top of page
  • Szerző képeKása Heni

25 kötelező látnivaló Madridban

Frissítve: máj. 28.

Madrid, a világ egyik legélhetőbb városa. A főváros rendezettsége és tisztasága, gyönyörű építészete, a művészetek kézzelfoghatósága, gazdag gasztronómiája, és a rengeteg zöld terület, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy bárki szívesen felfedezze a madridi látnivalókat. Madrid általában nem az első számú úti cél Spanyolországban, ezért is tudja igazán meglepni az idelátogatókat! Mondják, hogy nincs még egy olyan város, ahol annyira lazán és könnyedén vennék az életet, mint ahogy Madridban! S valóban, rendkívüli hangulata, pezsgő élete, és a helyiek nyitottsága egyszerűen mindenkit lenyűgöz, és meggyőz.

Aki tényleg szeretné megismerni Spanyolország igazi arcát, az egy madridi városlátogatással az egyik legjobb helyet választja erre a célra!

Legfontosabb madridi látnivalók

1. Palacio Real de Madrid / Madridi Királyi Palota

Kevesen tudják, hogy Európa legnagyobb királyi palotáját épp Madridban láthatjuk. A spanyol főváros elsősorban nem ezzel vonzza az idelátogatókat, pedig a palota bődületes méretei szinte megszédítik az embert. Ha lehetőségünk lenne bejárni az egészet, akkor 2800 helységet, 870 ablakot, 240 balkont és 110 bejáratot számolhatnánk meg. 100 nagyterme mind más stílusban van berendezve, és rendkívül gazdagon díszítettek. Értékes bútorok, kristálycsillárok, faliszőnyegek, porcelánok és festmények emelik a világ legszebb palotái közé.

A palota melletti kilátó teraszán, vagy a Sabatini kertek kapujában állva értjük meg igazán, hogy miért is volt stratégiailag fontos ez a hely a 9. században. Az arabok e sziklaszirtre épített erődjükből messze el tudtak látni, így időben észre tudták venni a közeledő ellenséget. Az arab erőd alapjaira épült később a Habsburg Alcázar, ami 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett. Talán nem véletlen, hogy ez egybeesett az új királyi dinasztia érkezésével. V. Fülöp (a korabeli Európa leghatalmasabb uralkodójának, XIV. Lajos francia király unokája) miután győztesen jött ki a spanyol örökösödési háborúból, első Bourbon-ként ül Spanyolország trónjára, és gyerekkorát megidéző, azaz a versaillesi palotához hasonlót, de még annál is különbet szeretett volna magának Madridban.

Hivatalosan, a palota továbbra is a spanyol király rezidenciájának számít, de a királyi család ma már egy sokkal kisebb léptékű, Madrid külterületén található Palacio de la Zarzuélában él. Azonban a Palacio Real továbbra is helyet ad államfői fogadásoknak, diplomáciai és protokolláris eseményeknek. Természetesen ilyenkor az amúgy már csak múzeumként működő Királyi Palota zárva van. A Palacio Real főbejárata, ahol a palotanéző utunkat kezdjük, a gyönyörű kovácsoltvas kapu mögötti Armería téren van. Itt minden hónap első szerdáján tartanak díszes őrségváltást. Ha itt járunk, ne felejtsük el az oldalsó árkádok alatt lévő Királyi Fegyvertárat is megnézni, hisz a bécsi után, itt van Európa második leggazdagabb fegyvergyűjteménye.

2. Almudenai Miasszonyunk Katedrális / Catedral de la Almudena

A Királyi Palota udvarából egyenesen ráláthatunk, a szemben álló Katedrálisra. Nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint a Szűz képe megjelent az arab erőd oldalán, ami a keresztény visszahódítóknak Isten üzente volt. Az "almudena" szó arabul erődöt jelent. De nemcsak ez, hanem számos további legenda is él az almudenai Szűzről, akit további misztikus összefüggések kötnek össze Madrid másik védőszentjével, Szent Izidorral. (A mostani bejegyzés erre nem ad keretet, de az egyébként még turista szemmel is érdekes történetek ismerete, nagyban hozzájárul a spanyol főváros történelmének és máig élő hagyományainak megértéséhez.)

