kora délutáni órákban fog Madridba érkezni, ahol már vár Rád a túravezetőd. Egy kis nyújtózkodás után, gyorsan a várakozó kisbuszba pattansz, hiszen a fővárostól másfél órára lévő Cuencaba indulsz, a szakadékok szélére épített házak városába. A sziklák szélén egyensúlyozó XIV. századi fagerendás ún. függőházak (casas colgadas) ritka látványt, és sajátos légkört kölcsönöznek a helynek. Cuencának nincsenek hatalmas palotái, széles utcái, de vannak kedves házacskái, hangulatos sikátorai, ahol felfedezhetőek a mór, a gótikus és a reneszánsz építési jegyek is. Ezeken keresztül sétálva érkezel a színes, szabálytalan alakú főtérre, és a Városházához, amelynek árkádjai az utca felett ívelnek át. A rövid városi séta után, a szállásodhoz utazol tovább, ami egy egyszerű hostel lesz, egy lenyűgöző erdős helyen.

2.nap - Ciudad Encantada - Aranjuez

UNESCO Világörökség: Aranjuezi kulturális tájkép (2001)

Ha vállalkozó kedvű és korán kelő vagy, egy rövid túrára indulhatsz, hogy egy gyönyörű panorámával rendelkező kilátóról nézhesd meg a napfelkeltét. Ezután a szálláshoz közeli Elvarázsolt városban egy könnyű túrát (3 km) teszel. A hely, a nevével ellentétben nem mesebelei épületeket rejt, hanem a mészkő sziklák eróziója során csodálatos formákat öltött, "faragott" kőalakzatokat.

Ezután utad Aranjuezbe vezet, ahol a királyi család régi nyári rezidenciája (Palacio Real) található. A palota XVIII. századi barokk gyöngyszem, amely Versailles mintájára épült. Szobáiban többek között, hegyikristály csillárok, kínai porcelánok, pompeji díszek, olasz freskók, fafaragások, és még a granadai Alhambra palota egyik szobájának másolata vár. A kastély megtekintése után, egy rövid sétát tehetsz a körülötte lévő 300 hektáros parkban, virágok, tavak, szökőkutak és vízesések között.

3. nap - Chinchón - Colmenar - Toledo

UNESCO Világörökség: Toledo történelmi óvárosa (1986)

Reggeli után a közeli Colmenar de Oreja falucskába indulsz, amely a borairól híres. Természetesen Te is meglátogatsz egy családi Bodegát, ahol végül kóstolóval kínálnak a borászat legjobb évjárataiból. Innen Chinchónba utazol, a tartomány talán legszebb falujába. A rendkívül karakteres, XVI. századi zöld teraszos főtér szinte megszédíti az embert. A teret három oldalról kétemeletes fa-lelátók veszik körül, amely évente egy-egy alkalommal bikaviadalok színhelyéül is szolgál. Érdemes itt egy kedvedre való éttermet választani, és a kemencés vagy roston sültek közül megkóstolni valamit. A helyi konyhák annyira népszerűek, hogy a spanyolok a fővárosból képesek akár egy jó sült kolbászért is ideutazni hétvégenként. Majd végül a falu másik nevezetességét rendelni, mégpedig egy erős ánizslikőrt, amely nevét Chinchónról kapta, és országszerte isszák munka előtti kedvcsináló gyanánt.

A délelőtti kulináris élvezetek után, egy kis kulturális feltöltődésben lesz részed. Toledota hatalmas múlttal rendelkező várost nem véletlen nevezik a "3 kultúra" városának (La ciudad de las 3 culturas). A város történelmi központjában, a középkorból fennmaradt keresztény, muzulmán és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádját találhatod, miközben a szűk utcákon, kis tereken és kőfalak közt sétálva úgy érzed magad mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentél volna bele. A történelmi népvándorlások és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül választóvonal volt Európa és a hódító arabok közt. Majd a sikeres mór hódítások korában épp mint egy összekötőkapocs szerepelt az európai és az arab kultúra közt, amíg 1085-ben a reconquista során a kasztíliaiak vissza nem foglalták Toledo városát.

A toledói katedrális, a Catedral Primada de España méltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, valamint érseki székhely. Helyén a VII. században egy gót templom állt. Majd az idők során 300 évig mecsetként szolgáló épületet nem találták méltónak, hogy keresztények használják, így a régi templomot teljesen lebontották, köveit pedig széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetsz fel rajta több, pl. gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. A katedrális belsejét olyan neves festők képei díszítik mint El Greco, Tiziano, Van Dyck vagy épp Goya. A katedrálistól, a meredek de hangulatos utcákon keresztül érdemes felsétálnod a város legmagasabb pontját uraló Alcázar hatalmas palotaépületéhez, amely ma az ország legjelentősebb hadtörténeti múzeumának ad otthont. Ha mudéjar stílust szeretnél látni akkor mindenféleképp az El Tránsito templomot keresd fel. Az eredetileg zsinagógának épült templom keleti fala a rásütő nap fényében fedi fel igazi szépségét. Ha pedig a művészet vonz, akkor semmiféleképp ne hagyd ki a görög gyökerekkel rendelkező, Olaszországban tanult El Greco múzeumát, akit Toledónak és a spanyol világnak sikerült elcsábítania és örökre marasztalnia.

Mielőtt a városba érkezel, ugyan megállsz egy út menti kilátónál, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Tajo folyó által körbeölelt városra, de este így is érdemes átsétálnod a folyó legöregebb hídján, a Puente de Alcántarán, hogy immár a szépen kivilágított városban is gyönyörködhess. Az eredeti híd már a római és a vizigót időkben létezett, a hídfő egyik végén pedig a számtalan toledói városkapu közül egy XIII. századbeli kőkapu áll. (A város legszebb kapuja a X. századi Bisagra). 

4. nap - Pelayos de la Presa - Valle de los Caídos

Reggeli után ismét kisbuszra pattansz és a nap nagy részét a természetben töltöd. Kicsit több, mint egy órás utazás után egy festői környezetben lévő vízgyűjtő medencéhez érkezel. Pelayos de la Presa Madrid tartomány egyetlen fürdésre engedélyezett víztározója, sokan mégsem tudják, hogy rendkívül hangulatos apró strandok, és vitorlás kikötők találhatóak a partján. Délelőtt könnyű túrát teszel (11 km - 3,5 óra) egy mediterrán fenyves ösvényein, amely során végig nagyszerű panorámákban gyönyörködhetsz. A túra végén, a tó egyik homokos strandján pihenheted ki magad, és az elégetett energiát a parton lévő kis vendéglők egyikében tudod pótolni. Amennyiben a program szerinti túrát időben teljesíti a csapat, akkor, ha szereted a vízi sportokat is, itt lehetőséged lesz kajakot bérelni is.

Délután továbbutazol egy gigantikus emlékműhöz, amelyet egy festői táj vesz körül. Santa Cruz del Valle de los Caídos, azaz az Elesettek Völgyének Szent Keresztje a véres spanyol polgárháború (1936-39) egy millió halottjának állít emléket. Az emlékművet még Franco tábornok emeltette, de máig sok spanyol számára a borzalmas diktatúra éveinek emlékét jelenti. Csak a talpazaton álló 18 méteres szobrokat sem lehet épp kicsinek mondani, de ehhez még képzeld hozzá a gigászi 150 méteres és 181000 tonnás keresztet. Spanyolokról lévén szó természetesen nem lehet ez ennyire "snassz" és persze egy autentikus spanyol emlékmű elképzelhetetlen egy valamire való bazilika nélkül. Így hát a budapestinél 3x nagyobb, dermesztő hangulatot árasztó bazilika, 250 méter mélyen, a föld alatt épült, melyet katonai és politikai foglyok építettek és ironikus módon közülük többen meghaltak a munka során. A főoltár mögött volt található Franco tábornok sírja, egészen 2020-ig. A bazilika látogatható, a kereszt karjaiba lifttel lehet felmenni, ahonnan a környék fenyveseire szépen rá lehet látni. A ma estét az itt található kolostorszállóban töltöd, ahol a csend és a nyugalom biztos pihenést biztosít. 

