top of page

Madridi fiesta: San Isidro, a madridi csodák ünnepe

Frissítve: 2023. nov. 6.

Madrid városának ünnepe talán egy kicsit háttérbe szorul az olyan nagy spanyol fiesták mellett, mint a valenciai Fallas, a pamplónai San Fermín vagy épp a sevillai Feria. Pedig a főváros patrónusának, San Isidro de Labrador ünnepe, minimum 10 napos programsorozatot jelent. A városszerte felállított szabadtéri színpadokon rengeteg koncert, táncműsor, előadás zajlik. Több helyen tartanak kirakodóvásárt, a parkok megtelnek piknikezőkkel, az utcák pedig hagyományos helyi népviseletbe öltözött férfiakkal és nőkkel. Valamint a madridi bikaviadalok évadjának nyitánya is ez egyben.


Madrid védőszentje: San Isidro és a 438 csoda

Földmíves Szent Izidor (1082-1172; földművesek, pásztorok, napszámosok, kétkezi munkások és kocsisok védőszentje) jámbor és becsületes parasztemberként dolgozott a „madridi” Vargas családnál. Gazdája ugyan rendkívül kedvelte ezekért az erényekért, viszont irigykedő cselédtársai folyamatosan vádolták Őt. Bárhogy is hozta az élet, Szent Izidor bátran viselte sorsát és a rágalmazásokat, munkáját mindig imádsággal kezdte, Isten pedig hálából csodákkal kísérte életét, amiből összesen 438-at fűznek nevéhez.

Mikor a pacsirta dalában gyönyörködött, az angyalok karának énekét vélte hallani. Ha fákat nyesegetett, oltott vagy szemezett, mindig úgy érezte, mintha őrzőangyala is segítene neki. A kiaszott Kasztíliában nem meglepő, hogy könyörgésére hosszú szárazság idején megeredt az eső. Imádságával távoltartotta a farkast a nyájtól. Egyszer szigorú tél volt, amikor egy zsák búzát vitt őröltetni a malomba. Megesett a szíve a fákon éhező madarakon. Bőven szórt nekik a búzából. A malomba érve, mégsem hiányzott belőle semmi.(forrás:mek.oszk.hu)

Egyik legnagyobb csodatevése, saját fiának megmenekítése, aki egy feneketlen kútba esett, de apja imádságai meghallgatásra találtak, és a kút vízének szintje a fiúval együtt felemelkedett. (Az említett kút napjainkban is megtekinthető a San Andrés téren, a Museo de los Orígenes-ben.) A Szent csodái közül számos a vízhez kapcsolódik. Példa erre az a legenda, miszerint egyszer társai ármánykodásának hatására don Vargas ellenőrizte, hogy mivel is tölti Isidro napszámát, s úgy vélte látni, hogy az ekeszarvát angyalok fogják, míg Ő a nyomukban lépked és imádkozik. A gazda a nagy hőségre fogta látomását, és szolgájához érve, attól vizet kért. Isidro kulacsa azonban üres volt, ezért botjával a földre koppintott, miközben csendesen azt mondta: "Cuando Dios quería, aquí agua había", vagyis "Ha Isten úgy szeretné, itt víz lenne", és lőn, abban a pillanatban egy forrás fakadt. 300 év múlva, Portugália Izabella egy kápolnát építtet erre a helyre, ahol további csodák is estek.


Ezeknek köszönhetően halála után a nép mélyen tisztelte személyét, csodatételei pedig ezután is folytatódtak. Testét egy temető kertben helyezték örök nyugalomra, azonban 40 évvel később egy hatalmas esőzés kimosta azt. Ámulattal látták, hogy San Isidro élettelen teste teljes épségben került a föld fölé. Éppen ekkor járt arra VIII. Alfonz is. A kasztíliai király elbeszélése szerint, Földmíves Izidornak köszönheti diadalát, aki a Las Navas de Tolosai csata (1212) előtti álmában egyszerű parasztemberként jelent meg előtte, és egy titkos ösvényt megmutatva, Kasztília, Aragónia, Portugália és Navarra serege a meglepetés erejével súlyos vereséget mérhetett az almohádokra. Ez volt a Reconquista egyik fontos állomása, hiszen a keresztény seregek győzelme biztosította a hispán félsziget móroktól való visszafoglalását.

Krónikák szerint, szintén neki köszönhette III. Fülöp spanyol király is csodás gyógyulását (1619), amikor súlyos betegségtől kétségbeesve kérte, hogy akár vállra vetve, de vigyék a Szent testéhez. Természetesen csodával határos módon a király meggyógyult, és azonnal kérvényezte Izidor Boldoggá avatását. Majd 3 év múlva (1622. március 12.) XV. Gergely Pápa avatta Szentté nagy honfitársaival, Loyolai Ignáccal, és Avilai Terézzel együtt. Kanonizálásával több évszázados népi kultuszt szentelt meg az egyház, és szülővárosa immár hivatalosan is patrónusának választotta.


