top of page
  • Szerző képeKása Heni

Ne fizess többet! Repülőjegy Madridba olcsóbban!

Egy elhamarkodott gombnyomás, és 20.000 forinttal drágább repülőjegy!

Viszonylag rutinosabb repülőjegy vásárlónak tartom magam, mégis minden alkalommal nem árt odafigyelnem egy kicsit. A fapados repülőtársaságok sűrűn változtatják a jegyeladás menetét, és vizuális megjelenítését, aminek egyértelmű célja, hogy az emberek óhatatlanul belemenjek olyan repülőjegy vásárlásba, ami a repülő társaságnak előnyös, de közel sem biztos, hogy saját pénztárcánknak is.

Városlátogató sétáim során is gyakran szóba jön ez a téma, és sokszor hallom vendégeimtől, hogy egyszerűen belebonyolódtak a folyamatba, vagy nem találtak meg bizonyos választási lehetőségeket, és ugyan továbbra is bosszankodnak, de utólag már csak legyintenek egyet, hogy most már mindegy. Dehogy is mindegy! Ugye ha 20.000 forinttal, vagy párok esetén akár 50.000 forinttal beljebb vagy, az azért nem mindegy! Családi jegyvásárlás esetén pedig annyival olcsóbban is meg lehet venni a jegyeket, ami akár a hotelszoba árát is fedezheti.

Fontos, egy dolgot tisztázni: ezzel igazából nem spórolsz! Hanem pontosan annyi szolgáltatást veszel meg, amire szükséged van. Egy fillérrel se többet, se kevesebbet! Természetesen van mód a szó szerinti spórolásra is, de ezzel egy következő bejegyzésben szándékozom foglalkozom.

Lépésről, lépésre... hogy ne fizess többet!

A példa kedvéért találomra kiválasztott időpontra oda-vissza: 24.180 forintba kerül a repülőjegy. Mármint ez az ár amit legelőször látunk, de jól tudjuk, hogy ez a duplája is lehet a végén. Jó esetben! (Amennyiben van Wizz Discount Club tagságod, ne feledd kiválasztani - ennek előnyeiről majd abban a bizonyos következő cikkben!)

Olcsó repülőjegy Madridba

A "foglalás indítása" után megjelennek idősávosan is az árak. (A választott nap ára mellett láthatjuk, hogy mennyibe kerülne a Club tagsággal)

Miután rákattintottunk az "árak mutatása ennyitől" érünk el ahhoz az ablakhoz, ahol három opciót ajánlanak fel. Tételezzük fel, hogy több napra készülünk és szeretnénk egy bőröndöt magunkkal vinni. Mivel előttünk van 3 opció, így könnyen azt gondolhatjuk, hogy csak ezek közül lehet választani! Itt követjük el azt a hibát, hogy túl hamar kattintunk! Hiszen szeretnénk magunkkal vinni azt a bizonyos bőröndöt, és az első lehetőségnél le is csapunk az ezt felkínáló opcióra, és a WizzGo vagy a WizzPlus tarifát választjuk.

Ezekben ugyan benne van a bőrönd, de még egy rakat más szolgáltatás is, amit jobb ha végiggondolunk tényleg szükségünk van-e rá?

Köszönjük a semmit:

  • Ingyenes kézipoggyász? Igazán cukik, de ez minden jeggyel jár! Hatásos a plusz tétel felsorolása a listán, ami egyébként alap.

  • Fedélzeti poggyász? Teljesen felesleges még egy táska ha már egyszer adunk fel bőröndöt.

  • 20 kg-os feladott poggyász!!! Hurrá, csak erre lenne szükségünk!

  • Ingyenes ülőhely? Így is, úgy is ülni fogunk. Ennek a lehetőségnek csak akkor lenne értelme, ha a nagyobb lábterű helyek közül is lehetne ingyen választani. Megnyugtatlak. Persze nem lehet.