5. nap - El Escorial - Ávila

UNESCO Világörökség: El Escorial kolostor és környezete (1984) és Ávila óvárosa és extra-muros templomok (1985)

Újult erővel indulsz a napnak, ami jól jön, hisz ma egy hosszú napnak nézel elébe. Reggeli után a kisbusszal, a közeli San Lorenzo de El Escorial felé utazol. Először egy kilátóponthoz érkezel, ahonnan nagyszerű panoráma fogad a lentebb fekvő településre és csak nagy akarattal észre nem vehető II. Fülöp spanyol király parancsára épült hatalmas kolostorpalota gránittömbjeire, amivel a király egy győztes csata emlékének adózott. A kilátó, ahol egy természetes "szikla trón" van, a II. Fülöp széke (Silla de Felipe II) nevet viseli, mivel úgy tartják, hogy a király innen nézte és felügyelte a 20 éven keresztül folyó építési munkálatokat. Majd egy gyalogos ösvényen indulsz lefelé, és közel egy órás séta végén érkezel az El Escorial palota elé, amely nem mellékesen, a világ legnagyobb egységes stílusú és szerkezetű építménye. A hűvös eleganciájú és rideg kövekből álló kolostorpalota belül egy igazi labirintus, termei pedig rendkívül díszesek. Ízelítőül pár elképesztő szám az El Escorialról: 86 lépcsőház, 1860 helyiség, 1940 ajtó, 1111 ablak, 300 szerzetescella, 16000 olajfestmény, 40000 könyv és 70 mázsa súlyú kulcscsomó. Őrületes méretekkel rendelkező palotában vajon Te megtalálod az utolsóként berakott gránitkövet? ;)

Ebéd után irány Ávila. Az óvárosi rész 33 hektárnyi területét a kontinens legszebb középkori városfala veszi körül. A 2,5 kilométeres, 12 méter magas és 3 méter széles falat a XII. században emelték, 87 gránit védőbástyával, 9 városkapuval és 2500 ágyúréssel. Természetesen a fal nyitva áll az idelátogatók előtt, úgyhogy ha kedved van akár sétálhatsz egy jót a 800 éves kőfalon. A város katedrálisának legrégebbi részét, a félkör alakú fülkét ahol az oltár található, szintén a várfalba építették be, ezzel mintegy erődítmény jelleget adva neki. Már sejthető, hogy ez nem egy szokványos templom, így főbejáratán sem apostolok vagy szentek díszelegnek, hanem meglepő módon vadállatok és pikkelyes vademberek faragványai. Útközben megállunk egy a városhoz közeli kilátópontnál, ahonnan a védőfal hosszan belátható, így nagyszerű fotókat lőhetsz róla. A nap végén továbbutazol Segovia felé.

6. nap - Segovia

UNESCO Világörökség: Segovia óvárosa és római vízvezetéke (1985)

Segovia egy mészkősziklás hegynyúlványon terül el, a városalapítók anno a környék védelmére legalkalmasabb helyet keresték és találták meg ezen a szirten. A meglehetősen száraz vidéken épült Segovia teljes összhangban van a környező tájjal, a városkép szinte összeolvad annak formáival és színeivel. A város Amerika "felfedezése" után élte virágkorát, amikor textilimportja az egekbe szökött, posztóipara és kereskedése olyan fontos rangúvá tette a várost, mint Genova vagy Firenze. Ebből a megszerzett gazdagságból kezdték el építeni a katedrálist (1525), pénzt és időt nem sajnálva a város 200 évig egy emberként babusgatta a kivitelezés munkálatait. Megérte a sok fáradozás, mivel az országban utolsóként épült gótikus stílusú templom rendkívül arányos, harmonikusan díszes és kecses, sokan a katedrálisok királynőjének tartják. A katedrálist körülvevő városnegyed az egyik leghangulatosabb a városban, érdemes itt jobban szétnézni. Az utcákon sétálva a legendásan kiváló építészek, a moriszkók (mórok akik a keresztény hitre áttéretek) kezeinek munkáit lehet felfedezni, amit többek között jól példáz a Casa de los Picos ház homlokzatának rombusz alakú diszkövei.

A város legfontosabb építménye azonban az I. században épült római vízvezeték, ami a város központjának legszebb éke. (Ezen kívül érdekes mód semmilyen más római kori emlék nincs a városban.) A vízvezeték 818 méter hosszú, az alsó boltívek magassága 28,5 méter. A kötőanyag nélküli(!) vezeték annyira tökéletes mérnöki munka, hogy egészen a XIX. század végéig használták. Segovia városképének másik meghatározója a középkor lovagvilágának romantikus mesekastélya az Alcázar, egy uralkodói várkastély volt. A palota építésének már a XII. században nekiláttak, de valójában csak az 1400-as évek első felében készült el vele. Egy 1862-es tűzvész során a kastély teljesen leégett, két remek restaurátor munkáját dicséri, hogy ma a palota szinte teljesen az eredeti formájában láthatod.

7. nap - Manzanares - La Pedriza -Patones

Ma, Segovia és Madrid tartományt összekapcsoló Sierra de Guadarrama Nemzeti Park területére utazol, ami az utóbbi években sok túrázó kedvence, télen még a síelni vágyók is megtalálják itt a számításukat. Még kisbusszal útba ejtesz egy természetes kilátó pontot is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Guadarrama park területére. A Park geológiailag rendkívül változatos, mind összetételét, mind eredetét tekintve. Megtalálhatóak itt, akár 500 millió éves kőzetek, mint a gneisz, akár a földtanilag fiatal korúnak számító folyami üledékes kőzetek, vagy akár a különleges formájú sziklaképződmények amelyek a glaciális időszak ékes bizonyítékai. A Park egy részén még felfedezhetőek gleccsermaradványok és az általuk formált kerekded kövek, jégár előtti kőtorlaszok és magashegyi lagúnák színezik a tájat. Te azonban a Park egy olyan területére utazol, ahol az Ibériai-félszigeten csak itt megtalálható egyedülálló szikla képződmények (gránit-batolit) alkotnak egy hegységet. A La Pedriza 345-285 millió éves hatalmas gránittömbjeit nemcsak egyedi formái, hanem jól látható törésvonalak és kőzetrések teszik igazán különlegessé. A túra útvonala (8,3 km - 3h) mondhatni egy természet által alkotott és berendezett múzeumban vezet, ahol a különleges gránitformák (pl: sisak, madár, fóka, elefánt, teve, stb.) saját környezetükben látogathatóak. A park területén fekvő Manzanares el Real városkája leginkább a túrázni vágyókat vonzza ide, de érdemes megnézned a XV. századi várát, amely már messziről felhívja magára a figyelmet a szépen faragott oszlopfőivel. Ebéd után pedig nincs jobb program, mint a városon keresztül kisétálni a Manzaneres folyóhoz, ahol a helyiek szívesen töltik a siestájukat vagy csobbannak egyet a nyári melegben.

Mielőtt Madridba indulsz, még egy különleges, a tartomány egyik legeldugottabb falvába utazol, ahol az elmúlt napok legjobb pillanatait idézheted fel a többiekkel együtt. A helyszínt, a már összekovácsolódott kis csapat együtt dönti el, ez lehet egy piknik a természetben, vagy egy hangulatos bár terasza is. Patones Arriba fekete házakból álló ódon faluját, a XVI. század elején, 7 család alapította. A napjainkban is csak pár lelket számláló település sikeresen őrzi ennek a régi kornak a szellemét, amit köszönhet annak is, hogy gyönyörű környezetben egy hegyoldalon bújik meg.

8. nap - Madrid

Madrid, ma Európa 3. legnagyobb városa, azonban 1561-ig mindössze egy kis mezőváros volt alig 20000 lakossal, amíg II. Fülöp király egyszer csak fővárossá nem nevezte ki. Sokan úgy hiszik, hogy a választás azért esett erre a városra, mert itt van az ország közepe, és a tévhitet csak tovább erősíti a madridi főtéren (Puerta de Sol) lehelyezett kőlap egy nagy nullással, de ez a pont az innen kiinduló spanyol utak 0. kilométerköve. Nagyot igazán senki sem téved, mert valójában innen 10 kilométerre fekvő Getafe város melletti Cerro de los Ángeles domb az ország földrajzi közepe, ahol egy emlékmű és egy kápolna is található. Az ok, hogy miért nem az európaibb Barcelona vagy az éppen nagyon menő Sevilla lett Spanyolország fővárosa, annak azért több oka van, minthogy egykor II. Fülöp az ujjával egyszerűen az ország közepére bökött. (klikk+info)

Miután Madrid megkapta az ország fővárosi rangját, hatalmas léptekkel kezdett el épülni, és ehhez emberi kezek kellettek. Az új fővárosba az ország minden pontjáról érkeztek nemesek, kereskedők és munkások, akik az elhagyott régiójuk kultúráit is hozták magukkal. A letelepedők külön barriokat (városnegyedeket) alapítottak, amelyek arculatát saját jellegzetes szokásaiknak megfelelően alakították ki, miközben egy gazdag és grandiózus várost is felhúztak. Ma is jól elkülöníthető városnegyedekben szinte különálló élet folyik, gyakorlatilag Madrid olyan mintha több különböző kisvárost raktak volna össze egy naggyá. A fővárosi pompa mellett, ugyanúgy megtalálható a kisvárosi hangulat is, amitől annyira szerethető lesz ez a pezsgő nagyváros.

Ezért is érdemes reggeli után azonnal útnak indulnod, hogy amit csak lehet azt fel tudd fedezni. Madrid és Te abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy gyalogosan könnyen bejárható az a terület, amelyet az idelátogatóknak egy nap alatt ajánlott megnézniük. Madrid óvárosának igazából két központi tere van. Az egyik a Puerta de Sol (Napkapu), ami mindig tömve van emberekkel, a helyiek kedvenc találkozópontja. A tér főszerepe egy óratoronyé, ami szilveszterkor kap országos figyelmet, mivel spanyol szokás szerint ennek a harangnak éjfélt ütő 12 kongatásra kell ugyanennyi szőlőszemet megenni, hogy az új év szerencsét hozzon. A külföldieknek azonban Madrid főtérre maga A Főtér, a Plaza Mayor, amelyet egy festményekkel teli árkádos épület tesz rendkívül impozánssá. Az árkádok alatti hangulatos kávézók teraszain az év minden napján telt ház van, ezért érdemesebb a tértől egy kicsit eltávolodni, hogy egy igazán autentikus tapas bárba térj be. A tértől nem messze található a Mercado de San Miguel vásárcsarnok, amit általában senki nem hagy ki. A piac nem épp az olcsóságáról híres, de a spanyol gasztronómia minden fontos része képviselteti itt magát. (Sőt, ha nagyon szemfüles vagy még Eszterházy vagy Dobos torta szeletre is bukkanhatsz!)

Szintén az óvárosban található a királyi palota, a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 26 éven át azzal az egyetlen és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. A palota épülete látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található (hanem a Zarzuela palotában), azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

A város "főutcája" a Gran Vía, gyönyörűen karbantartott hatalmas barokk épületektől rogyadozik, nehéz ezen úgy végigsétálni, hogy az ember ne folyamatosan felfelé nézzen. A sugárút a Plaza de Cibeles térre vezet, a forgalmas körgyűrű közepén lévő szimbolikus szökőkút tetején a termékenység ókori istennőjének (Kybeles) szobra kap helyet. A környéken rengeteg szép palotaépület van, ezeken keresztül érdemes megközelíteni a város tüdejét, a 150 hektáros Retiro parkot. A terület régen pihenő birtok volt, a király az itt lévő kastélyba (Buen Retiro, azaz Jó Rejtek) vonult vissza böjt vagy udvari gyász esetén. Majd az idők változtak, és a parkban pompás felvonulásokat, bikaviadalokat és vízi parádékat tartottak. A park apró erdeiben, paloták, uralkodók szobrai, emlékművek és egy csónakázó tó bújik meg, valamint itt található Madrid legvitatottabb szobra is, a Bukott Angyal (Ángel Caído), és a pontosan 666 méteren lévő szobor egyben a főváros legmagasabb pontja.

Nehéz lenne Madrid összes látnivalóját röviden összefoglalni, de ebben a városban garantáltan senki sem fog unatkozni. A rengeteg palota, templom, szökőkút, sétány, tér és parkok mellett érdekes múzeumok, nagyvárosi sugárutak és kicsi hangulatos utcák szippantják be itt könnyen az embert.

9. nap - Hazautazás

Ha Madridban ébredsz, akkor számodra ma véget ér az egyhetes spanyolországi kirándulás. Vasárnap két repülőjárat is indul Budapestre. Az egyik hajnalban, a másik késő este. Te döntöd el melyiket választod... ha az utóbbit, akkor a napot a főváros további felfedezésével töltheted, vagy ha szeretnéd a Királyi Palotát, a Real Madrid stadionját, vagy a Prado múzeumot megnézni, ma arra is lesz időd. Érdemes kedved szerint választanod, mert valószínűleg sajnos csak egy program fér bele, mivel a hatalmas épületek/múzeumok bejárása akár fél napot is simán igénybe vesznek.

