top of page
  • Szerző képeKása Heni

Reina Sofía Múzeum, tudnivalók

Frissítve: 2022. nov. 29.

Látnivalók Madridban

A Calle de Santa Isabel utcában található "Centro de Arte Moderno Reina Sofia", azaz a Szófia Királyné Modern Művészeti Központot kisebb tévelygések nélkül, célirányosan a Paseo de Prado sétánya felől, vagy pedig a múzeummal szinte szemben lévő híres Atocha vasúti pályaudvar felől lehet megközelíteni.

A múzeumnak helyet adó XVIII. századi épület korábban közkórház volt, amelynek építését III. Károly spanyol király rendelt el (1781-ben), és olyan neves építészek terveztek, mint az olasz származású Sabatini és a spanyol Hermosilla. A múlt század '80-as éveiben nagy átalakításokat végeztek, melyeknek köszönhetően, előbb csak, mint művészeti központ nyitotta meg újra kapuit, majd 1990-ben létrehozták itt a Nemzeti Modern Művészetek Múzeumát.


A barokk stílusú épületen erősen érezhető az El Escorial kolostormonstrum rideg hatása. A madridiak által kiábrándítónak tartott épület látványán, szerintük, a külső falon elhelyezett modern üvegtornyokban futó liftek sem sokat segítettek. Az épületet 2005-ös kibővítésével a neves Jean Nouel bízták meg, aki az "építészeti Nobel-díjnak" is nevezett, Pritzker-díjas francia építész és formatervező.

A múzeum állandó gyűjteményét alkotó több, mint 20.000 műalkotás, két épületben, 4 emeletet foglal el. A modern művészet, a kubizmus, és a szürrealizmus szerelmesei számára nagy élményt és remek időtöltést ígér. A kiállító termek alapterülete 12000 négyzetméter, berendezése rendkívül modern. A termek hőmérsékletét, páratartalmát, világítását, és a biztonsági rendszer irányítását, központi számítógépes rendszer irányítja.

Napjainkban, a XX. századi műveket bemutató múzeum kétség kívül leghíresebb darabja a Guernica. A spanyol republikánus kormány, 1937-es párizsi Világkiállításon egy polgárháború-ellenes művel szerette volna felhívni a figyelmet az országot sújtó problémákra. A rekordsebességgel felépített spanyol pavilonba egy nagy festményt rendeltek, mégpedig nem mástól, mint a XX. század, avantgárd stílus kiemelkedő képviselőjétől, azaz Pablo Picassotól. A hatalmas méreteket öltő (3,49m x 7,77m) alkotás témáját az 1937. április 26-ai náci -német és olasz- légitámadás ihlette, és -többek közt- a Baszkföldön található Guernica város polgárháborús bombázásának borzalmait örökíti meg.

A kép a kiállítás után hosszú évekre Amerikába kerül, és egészen 1981-ig egy New York-i képtárban volt kiállítva, mivel Picasso úgy rendelkezett, hogy a kép ne kerülhessen vissza Spanyolországba addig, míg helyre nem áll a demokrácia. Mikor a Guernica nagy nehezen visszaér Spanyolországba, a madridi Reina Sofia múzeum még nem létezik, így a festmény a Prado múzeumhoz tartozó, de külön épületébe, a Casónba kerül kiállításra. Majd innen végül, 1992-ben a főváros új kortárs művészeti kiállítótermébe, a Centro de Arte Reina Sofiába költöztették át, ahol külön termet kapott, így a műalkotáson kívül Picasso vázlatai is helyet kaptak.

Az emeleteken külön termekben csodálhatók meg a XX. század nagy spanyol újítói, Dalí, Picasso, Miró és Juan Gris. Az új üvegépületekben két időszaki kiállítóterem, könyvtár, kávézó, művészeti boltok és egy előadóterem is van, így igazán tartalmas programot kínál a madridi Reina Sofia múzeuma.

A XX. század művészetét bemutató állandó kiállítás: Kezdetektől napjainkig, a főépület (Edificio Sabatini) második és negyedik emeletén található, a harmadikon pedig nagyszerű időszaki kiállítások vannak, csakúgy mint az új, hozzáépített épület (Edificio Nouel) két szintjén. Itt kap helyet a könyvtár részleg is, egy könyvesbolt, és egy kávézó is.

Belépők, tudnivalók, térkép - 2022

Pontos cím: Calle de Santa Isabel, 52, Madrid 28012

Gyalogosan: Puerta de Sol főtér 1,5 km 20 perc ; Prado múzeum 750 m 10 perc ; Cibeles tér 1,4 km 18 perc ; Atocha vasútállomás 500 m 7 perc;

Tömegközlekedéssel: 1-es világoskék metró: Estación del Arte megálló. Az Atocha-Cercanías vasútállomástól gyalogosan.

Nyitvatartási idő: Hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat: 10:00-21:00. Vasárnap: 10:00-14:30 Keddenként zárva.

Zárva: január 1., január 6., május 1., május 15., november 9., december 24., 25., 31.

Belépőjegy (2022):

Elővételben vagy pénztárnál: 12 € + kezelési költség 0,90 €/fő (a múzeum honlapján)

Haladóknak: 18 € , egy évig érvényes jegy, 2 alkalommal felhasználható

Autoguide bérléssel: 16,50€ , nincs magyar nyelv

Rajongóknak: 32 € Abono Paseo del Arte. Bérlet amellyel látogatható a madridi múzeumok aranyháromszöge: Prado, Reina Sofia és Thyssen-Bornemisza

Ingyenes: 25 éven aluli diákoknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek. Az ingyenes belépőt csak helyben lehet átvenni. Fényképes igazolvány/útlevél/ISIC felmutatása kötelező.

Ingyenes belépés mindenki számára: hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat 19:00-21:00, és vasárnap 12:30-14:30, valamint egész nap: április 18., május 18., október 12., december 6.

Kiknek ajánlott? Kifejezetten modern művészeti múzeum.

Guernica, Pablo Picasso: 205 terem

Ajánlott látogatási idő: min. 2 óra

Tuti tippek:

  • A belépőjegy egész napra szól! Őrizd meg jól, mert felmutatásával vissza tudsz menni!

  • Videók készítése tilos. Fényképezés pedig csak részlegesen engedélyezett, tilos vakut és állványt használni. A Guernicát természetesen teljesen tilos fotózni! Azokat a termeket ahol nem lehet fotózni, külön táblákkal jelzik.

  • Nyáron a műalkotások miatt elég hűvösre állítják a klímát, ha fázós vagy legyen Nálad egy vékony kendő vagy kardigán amit magadra kaphatsz!

  • A nagyobb hátiszákot nem fogják engedni, hogy bevidd! Irány a csomagmegőrző!

119 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése