top of page

Andalúzia Örökségei

KULTURÁLIS UTAZÁS

A túra amely sorra veszi Andalúzia összes kultúrális és természeti Világörökségének helyszíneit. Ezen felül bemutatja a régió nemzeti értékeit, hagyományait, miközben útba ejti a leghangulatosabb falvakat is a nagyobb városok "árnyékában".

Spanyolország Granada Alhambra Palota

Minden, amit el lehet képzelni, az valóságos.

 Pablo Picasso

FIGYELEM

A kiutazás, a helyi szolgáltatások, szállás és az ellátás megszervezése egyénileg történik! Az alábbiak nem utazási ajánlat, csak inspiráció a saját utad megtervezéséhez! 

1. nap - Érkezés Sevillába - P.N. Doñana

UNESCO Világörökség: Doñana Nemzeti Park (1994)

A repülőgéped előreláthatólag a délelőtti órákban fog Sevillába érkezni, ahol már vár Rád a túravezető. Az első amit érezni fogsz az a hamisíthatatlan mediterrán levegő, a sós tengeri pára és az olajfa ligetek illatának keveréke. Amint felocsúdsz, privát kisbuszunkkal máris elindulunk, és felkeresünk egy ókori települést, amelynek romjai közt teszünk egy nagyszerű sétát. Itálica, mindössze 10 km-re fekszik Sevillától, mégis nagyon kevés idelátogató keresi fel, pedig történelmi fontossága vitathatatlan. A Kr.e. 206-ban alapított Itálica volt Andalúzia legjelentősebb római városa, amely két császár szülőhelye is volt. A jelenleg is tartó ásatások, már a XVIII. században elkezdődtek, de bizonyára még így is sok munka maradt hátra. A legjelentősebb leletek közt van egy egykor 25000 főt befogadó amfiteátrum, és a Casa del Planetario, melynek tökéletesen megmaradtak a padlómozaikjai.

Innen továbbindulunk és egy egy órás utazás után megérkezel az utad első Világörökségének helyszínéhez. A Doñana nemzeti park bejáratához érkezel. Európa legnagyobb lápvidéke (nyáron viszont csaknem sivatag) 1994 óta a természeti Világörökség része. Mivel ezen a vidéken ember szinte sosem lakott, a terület ősi természetességében tudott megmaradni a vadvilág háborítatlan birodalmának. Elég csupán a hiúzt, amely ma már nagyon ritka Európában, vagy a rózsás flamingókat, a hatalmas dámvadakat és a több ezer fajta vándormadarakat említeni. A terület csak a park hivatalos szervezésében és parkőr felügyelete mellett látogatható. A 4 órás túra során kishajóval, dzsippel és gyalogosan vághatsz neki a mocsárnak és a vándorló, akár 30 méter magas homokdűnéknek. A nemzeti park látogatása után továbbindulsz Sevilla felé, Andalúzia legnagyobb városába, amelyet a Guadalquivir folyó szel ketté. Sevillában napokat lehetne eltölteni a zegzugos utcák szövedékében, amit kis terek tarkítanak takaros kutakkal, magnóliával és pálmafákkal. Hiába keresed ezeket a helyeket a térképen, ugyanis gyakran még nevük sincs. Lépteidet virágok, gazdag csempedíszek, gyakran nyitott kovácsoltvas kapuk (amelyen bátran beléphetsz, hogy megnézd a patiókat), narancs- és citromfák kísérik. Itt mindenki ráér, senki sem siet.... kivéve Téged, mivel a város felfedezésére Neked csupán egy napod lesz.

2. nap - Sevilla

UNESCO Világörökség: A katedrális, az Álcazar és az Archivo de Indias - Sevilla (1994)

Santa Cruz, Sevilla régi zsidónegyede, a fehér falú sikátorokban és patiokban gazdag negyed, talán a város legszebb része. Itt találhatóak a legfontosabb látnivalók is, amelyek 1987-től mind a UNESCO Világörökség részei: a gótikus katedrális és az égbe nyúló tornya, a La Giralda; az I.Péter és V.Károly király lenyűgöző palotája és kertje, a Real Alcázares; valamint az Amerika "felfedezéséről és meghódításáról" szóló dokumentumok gazdag tárháza, az Archivos de Indias. Ez utóbbi köszönhető annak, hogy anno a közeli tengeri kikötőn keresztül irányították az új gyarmatokkal való kereskedelmet, illetve innen kormányozták az Új-Világot. Kolumbusz innen indult el második útjára, és a híres felfedező sírja a sevillai, a majd 100 évig épült Európa legnagyobb katedrálisában található. Los Alcázares, hét évszázadon keresztül a spanyol uralkodók lakhelye volt, emeletét a mai napig a királyi családnak tartják fenn. A kegyetlenségeiről híres I.Péter rendelte el a királyi rezidencia megépítését, a mudéjar építészet legszebb alkotása granadai és toledói mesteremberek munkája. Érdekessége még, hogy később több uralkodó a saját stílusában kiegészítette. A folyópart mentén olyan hatalmas barokk palotákat láthatsz, mint a Palacio de San Telmo, amely tengerhajózási akadémia volt, vagy mint a Real Fabrica de Tabacos, amely nem más mint a régi királyi dohánygyár, ma már egyetem. A volt gyár Spanyolország második legnagyobb épülete, a XIX. században Európa cigarettáinak kétharmadát itt készítették. Ez mellett található a 40 hektáros Parque María Luisa, amely magába foglalja a város legemblematikusabb terét a Plaza de Españat, ahol az ország régióit ábrázoló csempeképek elkápráztató sorozata található. A park másik jelentős és látványos épülete az andalúziai Népművészeti múzeum. A Guadalquivir túlsó partján található a Triana városnegyed, amely egykor a város cigány-negyede volt és a mai napig eldöntetlen kérdés, hogy az egész világon ismert és kedvelt Flamenco itt született-e meg vagy inkább a bodegáiról ismert Jerez de la Fronterában. Triana továbbá híres még a csempe manufaktúráiról és a magával sodró éjszakai életről, a tapeoról. A spanyolok esténként sorra járják a kedvenc bárjaikat, és mindenhol kérnek egy tapast, ami gyakorlatilag egy kis adag étel. A tapasokat jellemzően a pult mellett ácsorogva fogyasztják el, mindig közösen választanak, mindenki megkóstol mindent és persze mindenki mindig egyszerre csacsog. Nem ritka, hogyha csupán egy pohár sört kérsz mellé automatikusan kapsz egy tapast, legyen az csupán olajbogyó, apró szendvicsfalatok vagy paella, bármit kaphatsz kísérőnek és ezért felárat nem számítanak fel. (TIPP: reggel érdemes a Mercado de Triana piacra kimenni, ahol a sok színes gyümölcs és zöldség választék mellett, hatalmas tengeri hal, kagyló és rák felhozatal is van. A friss árukban 9:00 és 15:00 óra közt lehet válogatni, de a piac területén éjfélig nyitva tartó talponállók is vannak, ezek kiváló helyszínek egy-két tapas bedobására.) 

3. nap - Medina Azahar - Córdoba

UNESCO Világörökség: Córdoba történelmi központja (1984) és Medina az-Zahara palotaromjai (2018)

Ma ismét kisbuszunkra pattanunk, úti célunk Córdoba! A város előtt még egy történelmileg nagyon fontos helyszínt, a Medina az-Zahra palotaromjait látogatod meg. A bizánci mesterek által épített álompalota egy kiváltképp pompás mór épületegyüttes volt, építéséről majd lerombolásáról és széthordásáról számos legenda maradt fenn. Restaurátorok a mai napig folyamatosan dolgoznak a palota minél hitelesebb felújításán.