Szent Izidort halála óta bálványozzák, amely régen néha egészen elképesztő dolgokra késztette híveit. Épségben maradt holttestét első számú hódolói, a spanyol királyok többször költöztették egyik helyről a másikra, vagy éppenséggel nemeseknek adták kölcsön, hogy körmenetekre vigyék nagy szárazságok idején. A test első megszentségtelenítésére 1266-ban került sor, amikor egy vak egyházi fő Isidró lepléből levágott egy darabot, hogy azzal dörzsölje meg szemét. A férfi visszanyeri látását, és innentől kezdve nincs megállás, sem a királyok, sem a nemesek nem riadnak vissza semmitől. II. Henrik kasztíliai és leóni király felesége, Johanna Mánuel letépte a Szent jobb karját, hogy ereklyeként vigye haza. Később Katolikus Izabella látogatása során, egyik udvarhölgye kiharapott egy darabot a Szent lábujjából, miközben azt megcsókolta. Miután lova nem akart átkelni a madridi Manzanares folyón, kénytelen volt bevallani vétkét. III. Károly, mikor Nápolyból hazatért a spanyol anyaföldre, Isidro testét palotájába vitette, hogy az szükség esetén mindig készen álljon. A testet összesen 15 lakat alatt őrizték, de egyszer a lakatosmester nem bírta megállni, és kitörte a Isidro egyik fogát. Bűnét bevallotta és a pici ereklyét átadta a királynak, aki ezután élete végig a párnája alatt őrizte azt.Madrid májusi ünnepe

A madridi májusi ünnepek főbb helyszínei a Szent csodatételeihez kapcsolódnak. Ezek közül a legfontosabb, az a Kápolna, amelyet Portugáliai Izabella császárné hálája jeléül építtetett 1528-ban, fia, II. Fülöp gyógyulása után. Május 15-én, a Szent ünnepnapján, zarándokok sokasága érkezik ide, és miután tiszteletüket teszik Isidro előtt, megtöltik palackjaikat a kút csodatévő vizéből. Ezután kosaraikkal átvonulnak a szemben lévő La Pradera hatalmas füves rétjére -ez a terület valaha a Vargas család földje volt- és a családok, baráti társaságok egy közös, össznépi pikniket rendeznek. Az emberek nagy része tradicionális ruhában érkezik, láthatjuk, ahogy a párok egymás után táncra perdülnek, és amint a hömpölygő tömeg nagy lármával körülveszi a hagyományos süteményeket áruló standokat.


Madrid bikaviadal

San Isidro ünnepének szintén fontos része az egy hónapon át zajló bikaviadal sorozat is. Ilyenkor nemcsak az ország, hanem a világ legjobb torreádorjai lépnek porondra a madridi Las Ventas arénában. A bikaviadalok szorosan kapcsolódnak ehhez a naphoz, hiszen Isidro Szentté avatása alkalmával Madrid főterén, a Plaza Mayoron először tartottak olyan viadalt, amelyen a köznép is részt vehetett. Ez idáig a corrida de toros-on való részvétel csupán a nemesek kiváltsága volt, és amely szokás, a nagyobb ünnepek kivételével egészen a XVIII. századig tartotta magát.

De meg kell említeni ennek a tradíciónak a másik oldalát is, hiszen évek óta húzódik a spanyolokat két részre osztó bikaviadalok megítélése. Támogatói a viadalt művészetnek tartják, az ország évszázados hagyományai közé sorolják, és úgy gondolják, hogy egyben az ország egyik szimbóluma is. Míg az ellenzők, kegyetlen és legalizált kínzásnak tartják a bikák nyilvános leölését. Ezekben a napokban nemcsak ünneplők, hanem állatvédők ezrei is az utcára vonulnak, hogy a szenvedő bikák védelmére keljenek. Különböző szlogenek skandálásával követelik, hogy az állam szigorítsa az állatvédelmi törvényeket, és az állatkínzás tartozzon a spanyol büntetőtörvénykönyv hatálya alá. Továbbá a tüntetők célja nem kevesebb, hogy a bikaviadalt töröltessék a nemzeti kulturális örökségek listájáról, és hogy az állam ne támogassa tovább az ilyen fajta vérengzést.

Amik nélkül nincs fiesta májusban:


Chotis – San Isidro hagyományos tánca. Eredete a német Schottisch, azaz „skót” szóra vezethető vissza. Ugyanis egy skót földről származó, de Bohémiában meggyökeresedő táncról van szó, amely a 19.században egész Európában elterjedt. A spanyol Királyi Palotában 1850. november 3-án mutatják be először.