A Katedrális alapkövét 1883-ban XII. Alfonz király tette le, tisztelegve első felesége emléke előtt, aki mindössze fél évvel házasságuk után tuberkulózisban meghalt. Az eredeti terveket többször módosították, az építkezés különböző okok miatt sok esetben, éveken állt szünetelt. Végül a Katedrális épülete 1992. novemberében készült el, amikor a 75 méter magas neobarokk kupola tetejére felkerült a kereszt. Kupolájába fel lehet menni, ahonnan 360°-os kilátás nyílik Madridra. Az Almudenai Szűz oltára a kereszthajó végén található, ahol pár lépcső megmászása után akár mi is tiszteletünket tehetjük a Madonna-szobra előtt. A katedrálist végül 1993-ban szentelte fel II. János Pál pápa, akinek szobrát a bejárat mellett láthatjuk.

3. Templo de Debod / Debod egyiptomi templom

Ki gondolná, hogy Madrid legősibb épülete egy ókori egyiptomi templom? Ez, az egyetlen ilyen műemlék Európában, ami a város Nyugati Parkjában (Parque de Oeste) kapott helyet, miután a kb. 2200 éves templomot kövekre bontva átszállították, majd itt újra felépítették azt. Az i.e. 4. századi egyiptomi templom egykor a Nubia völgyében állt, mindaddig, amíg az asszuáni gát építése miatt a területet a Nílus vize veszélyeztette. Spanyolország mérnököket küldött a helyszínre, és részt vettek az UNESCO archeológiai mentőakciójában. Abu Simbel szentélyét az akció keretében 1961-ben a közeli Elefánt-szigetre menekítették át. Majd 1968-ban az egyiptomi Nasszer kormány köszönetképp Franco tábornoknak ajándékozta a műemléket. A kövek két év múlva érkeztek meg Madridba, és egy gondos restauráció után, csakúgy, mint eredetileg Egyiptomban, a Nap járását követve, kelet-nyugati irányba állították fel. Ezért bármikor járunk itt, mindig szép képeket készíthetünk. A templom, látogatása ingyenes, a több részre tagolt helységeiben eredeti hieroglifákat csodálhatunk meg.

4. Plaza de España / Spanyolország tér

Az egy éve teljesen felújított és átépített Plaza de España, tökéletesen hozza a modern városképet, (annak ellenére, hogy a La Manchából származó matuzsálemi olívafáktól sajnálatos módon megszabadultak) de szerencsére így is sikerült megőriznie régi hangulatát. Ez nagyban köszönhető a tér központjában található Cervantes emlékműnek, ami az író halálának 300. évfordulójára készült, és a főváros legszebb szoboregyüttese. Nemcsak a spanyol, hanem a világirodalom legnagyobb alakja volt ő, legfőbb műve a Biblia után a második legolvasottabb irodalmi mesteralkotás, ami még olyan ritka nyelvekre is lefordították, mint a quechua, guaraní, vagy eszperantó. Nem mellesleg, az "Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha" az első újkori regény, fő alakja, az örök illúziók és a reménytelen küzdelmek allegóriája lett.

A masszív kőobeliszk talpazatán gondolataiba feledkezve ül az író, jobb kezében élete művét fogja, míg a lepantói csatában megsérült bal karját leple alá rejti. Az író élete igazi, hollywoodi filmekbe illő fordulatokkal van tele, amiről órákat lehet mesélni, főleg, hogy Madrid felfedezése közben számos helyen idézhetjük fel élete egyes kalandjait, és Madridban bekövetkezett halálát (1616). Az emlékmű fehéres tömegéből, szinte előugranak a "feketén világító" főhősei: a búsképű lovag Don Quijote de la Mancha, hűséges fegyverhordozója Sancho Panza, és a paraszt szamarának Rocinante bronz szobra. Bizton állíthatom, hogy egy spanyol király szobra sincs annyiszor fényképezve Madridban, mint az emlékmű ezen alakjai.Gyere, tarts Velem személyesen is, és fedezzük fel együtt Madridot!