Córdoba, a X. században a nyugati civilizáció egyik legjelentősebb városa volt. Utcáin sétálva egy igazi időutazásban lehet részed. A város javarészt megőrizte mór jellegét, a keskeny utcácskáknak, a parányi tereknek és a szűk sikátoroknak köszönhetően. Nemcsoda tehát, hogy Córdoba történelmi városrésze 1984 óta az Unesco Világörökség része. Amitől azonban mindenki szívébe belopja magát, az a fehér falú, gyönyörű színes virágokkal díszített, erkélyes házak belső udvarai, a córdobai patiok. A legszebb patio cím elnyerése évről évre lázban tartja a helyieket -és a májusban idelátogatókat- a nyertesek bevallása szerint ehhez komoly anyagi és időbeli áldozatot kell hozni, és a patiokat elnézve ebben kételkedni semmiféleképp nem lehet. A házak díszudvarait, a virágba öltöztetett patiokat, a Judería és a Las Flores utcákon barangolva lehet leginkább megcsodálni. Délután bejárhatod az Alcázar de los Reyes Cristianos, a katolikus királyok XIV. századi palotaerődjét és annak kertjét, ahol hatalmas kerti medencék és szökőkutak közt sétálhatsz. De a legfontosabb, Andalúzia második legjelesebb arab kori műemlékének felkeresése, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot.

Estefele érdemes átsétálni a 16 nyílású római hídon, amelyet eredetileg Caesar unokaöccse, Augustus császár építtetett, a hidat ugyan a mórok átépítették, de ez nem von le semmit sem történelmi jelentőségéről. A kivilágított híd és a mögötte fénylő régi városrész látványától gyorsan elfelejted az egész napos utazás "fáradalmait".  

4. nap - Úbeda - Baeza

UNESCO Világörökség: Úbeda és Baeza reneszánsz műemlékei (2003)

Reggel továbbindulsz, és végeláthatatlan olívaligeteken át utazva tartasz a reneszánsz világ gyöngyszemei felé. Szokás szerint útközben kétszer is megállsz nyújtózkodni, ami azért tétlenül mégse telhet majd. Elsőként egy tipikus olíva termesztésből élő kisvárost ismerhetsz meg, de ne félj Montoro azért csöppet sem egy szokványos mezőgazdasági város képét fogja Neked mutogatni. E környéket járva persze nem maradhat el a folyékony arany, vagyis az olívaolaj készítés hagyományainak és módjainak megismerése sem.

Úbeda és Baeza 2003-ban teljes joggal került fel az UNESCO Világörökségeinek listájára. Úbeda több különböző századbeli és stílusú műemlékkel vár, de számtalan reneszánsz térdísz, kapuzat vagy faragvány részleteire is bukkanhatsz. Baeza egy az egyben XVI. századi település arculatával ragadja el az idelátogatókat. Paloták, kutak, templomok, terek, középkori utcácskák és régi patrícius házak harmonikus együttese adja a város oly jellegzetes hangulatát. Még este Granadába érkezel, ahol a szállásod lesz.

5. nap - Granada

UNESCO Világörökség: Az Alhambra, az El Generalife és az Albaicín - Granada (1984)

Délelőtt Granada, vagy talán egész Andalúzia leghíresebb látnivalóját keresed fel. Alhambra palotája a tér, a fény, a víz és mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával mint a gipsz, a fagerenda vagy a csempe. A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkáját láthatod. Innen egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára, majd ezt 2010-ben kiegészítették Albaicín városnegyeddel is. Így hát egyértelmű, hogy délután egy nagyobb sétát teszel Albaicín városrészen, amely pontosan szemben van az Alhambrával. Ez a városrész hűen tükrözi a granadai mór világot, több mint 30 mecsetet építettek egykor ezen a részen, viszont helyükön ma már leginkább templomok állnak. A macskaköves mór sikátorokat mór díszítésű fehér villák szegélyezik, melyeknek kertjeit sajnos magas falak takarják el. Ha elég bátor vagy ellátogathatsz egy itteni tapas bárba, ahol megkóstolhatod az Andalúzok szotyiját, a csigát amit előszeretettel fogyasztanak sör mellé egy meccsnézés közben. A nap zárásaként, este felsétálhatsz a San Nicolas kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a lefelé húzodó Albaicín barrio utcáira és a kivilágított Alhambrára. Ne légy lusta és ki ne hagyd!