Chulapo, Chulapa - madridi Malasaña negyed lakóinak elnevezése. Napjainkban inkább már csak a tradicionális madridi öltözetet viselőket hívják így.

Mantón de Manila – nagy, négyszögletű selyemkendő, élénk, általában madarakat és virágokat ábrázoló színes hímzésekkel. Több tradicionális spanyol női öltözet fontos kiegészítője. A Spanyol Birodalomba tengeri kereskedők által jut el, az egykori spanyol gyarmat, a Fülöp-szigetek fővárosából (Manila)

Rosquillas del Santo – ezekben a napokban kapható édesség. A boltokban vagy az utcai árusok tolikocsijaira halmozott sütik 4 fajtából választhatunk: tontas: tojáskrémmel, listas: tojáskrémmel és cukorral, francesas: tojásfehérje meringuével, Santa Clara: mandulával bevont.

Limonada de San Isidro - citromos limonádé ütősebb változata, egy kis borral és alma darabokkal felturbózva.


Fiesta de San Isidro - PROGRAM 2023


2023. május 6. 19:00 – Pradera de San Isidro

Szent Izidor kút vizének megszentelése – Az ünnepségsorozat nyitóprogramja.

2023. május 10. 20:00 – Plaza de la Villa

Pregón, az ünnepség hivatalos megnyitója. 18:00 „Nagyfejűek” felvonulása

Útvonal: Museo de las artes y las tradiciones - Calle Carlos Arniches - Plaza del General Vara de Rey - Plaza del Cascorro - Calle Toledo - Colegiata San isidro - Calle de Cuchilleros - Cava de San Miguel - Calle Mayor - Plaza de la Villa – Pregón

2023. május 13. 11:30 – Plaza de la Villa

„Nagyfejűek” felvonulása, útvonal Plaza de la Villa, Calle de Santiago, Palacio Real, Plaza de Oriente, Calle Bailén, Calle Mayor, Calle del Sacramento, Plaza de Puerta Cerrada, Calle de Toledo, Calle de López Silva, vége 14:00 Museo de Artes y Tradiciones Populares de Madrid.

2023. május 13. 11:45 – Plaza Mayor

Folklór zenei csoportok Spanyolország régióiból: Asturias, Cataluña, Castilla-la Mancha, Castilla y León, Galicia, Extremadura, País Vasco, Aragón

2023. május 13. 11:00-19:30 – Jardines de Vistillas

15:30 Hagyományőrző népi csoportok felvonulása (pasacalle) Útvonal: Puerta del Sol, Calle Arenal, Plaza Isabel II (Ópera), Plaza de Oriente, Palacio Real, Catedral de la Almudena.

2023. május 14. 12:00-14:00 – Jardines de Vistillas

Tradicionális madridi táncok és zene, a közönség bevonásával

2023. május 14. 13:00-15:00, 20:30-22:00 – Parque de San Isisdro Metro: Marqués de Vadillo (5)

Tradicionális madridi táncok bemutató

2023. május 14. 19:00 – Plaza Mayor

Retrodisco, a 80-as évek spanyol slágereivel

2023. május 14. 00:00 – Catedral de Almudena

Tűzijáték

2023. május 15. 10:00 – Real Colegiata de San Isidro

Szent mise Földműves Szent Izidor üdvösségéért

2023. május 15. 10:30-21:00 – Parque de San Isisdro Metro: Marqués de Vadillo (línea 5)

Szabadtéri piknik, tánc, zene, kirakodóvásár, hagyományőrző programok. És az elmaradhatatlan „Nagyfejűek” tánca délben az Ermita előtt (12:00)

Délben szabadtéri mise

2023. május 15. 12:00-14:00 – Plaza Mayor

Hagyományos madridi táncok, színpadi változat

2023. május 15.19:00 – Indulás: Real Colegiata de San Isidro

Körmenet, Útvonal: RCSI, Puerta Cerrada, Calles San Justo, Sacramento y Mayor, Plaza de la Villa, Calle Ciudad Rodrigo, Plaza Mayor, Calle Gerona, Plaza de la Provincia, Calle Imperial, Calle Toledo végül visszatér a RCSI-ba

2023. május 15. 21:30 – Plaza Mayor

Los Carmona koncert

2023. május 15. 22:00 – Retiro Park, csónakázó tó

Zarzuela Monumental, operetthez hasonlító spanyol zenei koncert, fényjátékkal

2023. május 15. 23:59 – Parque de San Isidro

Tűzijáték – az ünnepségsorozat zárása


TELJES PROGRAM - további programok, honlap spanyol nyelven


Tags:

602 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page