top of page

Las Mayas - a tavasz spanyol istennői

Frissítve: 2023. nov. 10.

Május hónap igen erős mezőnyt vonultat fel a spanyol fiesták palettáján. Országszerte tartanak tavaszköszöntő ünnepeket, amelyek közül az egyik legelterjedtebb az ún. Virágcsaták (La batalla de flores), melyet április utolsó vasárnapján tartanak. Szintén jellemző, hogy május hónap elején virágba öltöztetik a kereszteket, hisz a hívő spanyolok, ezzel a Szent Kereszt megtalálásának napja (május 3.) előtt tisztelegnek.

Egy Madridhoz közeli városban azonban, egész különleges módon köszöntik a tavaszt, de természetesen a virágáradat innen sem hiányozhat. A fővárostól vonattal mindössze 40 percre lévő Colmenar Viejo, már egyszer bemutatkozott a blog olvasóinak egy érdekes helyi fiestával. A kendőbe bújt bikák ünnepe (La vaquilla) egy régi tradíció, amellyel minden évben visszaidézik a régi állatkereskedők munkáját.


Május 2.-án, szintén egy pogány szokásra épülő ünnepre kerül sor Colmenarban. A fiesta eredetét több száz évvel ezelőtti, ősi termékenységvarázsló rítusokban kell keresni, amikor az emberek bálványaiknak áldoztak a földek termékenységéért, és a bő termésért. Néprajzkutatók szerint, a helyi Las Mayas ünnepe, csakúgy, mint sok másik május első napjaiban tartott spanyol fiesta, szorosan kapcsolódik az olyan rítusokhoz, melyeket a római korban egyes isteneknek szenteltek.

Las Mayas, ugyanis Bona Dea ősi kultuszához köthető -más néven Maiaként ismertek-, aki a termékenység védnöke, és a tavasz istennője volt. Róla nevezték el május havát, a hónap első és tizenötödik napja az ő tiszteletére volt szentelve. Alakját többnyire trónon ülve ábrázolták, és az istennőnek felajánlott rituálék virágokkal, és gyógynövényekkel díszített helyiségben kerültek megrendezésre. Tehát, a tavasz istennőjét szimbolizálják azok a lányok, akik ezen a napon "eljátszák" Maia szerepét.

A colmenari Mayak oltárait a család, és a barátok öltöztetik virágdíszbe, amihez a virágokat és gyógynövényeket (kakukkfű, levendula, rozmaring, pipacs és százszorszép stb.) előző nap együtt szednek a város határában. A virágoltárnak május 2. délutánjára kell elkészülnie, amikor a hagyományok szerint, 17:00 órakor a Mayákat trónra emelik. Szó szerint, mivel öltözetük legfontosabb része a spanyolok tradicionális manila kendője, amit ilyenkor fordítva, és jó szorosan kötnek a lányokra, hogy ezzel gátolják, vagyis ebben az esetben épp segítsék, hogy mozdulatlanok tudjanak maradni. Ezen kívül, komoly és rezdüléstelen arccal kell kibírniuk közel két órát, ami rendkívül fontos szabály. Lényeges kiegészítő még a lányok fején lévő virágkoszorú, a túlzott ékszerviselet, illetve az erős smink is. Minden évben 5 Maya-t választanak, akik 12-14 évesek, ezzel a természet, és az élet új ciklusát is jelképezik, midőn a lányok a gyerekkorból a serdülőkorba lépnek.


Para la maya, que es bonita y galana” - Mayának, aki szép és csinos - , mondják a nézelődőknek a Mayák díszbe öltözött udvarhölgyei, akik ruhakefével, és ezüst tálcával a kezükben invitálják a látogatókat egy kis adományozásra, amivel a fiesta költségeihez lehet hozzájárulni. Adakozás előtt a kefével lesöprik az emberek karját, ami természetesen egy ünnepélyes tisztító aktus. Így, az aki a Maya elé lép, tisztán és kifogástalanul jelenik meg, nem mellesleg ezzel jelképesen minden démontól is megszabadítva (főleg, aki nem odavalósi). Az adományért cserébe pedig mindenki egy kis csokor kakukkfüvet kap. Majd délután 19 óra körül, vége a modern kori rítusnak, és a Mayák hölgykíséreteikkel együtt a Nuestra Señora de los Remedios templomba sétálnak, ahol virágáldozattal tisztelegnek Colmenar Viejo védőszentje előtt.

Tarts velem személyesen is városnéző túráimon, és fedezzük fel együtt Madridot!


59 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page