6. nap - El Torcal - Costa del Sol

UNESCO Világörökség: Menga dolmenek (2016)

Reggeli után ismét kisbuszba pattansz és egy órás utazás után megérkezel Andalúzia utolsó Világörökségének helyszínéhez. Az UNESCO nem is oly rég, mégpedig 2016 júliusában bővítette listáját ezzel az új taggal az Andalúz régióból. Érdekessége, hogy a lista így egyszerre 3 helyszínnel is gazdagodott a természeti és kulturális Világörökség terén. Az egyik, egy természeti csodákat rejtő nemzeti park, ahol a napodat egy két órás körtúrával kezded. El Torcal, a mészkőóriások földje, ahol a szél és az idő igazán remek munkát végezett a robusztus sziklatömbök minél egyedibb alakzatokká való formázásban. A körtúra során számos védett növényt, vadorchideát, gyakran rókát és sast is megfigyelhetsz. A parkban több csodás panorámát nyújtó természetes kilátópont is van, ahonnan remekül lehet látni e Világörökség másik részét, a La Peña de los Enamoradost. A túra végén átutazol az utolsó részhez a Menga dolmenekhez. Ez egy archeológiailag fontos helyszín, ahol i. e. 2500-2000 korra tehető, rangos emberek temetkezési termei találhatóak. Egyes vizsgálatok már az újkőkorszak építkezési nyomait is kimutatták, amelyek nem kevesebb mint, 6500 évesek.

Kora délután az utolsó szállásunk felé vesszük az irányt, amely a Costa del Sol tengerpartján lesz, Málaga mellett.

7. nap - Hazautazás

Repülőgéped az esti órákban indul majd Budapest felé, ezért még a délelőttöt érdemes kihasználni pihenésre vagy ha nagyvárosi pezsgéshez van kedved, bejárhatod Málaga történelmi városrészét, lesétálhatsz a kikötőbe, vagy épp elmehetsz a Picasso múzeumba. De akár lehet egy kellemes séta is egy csendes halászfalu parti sziklaösvényén, kis öblök felett, kaktuszok és színes virágok közt. Amennyiben pedig csak egy laza délutánt szeretnél hazaindulás előtt, kedvedre napozhatsz egyet a parton és a parti chiringuitók egyikében megkóstolhatod az espetost, ami nem más mint egy finom szardínia nyárs. A frissen fogott halakat a parton halászhajókban előkészített parázson sütik meg, és ha kedved van nyugodtan beállhatsz akár kuktának is.

Vagy pedig egy napos kirándulásra indulhatsz Rondába, amely a nevével ellentétben sokak szerint a legszebb Andalúz város. Ronda, egy magas és meredek mészkőhasadék tetejére épült város, amelyet a vad hegyi folyó, a Guadavelín 200 méteres szurdoka oszt ketté. A városban több, a meredély legszélére kiépített kilátó vár, ahonnan remek panoráma nyílik, a tetőkre, a sziklák szélén álló házakra, a környék folyóira és hegyeire. A régi és az új városrészt egy lenyűgöző XVIII. századi híd köti össze. Azért, hogy ezt igazán szemügyre tudd venni, leereszkedsz a 98 méter magas szurdokhíd lábához. A várostól és turistatömegtől egy kicsit eltávolodva, lehetőséged lesz a sziklatorokból egy rövid sétára indulni (2km, de lehet egy kicsit több is :) olykor a helyi gazdák olívafa ültetvényei között. A városban több történelmi jelentőségű épület is található, de a legfontosabb az ország egyik legrégebbi bikaviadal arénája, amit érdemes meglátogatni, ha valaki igazán meg szeretné érteni ezt a sokak áltat vitatott, de kétség kívül nagy hagyományokkal bíró spanyol tradíciót. A szeptemberben itt megrendezett bikaviadalokra az ország minden részéről érkeznek, a tv élőben közvetíti a Corridákat, és állítólag minden matador álma, hogy egyszer itt léphessen a bika elé. (Málagába elkísér túravezetőd, azonban a Rondai kirándulás egyéni program, vagy ha a csoport nagy része igényli, akkor fakultatív jelleggel.)

Vissza a többi körút tipphez!

bottom of page