top of page

San Fermín: A bikafuttatás emberibb arca

Frissítve: 2023. okt. 29.

Mint miden évben, idén is (2017), július 14-én éjfélkor véget ért a világ egyik leghíresebb fesztiválja, a San Fermín. A bikafuttatásokról híres pamplónai ünnep, amikor akár életükkel is játszó emberek ezrei futnak felbőszült bikák előtt, és ami ezt követően bikaviadallal, és a bikák halálával zárul, nos, ennek a vértől cseppet sem mentes fiestának van egy sokkal emberibb arca is.

Bizony tévesen sokan úgy vélik, hogy ez, San Fermín de Amiens, a város védőszentjének ünnepe. Valójában azonban Pamplona védőszentje San Saturnino (vagy San Sernin néven is ismert szent), akinek ünnepét november 29-én tartják a városban. Saturnino a III. században érkezett a pogány Navarra területére, ahol missziója során több mint 50000 embert keresztelt meg. Legendák szerint, a megkereszteltek között volt egy római köztisztviselő (Firmo), és annak fia, Fermín is, aki később Pamplona első püspöke lett. San Fermínt a keresztényüldözések idején lefejezték, majd a vértanút később Navarra tartomány védelmezőjének választották.

A szent napját –október 10.- már a XII. században is ünnepelték Navarra minden részén. Azonban a tartomány fővárosában, az emberek megelégelték, hogy a kiszámíthatatlan őszi időjárás sokszor elmossa a szent körmenetet, így a püspökhöz fordultak, azzal a kéréssel, hogy egy új, ideálisabb időpontot választhassanak az fiestának. Az egyház jóváhagyásával, 1591-ben, július 7-ére rakják át az ünnepet, amely nap történetesen egybe esett egy másik pamplónai hagyománnyal, a XIV. század óta megtartott bikafuttatással. Ez a két különböző ünnep, a további évszázadok alatt összefonódott, és ma már Spanyolország legszínesebb, és egyben legőrültebb fiestájának tartják szerte a világban.

A 9 napos San Fermín, 204 órás folyamatos fiestát ígér. Erről maga a város vezetősége gondoskodik, hiszen 2017-ben az általuk rendezett hivatalos programok száma 425 volt. Számolva egyet, gyakorlatilag fél óránként új program veszi kezdetét Pamplona különböző részein, természetesen gondolva minden korosztályra. A bikafuttatásokon kívül a legfontosabb esemény, természetesen a Szent Körmenet és mise. Majd a gyerekek kedvencei az Óriások és Nagyfejűek (Gigantes y Cabezudos) tánca, valamint a Kilikis és Zaldikus felvonulása. De ugyanúgy nem hiányozhatnak többek közt: az utcai vagy épp a kaszinó épületében lévő táncos mulatságok (verbenas / baile de alpargata), a középkori vásár, a jótékonysági tombola, a közös dobolás (El Estruendo), vagy épp a tüzijáték sem.


A hivatalos programokon túl az óvárosi rész (Casco Antiguo) utcái megtelnek a baráti körök (Peñas) rezesbandáival, akik a bárok elé kitolt hangfalakból bömbölő zenével versenyeznek. Sokszor megesik, hogy az épp pintxosukat majszoló spanyolok, a felhangzó pasodoble ritmusára táncra perdülnek. Ne feledd, ha San Fermín idején Pamplónában jársz, eszedbe se jusson tapast kérni -de máskor se-, főleg ezt nem fehér-piros ruhában tenni. És még valami… bármikor is járunk errefelé… vétek, ismétlem, a legnagyobb vétek kihagyni a város szimbolikus churrosozóját, ahol a sokszor sertepertélő 94 éves tulajdonosnő, doña Paulina Fernández továbbra is az üzlet lelke (doña Paulina betöltötte a 100 évet!). A Churrería Mañuetában, csakúgy mint 145 éve, Paulina nagyapjának idejében, navarrai bükkfával gyújtanak alá, a kiváló minőségű olívaolajjal teli hatalmas üstöknek, amelyekbe hagyományosan, kézzel nyomják bele az óriási fánkcsigákat. (Cím: Calle Mañueta, 8)

De, hogy lett San Fermín egy nemzetközileg ismert fiesta, amelyet ma már a legnagyobb tévécsatornák is élőben közvetítenek? Egészen 1926-ig, a pamplónai ünnep csak egy volt a megannyi spanyol fiesták közt, mígnem ebben az évben megjelenik, az ekkor még nem irodalmi Nobel-díjas, viszont népszerű és a bikaviadalokért rendkívül rajongó amerikai író, Ernest Hemingway regénye. „Fiesta – A nap is felkel” című könyvének feszültséggel teli soraiban, a pamlónai bikafuttatásra érkező, I. Világháborút átélt és lelkileg sérült ifjú katonák történetét mutatja be, miközben maga az ünnep legmélyebb részleteit is leírja. A könyv hatalmas siker, és ennek köszönhetően hamarosan évről-évre egyre több ember érkezik az eseményre.


314 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page