  • Elsőbbségi beszállás? Hogy annyival több időt üljünk a szűk helyen.

  • Priority chek-in? Ebben mi a plusz? Ha lehetne a nagyobb lábterű ülő helyek közül választani, és attól tartanánk, hogy ezeket elkapkodják, talán akkor lenne érdemes foglalkozni ezzel.

  • Ingyenes utasfelvétel 30 nappal indulás előtt? Ettől mivel lesz jobb nekem? Semmivel. Abszolút felesleges.

  • Ingyenes repülőtéri és internetes utasfelvétel? Az internetes alapból ingyenes, így ez csak az extra feledékenyeknek lehet érdekes.

Tehát, így lett nagyon gyorsan, egy gomb nyomás után az alap 24.180 forintos jegyünkből 58.620 forint. Igaz megvan az áhított 20 kilós bőrönd oda-vissza, és még egy csomó minden amitől aztán semmivel sem lesz jobb a repülőutunk élménye.

Nézzük, hogy lehet ezt olcsóbban kihozni? Ugorjunk vissza arra az ablakra, ahol az ominózus három lehetőség közül választhattunk, és mindkét esetben válasszuk a Basic csomagot, tehát azt, amennyibe maga a repülőjegy kerül.

Immár átváltottunk rutinos utazó üzem módba, és a szemünk elé táruló 3 különböző súlyú bőrönd választási lehetőségtől eszünkbe jut, hogy kifele elég lenne csak egy 10 kilós bőröndöt feladni, és a 20 kilósra majd csak hazafelé lesz szükségünk, miután Madridban bevásároltunk minden földi jóból, sonkából, turrónból, olivabogyóból, sajtokból stb...

Sajnos, gyakori tévhit, hogy jegyvásárláskor oda-vissza csak ugyanazt a súlyú bőröndöt választhatjuk. Természetesen van rá lehetőségünk, hogy útirányonként, külön-külön is kiválasszuk a poggyászunk súlyát, de ezt azért első ránézésre nem nyújtja tálcán a repülőtársaság. Egy ügyes vizuális vonalhúzással terelik el a figyelmet az "oda-vissza ugyanazt választom" opcióról, ami ráadásul már kipipálva jelenik meg előttünk. Mivel ez az Utas adatai szekció alatt van, amit egy vékony vonallal választanak el a nagybetűs Feladott Poggyász résztől, ezért simán azt gondolhatjuk hogy Oda-vissza ugyanazt választom, az a felette lévő részhez tartozik, és tovább gondolva: naná, hogy én leszek az utas oda-vissza.

De próbáljuk ki mi történik ha kivesszük onnan a pipát? És láss csodát! Megvan a lehetőség, ahol az egymás melletti fülek váltásával, külön-külön is kiválaszthatjuk a feladandó bőröndünk súlyát.

A bőröndök ára, idényenként, és járatonként változó! Nézzük végig az árakat, és ha benne van a pakliban, hogy könnyen túlpakolhatjuk a 10 kilót, akkor inkább most válasszuk a 20 kilós poggyász plusz 2000 forintért, mint a reptéren fizessünk ugyanazért tízezreket!


Az is előfordulhat, hogy valamelyik irányban egyáltalán nincs szükségünk feladandó poggyászra. Ilyenkor pipáljuk ki a "Nem szeretnék feladni poggyászt" lehetőségét. Majd legyünk határozottak, és ismételjük meg, hogy "nem, a kézipoggyász elegendő"!

Ezután jön az ülőhely választás, amit szerintem az egyedül utazók nyugodtan kihagyhatnak. Ha párban utazunk, és mindenképp szeretnénk egymás mellett ülni, akkor érdemes magunk választani. A rendszer alapvetően a drágább megoldást dobja fel, de az ülőhelyek olcsóbbak a szárnynál, a gép hátsó részében, a középső, és a folyosó melletti székek. De most tételezzük fel, hogy nem szeretnénk ülőhelyet választani!