top of page
  • Szerző képeKása Heni

San Fermín: A bikafuttatás emberibb arca

Frissítve: 2022. nov. 29.

Mint miden évben, idén is (2017), július 14-én éjfélkor véget ért a világ egyik leghíresebb fesztiválja, a San Fermín. A bikafuttatásokról híres pamplónai ünnep, amikor akár életükkel is játszó emberek ezrei futnak felbőszült bikák előtt, és ami ezt követően bikaviadallal, és a bikák halálával zárul, nos, ennek a vértől cseppet sem mentes fiestának van egy sokkal emberibb arca is.


Bizony tévesen sokan úgy vélik, hogy ez, San Fermín de Amiens, a város védőszentjének ünnepe. Valójában azonban Pamplona védőszentje San Saturnino (vagy San Sernin néven is ismert szent), akinek ünnepét november 29-én tartják a városban. Saturnino a III. században érkezett a pogány Navarra területére, ahol missziója során több mint 50000 embert keresztelt meg. Legendák szerint, a megkereszteltek között volt egy római köztisztviselő (Firmo), és annak fia, Fermín is, aki később Pamplona első püspöke lett. San Fermínt a keresztényüldözések idején lefejezték, majd a vértanút később Navarra tartomány védelmezőjének választották.

A szent napját –október 10.- már a XII. században is ünnepelték Navarra minden részén. Azonban a tartomány fővárosában, az emberek megelégelték, hogy a kiszámíthatatlan őszi időjárás sokszor elmossa a szent körmenetet, így a püspökhöz fordultak, azzal a kéréssel, hogy egy új, ideálisabb időpontot választhassanak az fiestának. Az egyház jóváhagyásával, 1591-ben, július 7-ére rakják át az ünnepet, amely nap történetesen egybe esett egy másik pamplónai hagyománnyal, a XIV. század óta megtartott bikafuttatással. Ez a két különböző ünnep, a további évszázadok alatt összefonódott, és ma már Spanyolország legszínesebb, és egyben legőrültebb fiestájának tartják szerte a világban.

A 9 napos San Fermín, 204 órás folyamatos fiestát ígér. Erről maga a város vezetősége gondoskodik, hiszen 2017-ben az általuk rendezett hivatalos programok száma 425 volt. Számolva egyet, gyakorlatilag fél óránként új program veszi kezdetét Pamplona különböző részein, természetesen gondolva minden korosztályra. A bikafuttatásokon kívül a legfontosabb esemény, természetesen a Szent Körmenet és mise. Majd a gyerekek kedvencei az Óriások és Nagyfejűek (Gigantes y Cabezudos) tánca, valamint a Kilikis és Zaldikus felvonulása. De ugyanúgy nem hiányozhatnak többek közt: az utcai vagy épp a kaszinó épületében lévő táncos mulatságok (verbenas / baile de alpargata), a középkori vásár, a jótékonysági tombola, a közös dobolás (El Estruendo), vagy épp a tüzijáték sem.


A hivatalos programokon túl az óvárosi rész (Casco Antiguo) utcái megtelnek a baráti körök (Peñas) rezesbandáival, akik a bárok elé kitolt hangfalakból bömbölő zenével versenyeznek. Sokszor megesik, hogy az épp pintxosukat majszoló spanyolok, a felhangzó pasodoble ritmusára táncra perdülnek. Ne feledd, ha San Fermín idején Pamplónában jársz, eszedbe se jusson tapast kérni -de máskor se-, főleg ezt nem fehér-piros ruhában tenni. És még valami… bármikor is járunk errefelé… vétek, ismétlem, a legnagyobb vétek kihagyni a város szimbolikus churrosozóját, ahol a sokszor sertepertélő 94 éves tulajdonosnő, doña Paulina Fernández továbbra is az üzlet lelke (doña Paulina betöltötte a 100 évet!). A Churrería Mañuetában, csakúgy mint 145 éve, Paulina nagyapjának idejében, navarrai bükkfával gyújtanak alá, a kiváló minőségű olívaolajjal teli hatalmas üstöknek, amelyekbe hagyományosan, kézzel nyomják bele az óriási fánkcsigákat. (Cím: Calle Mañueta, 8)

De, hogy lett San Fermín egy nemzetközileg ismert fiesta, amelyet ma már a legnagyobb tévécsatornák is élőben közvetítenek? Egészen 1926-ig, a pamplónai ünnep csak egy volt a megannyi spanyol fiesták közt, mígnem ebben az évben megjelenik, az ekkor még nem irodalmi Nobel-díjas, viszont népszerű és a bikaviadalokért rendkívül rajongó amerikai író, Ernest Hemingway regénye. „Fiesta – A nap is felkel” című könyvének feszültséggel teli soraiban, a pamlónai bikafuttatásra érkező, I. Világháborút átélt és lelkileg sérült ifjú katonák történetét mutatja be, miközben maga az ünnep legmélyebb részleteit is leírja. A könyv hatalmas siker, és ennek köszönhetően hamarosan évről-évre egyre több ember érkezik az eseményre.

44 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése