top of page
  • Szerző képeKása Heni

Háromkirályok ünnepe és a Napkeleti bölcsek felvonulása

Frissítve: 2022. dec. 23.

Spanyolországban január első hetében megáll az élet, lehetetlenség ilyenkor bármiféle hivatalos ügyet intézni, néhol ugyan bemennek dolgozni, de érdemi munka igazán sehol sem folyik. A még mindig tartó karácsonyi és újévi ünnepségsorozat Vízkereszt előestéjén tetőzik. Január 5-én, a folyamatos fiesta hazájában az év leglátványosabb parádéjára, a Háromkirályok, vagy ahogy jobban ismerjük a Napkeleti Bölcsek ünnepére készülődnek. Este óriási felvonulást tartanak az ország összes városában, ahova a Bölcsek annak rendje és módja szerint hatalmas, színes pompával érkeznek meg, és amitől mindenki szája egész biztos tátva marad.


Háromkirályok ünnepe és a napkeleti bölcsek felvonulása vízkereszt Spanyolország szokások
Háromkirályok ünnepe és a napkeleti bölcsek felvonulása, avagy a Vízkereszt Spanyolországban

Napkeleti bölcsek érkezése


Gáspár, Menyhért és Boldizsár látványos menete nem csak remek szórakozás, hanem egyben a csokik, a cukorkák, és az apróbb ajándékok kánaána is, amiket a felvonulók megállás nélkül zúdítanak az ujjongó gyerekekre (gyakorlatias felnőttek felfordított nyitott esernyőt tartanak a hulló cukrok alá). A felvonulást hangos muzsikaszó kíséri és persze a tűzijáték sem marad el. Talán ez az egyetlenegy nap az évben, amikor a parádé végeztével a gyerekek nem akarnak tovább őrjöngeni az utcákon, hanem kézen fogva vonszolják haza szüleiket, hogy minél korábban álomba merüljenek, az elkapott cukorkákról álmodjanak és másnap végre kinyithassák a karácsonyi ajándékaikat.Háromkirályok, akik az ajándékot hozzák


A spanyol gyerekeknek nem szenteste érkezik az ajándék, a kívánságokkal teli leveleket a Háromkirályokhoz címezik, akik meglepetésekkel megpakolva csak január 5-én este érkeznek, elvileg teveháton. Mivel ide a télapó sem jut el, (habár lassan kezdenek feltűnni a csokimikulások a boltok polcain) a rossz gyerekek ilyenkor kapják meg büntetésként a nekik járó fekete szenet, amely azért szerencséjükre mégiscsak cukorból készül.

Spanyol Betlehem

Az utóbbi években, ugyan Spanyolországban is kezd elterjedni a karácsonyfa díszítés, de a hagyományoknak megfelelően az ünnepekre otthon mindenki saját Betlehemet állít. Szintén szokás, hogy a nagy műgonddal építgetett biblia jelenetet, minden évben legalább egy aprósággal kell bővíteni. A betlehemi figurákat és kiegészítőket a karácsonyi vásárokban lehet beszerezni és elképesztő az, ahogy a spanyolok órákig válogatnak a több ezer figura közt, mire megtalálják a számukra tökéletest darabot.

Roscón de Reyes

Ezeknek a napoknak további elengedhetetlen tartozéka még a Roscón de Reyes, ami gyakorlatilag egy citrommal vagy naranccsal ízesített kalács. A karika alakú sütemény formájával a Háromkirályok koronájára emlékeztet, a tetején lévő kandírozott gyümölcsök pedig a korona drágaköveit helyettesítik. Érdekessége, hogy a tésztába több apró meglepetést sütnek bele. Mindenki lázasan várja, hogy mit rejteget a neki jutó kalácsdarab, és ki az aki megtalálja a király figuráját vagy épp az egy szem lóbabot. Akinek az első jut, örülhet, mert egy napig szimbolikusan ő lehet a „király”, akinek minden kívánságát teljesíteni kell. Aki pedig lóbabra harap, az készítheti pénztárcáját, hiszen a hagyomány szerint vagy kifizeti a kalács árát a házigazdának, vagy jövőre ő veszi meg a Roscónt. (Bővebbe itt olvashatsz a Háromkirályok kalácsának eredetéről és megtalálod a hagyományos receptjét is!)


Spanyolország karácsonyi kalács Roscón de Reyes

Reyes Magos felvonulás

A Cabalgata de Reyes Magos, azaz a Háromkirályok esti felvonulását több hétig tartó előkészületek előzik meg. Madrid és Barcelona, mint mindenben, természetesen ebben is évről-évre verseng egymással. A két nagyváros, egyenként, átlag 600-700 ezer eurót költ a fiesta megrendezésére. A felvonulás menetrendjét és útvonalát előre kihirdetik és a több órás rendezvényre óriási tömegek érkeznek. Az utcákon felsorakoztatott kordonok mögötti legjobb helyekért és a felállított pódiumok székeiért bizony már kora délután harcba kell szállni. Negatív dolog, hogy a televíziós élő közvetítéseknek hála egyre több a támogatókkal rendelkező felvonuló kocsik száma, viszont pont az ő vastag pénztárcájuknak köszönhető, hogy az este folyamán, a nagyvárosokban akár több, mint másfél millió darab cukorkát szórnak szét, természetesen a gyerekek legnagyobb örömére.

De ne feledkezzünk meg a kisebb városokról sem. Már csak azért sem, mert ez a tradíció alig több, mint 150 éve kezdődött el egy alicantei kisvárosban. Krónikák szerint, 1866-ban Alcoy város lakói azért szerveztek körmenetet, hogy a szegény családok gyerekei számára ajándékot gyűjtsenek. Pár éven belül az egész országban elterjedt ez a szokás, mára pedig az egyik legnagyobb spanyol fiesta. A mai nap eseményei közül talán a leghíresebb az Auto Sacramental utcai színházi előadása, amit Santillana de Mar-ban, az északi Asturias tartomány egyik legszebb városában rendeznek. Még a Háromkirályok felvonulása előtt, a város különböző részein, összesen 8 jelenetben elevenedik meg ez a bibliai történet, és a 2,5 órás élő városi színházi műsorhoz több mint 500 ember közreműködése szükséges.


Több városban, hagyományosnak épp nem mondható, de rendkívül stílusos módon érkeznek meg a Háromkirályok. A granadai Sierra Nevadán és a Pireneusokban síléceken, Camargoba kis repülőn, Gijónba helikopterrel, Zaragozába gyors vonattal, Pamplonába dromedárok hátán, Tenrifén villamossal és számos tenger parti városba pedig praktikusan hajóval.


213 megtekintés