5. Monasterio de las Descalzas Reales / Mezítlábasok Királyi Kolostora

A 16. századi kolostor hiába álldogál Madrid központjában, és hiába sétálunk el számtalanszor mellette, de még azt se mondhatjuk, hogy bejárata egy szűk utcában bújik meg, de valahogy mégis az egyik legkevésbé látogatott madridi látnivaló. Pedig óriási kincse ez a spanyol fővárosnak, és ha kívülről nem is, de belülről biztos, hogy Madrid egyik leglenyűgözőbb, és legérdekesebb művészeti gyűjteményét találjuk. Az eredetileg reneszánsz palota egy kincstárnok tulajdona volt. Majd még mielőtt Madrid fővárosi rangot kapott II. Fülöptől, testvére, Habsburg Johanna kolostorrá alakította át. A hely nem véletlen, hisz Johanna itt született, és miután 19 évesen özvegy marad, úgy döntött, hogy az itt alapított kolostorban éli le életét.

A kolostor nevéből arra következtethetünk, hogy az itt élő apácák talán szegények voltak, de a valóságban a rendet olyan nemesi származású hölgyekkel alapították, akik valami oknál fogva inkább apácának álltak. Családjaik természetesen komoly adományokkal támogatták a kolostort, és mivel maga Johanna is nagy rajongója volt a művészeteknek (kiváltképp támogatta a reneszánsz mozgalmakat) a kolostor műgyűjteménye szép lassan óriásira duzzadt.

6. Plaza de la Villa / Városi tér

A főváros egyedülálló része, hisz ez volt a középkori Madrid központja. Azóta a város óriási változásokon ment keresztül, de innen indulva még felfedezhetjük azt a három kis utcát, amik megőrizték a város eredeti elrendezését. A tér központjában Álvaro de Bazán (19. sz.), az egyik legkiemelkedőbb spanyol tengerész szobra áll, aki hírnevét a lepantói csatában alapozta meg. A tér különleges hangulatát az adja, hogy egyszerre három nagy történelmi-művészeti értékű, ugyanakkor három különböző évszázadban épült épületet láthatunk. A legrégebbi, a gótikus-mudéjar stílusban épült Casa y Torre de los Lujanes (15. sz.), amely a tér keleti oldalán található. Déli irányban a teret a Casa de Cisneros (16. sz) eredeti platereszk homlokzatát megőrző palota zárja. De a legszebb épület, az a Casa de la Villa (17. sz.), ami Juan Gómez de Mora spanyol építész tervei alapján készült, és egykor a madridi városi tanács székhelyének adott otthont.

7. Mercado de San Miguel / Szent Mihály piac

Madrid turisztikai központjában található emblematikus épület, amit tényleg kötelező látnivaló Madridban. (Évi 10 millió látogató nem tévedhet!) Az 1916 májusában hagyományos élelmiszerpiacként felavatott vasszerkezetű épület, az egyetlen ilyen jellegű, ami napjainkra fennmaradt. Ez a műemléki épület, ma kulturális jelentőségű hely, hisz itt hozták létre Madrid első igazi gasztropiacát 2009 májusában. A százéves létesítmény nevét az egykor itt állott Szent Mihály templomról kapta. Ma a spanyol gasztronómia temploma, oltárán pedig a legjobb ibériai sonkától kezdve, a Galíciából naponta érkező legfrissebb tenger gyümölcsein keresztül, tradicionális mediterrán rizsételeken át, a legkülönlegesebb kasztíliai, asztúriai vagy baszkföldi sajtokat is mind megtaláljuk. Hosszú nyitvatartásának köszönhetően kiválóan alkalmas nappali és éjszakai szabadidő eltöltésére.

8. Plaza Mayor / Főtér

A Plaza Mayor Madrid kihagyhatatlan látnivalója. A város központjában található hatalmas teret (120 x 94 m) a főváros egyik legnevesebb építésze, Juan de Herrera tervei alapján alakították ki. II. Fülöp megbízásából rendeznie kellett a régi Arrabal vásárteret, amit akkor még rozoga házak vettek körül. A Plaza Mayor teljes kiépítése azonban már III. Fülöp korában történik, akinek bronzba öntött lovas szobra a tér legendás dísze. A téglalap alaprajzú, árkádokkal tagolt teret 1620-ban avatták fel, főépítésze az a Gómez de Mora volt, akinek nevével már a Casa de la Villánál megismerkedtünk. A nyitóünnepség fő attrakciója nem kisebb esemény volt, mint Madrid védőszentjének, Szent Izidor boldoggá avatása.

Későbbiekben a tér háromszor is (1631, 1672, 1790) a tűz martaléka lett, és egyértelművé vált, hogy a faszerkezetek idejüket múlták. Juan de Villanueva-nak köszönhetjük a tér mai kinézetét, akinek tervei alapján