+1. túranap - Patones - Fekete Falvak útja

Ha nagyvárosi zajtól mentes helyen ébredsz, akkor Neked is érdekes programokkal folytatódik a túra, egy nyugodt és hangulatos vidéki környezetben. Reggel visszatérsz a már ismert Patones falujába, ahonnan egy fél napos gyalogtúrára indulsz (11km - 4h). A túrára Patones Arriba ódon falusi utcáin keresztül indulsz. A túra során egy páratlan, festői szépségű vidéken sétálhatsz, miközben egyre szebb és szebb panoráma fog nyílni a környező hegyekre, valamint a folyók és tavak szövedékére.

Ebéd után, kisbuszra szállsz, hogy az ún. Fekete Falvak útját bejárd. Az Út méltán veszi fel a versenyt a sokkal ismertebb andalúziai Fehér Falvak útjával. Itt olyan különleges építészeti formát és szokást ismerhetsz meg, amely tökéletesen illeszkedik a környezethez, remekül kihasználva annak lehetőségeit az itt élő emberek számára. (Egyes pletykák szerint az Út hamarosan az Unesco Világörökségi listájára kerül.) A palakövekből épült, a nagyvilágtól elszigetelődött falvak nagy részébe még út is alig vezet. A fáradtságos zötykölődést egy rövid túrával könnyíted. Itt nem valamelyik falucska utcáira kell gondolnod, hanem egy lenyűgöző természetvédelmi terület borókásai és tölgyesei közt vezető ösvényre, ahol egyedi mészkő és palakő képződményeket figyelhetsz meg. A nap végén Calatayud városába utazol, ahol a szállásod lesz. Ide előreláthatólag késő este érkezel, de ha csak egy dolgot is nézel itt meg, az legyen a Santa María la Mayor templomának igéző mudéjar tornya és díszes homlokzata.

+2. túranap -Campillo kanyon -Kő Monostor

Reggel egy bő fél órás utazás után Jarabai Szűz Szentélyéhez érkezel (Santuario de la Virgen de Jaraba) amely egy kevésbé ismert zarándokhely. Az első szentélyt a XIII. században építették a Mesa folyó szűk völgyét közrefogó hegyszakadék falába. Önmagában már csak ezért is érdemes lenne idelátogatnod, azonban innen egy könnyű, közepes távú túrára indulsz (8,5km - 3óra) a Száraz Szurdok (Hoz Seca) vagy más néven Campillo kanyonban. A látványos völgyi túra valóban egy különleges útvonalon vezet a narancsos, vöröses, ezüstös színű meredek sziklafalak között, mialatt helyi állattenyésztők ősi falba vájt kőkarámjaival és 7000 éves sziklarajzokkal is találkozhatsz.

A kanyon túra és az ebéd után a közeli Kő Monostorhoz (Monasterio de Piedra) utazol. A kolostort II. Alfonz, aragónia királya alapította 1195-ben, egy nagy múltú római katolikus szerzetesrendnek. A ciszterci rend szokása szerint, a kolostort igyekeztek a népesebb területektől minél távolabb, egy nehezen megközelíthető helyre építeni. A ma már könnyen megközelíthető épület-komplexum, valójában egy varázslatos természetvédelmi területen található. Ebben a parkban fogsz egy rövid sétára indulni (4km - 2h) egy, a sok apró barlangot és vízesést összekötő ösvényen. A nap végén visszautazol Madridba. (Tipp: Calatayudtól a spanyol gyorsvasúttal -AVE- mindössze 2 órára fekszik Barcelona, így ha szeretnéd a Katalán fővárost is megismerni innen könnyen kivitelezheted. A hazautazás sem lesz gond, mivel a főbb fapados repülőtársaságoknak közvetlen járatuk van Budapestre.)

Ajánlott programok

 • Katedrális (Toledo) - €

 • Várfal (Ávila) - €

 • Katedrális (Ávila) - €

 • Álcazar várkastély (Segovia) - €

 • Madridi belépők (Királyi palota, Prado múzuem stb...)

 • Mendoza vár (Manzanres el Real) - €

 • Bodega látogatás és borkóstoló

 • Kerékpár kölcsönzés

 • Elvarázsolt város (Cuenca)

 • Királyi Palota (Aranjuez)

 • Kolostorpalota (El Escorial)

 • Elesettek-Völgyének sziklatemploma

 • Királyi palota és kert (La Granja)

bottom of page