top of page

15 népszerű látnivaló Spanyolországban

Frissítve: 2023. nov. 10.

Spanyolországi látnivalók, amiket Te se hagyj ki! Az ország TOP 15 turisztikai nevezetessége, múzeumok, paloták, katedrálisok, amiket több millióan látogatnak évente! Nem tudod merre indulj? Akkor ez a bejegyzés Neked segít!

Spanyolország látnivalói

1. Sagrada Família, Barcelona - 3,7 millió látogató

Teljes nevén, a Szent Család Engesztelőtemploma (El Temple Expiatori de la Sagrada Familía) nemcsak Barcelona jelképe, hanem Európa legkülönösebb temploma is. A szimbólumokkal zsúfolt, egyediségre és természetességre törekvő alkotás Gaudí legnagyobb műve, amely máig befejezetlen. A neogótikus templom építse 1882-ban kezdődött meg Francesc P. Villar vezetésével. Mikor Antoní Gaudí átvette az építkezés irányítását, azonnal rá oly jellemző módon, 150 méter magas, egyedi, egekbe szökő tornyokat tervezett. Gaudí eredeti tervét arányosan csökkentették, de az épülő templom így is lenyűgöző lesz. Ez lett a mester életének fő műve, aki 16 évig remeteként élte életét az építkezés helyén. Az építész mélyen vallásos, misztikus nézeteket valló művész volt, aki valóságos szent hírében állt. Egy villamos ütötte el 74 éves korában. Megjelenése olyan szerény volt, hogy egy ideig nem sikerült azonosítani a holttestét, s a szegények kórházában halt meg. A nagy művészt befejezetlen fő műve kriptájában helyezték örök nyugalomra, amely - akárcsak a természet - tovább sarjadzik sírja körül.


2. Museo Reina Sofía, Madrid - 3,2 millió látogató

A múzeumnak helyet adó XVIII. századi épület korábban közkórház volt, amelynek építését III. Károly spanyol király rendelt el, és olyan neves spanyol építészek terveztek, mint Sabatini és Hermosilla. Az épületet 2005-ben kibővítették, és a múzeum állandó gyűjteményét alkotó több mint 20000 műalkotás, immár több mint 3 emeletet foglal el.

Napjainkban, a XX. századi műveket bemutató múzeum kétség kívül leghíresebb darabja Picasso alkotása, a Guernica, mely az azonos nevet viselő baszk város polgárháborús bombázásának borzalmait örökítette meg. De külön termet kaptak a XX. század nagy spanyol újítói, Dalí, Picasso, Miró és Juan Gris.

3. El Prado, Madrid - 2,6 millió látogató

A Prado múzeumban van a világ legnagyobb spanyol festménygyűjteménye. A XII-XIX. századot átfogó kiállítás elsősorban Velázquez és Goya alkotásaiból mutat be sokat. A neoklasszikus épület III. Károly megbízásából Juan de Villanueva tervezte 1785-ben. A múzeum jelentőségét mindig is a királyi gyűjteményének köszönhette. A sok külföldi mestermű a spanyol korona egykori hatalmát igazolja, hiszen Német-alföld és Itália egyes részei hosszú évekig spanyol uralom alatt álltak. Érdekes módon, először Joseph Bonaparte javasolta, hogy nyissák meg a királyi műgyűjteményt a nagyközönség előtt. Terveit végül VII. Ferdinánd valósította meg, és a képtár 1819-ben nyitotta meg kapuit az eredetileg természettudományi múzeumnak szánt épületben. Napjainkban a képtár több mint 7500 festményt őriz, ezek alig hatoda képezi az állandó kiállítás anyagait.

4. La Alhambra, Granada - 2,5 millió látogató

Alhambra palotája a tér, a fény, a víz és mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve. Az álomszerű palota a muzulmán Granada művészi nagyságának egyetlen ránk maradt emléke, ami egy szakadékos, erdős domboldal tetején foglalja el méltó helyét. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával, mint a gipsz, a fagerenda vagy a csempe. Sokan nevezik a világ egyik - nem hivatalos - csodájának, de mindenképpen a mór művészet képzeletgazdagságának és légiességének kőbe vésett varázsának.

A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkája látható. A palotából egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára. (Minden bizonnyal csakis azért nem az első a ranglistán, mivel műemlékvédelmi okokból, a napi látogatók száma korlátozva van.)

5. Ciudad de la Artes y las Ciencias, Valencia - 1,9 millió látogató

Valencia legmegkapóbb modern terve, a Művészetek és Tudományok városának futurisztikus épületegyüttese a városközpont és a kikötő között, egy tó köré épült. A kiterjedt épületegyüttes négy jól elkülöníthető, de építészetileg mégis harmonikus kapcsolatot alkotó egységre különül el. A szenzációs kinézetű félgömbben kap helyet az IMAX mozi és a planetárium. A különleges "városban" található még egy hangversenyterem, egy interaktív természettudományi múzeum, valamint Európa legnagyobb oceanográfiai parkja, a legváltozatosabb óceáni élőlényekkel.

6. La Mezquita, Córdoba - 1,6 millió látogató

Andalúzia második legjelesebb arab kori műemléke, a katedrálissá lett egykori mór mecset, melyet mindenki továbbra is Mezquitanak, azaz Nagymecsetnek hív. Az eredeti építése 785-ben kezdődött, s csak két évszázad múltán fejeződött be, így az évszázadok alatt továbbfejlődő mecset több stílusjegyet is magára vett. A XII. században készült Nagymecset az iszlám ibériai hatalmát szimbolizálja. Az oszlopcsarnokban egyedülálló látványt nyújt, ahogy a márványból, jáspisból és gránitból készült 850 oszlop, kétszínű-csíkos boltíveket alkot. Érdekessége, hogy az Omajjád kalifák imahelyeként oly hatalmas becsben állt az iszlám világban, hogy a város lakóinak nem kellett elzarándokolniuk Mekkába.

Spanyolország látnivalók: La Mezquita azaz a Nagymecset Córdobában

7. Catedral de Santa María, Sevilla - 1,5 millió látogató

A hatalmas gótikus katedrális és a mór templomtorony Sevilla legnépszerűbb nevezetessége. A szinte nem emberi léptékű, 116 m hosszú, 76 m széles istenháza a világ harmadik legnagyobb keresztény temploma. A sevillai katedrálisnak a helyén még az almohádok építettek egy mecsetet a XII. században. A harangtorony, a La Giralda és a Patio de los Naranjos a mór építmény öröksége. Európa legnagyobb gótikus katedrálisán 1401-ben kezdtek el dolgozni, és kevesebb mint 100 év alatt készültek el vele. Homályos belső tere számos ereklyét és kincset rejteget. Ilyenek Murillo, Zurbarán és Goya festményei. Egy feszület, amely állítólag még abból az aranyból készült, amelyet Kolumbusz első útjáról hozott haza az Újvilágból, végül egy síremlékmű, mely egyesek szerint a nagy felfedező porhüvelyét fogadja magába. Rámpák során felkapaszkodhatunk a torony tetejére, ahol pompás kilátás tárul a kitartó turisták szeme elé.

8. Real Alcázar, Sevilla - 1,5 millió látogató

A királyi palota az egyedülálló mudéjar építészet, a királyi pompa és az angolkertek felülmúlhatatlan kompozíciója. A mudéjar építészet legszebb alkotása granadai és toledói mesteremberek munkája, amit később több uralkodó a saját stílusában kiegészített. Los Alcázares, hét évszázadon keresztül a spanyol uralkodók lakhelye volt, emeletét a mai napig a királyi családnak tartják fenn. I. Kegyetlen Péter rendelte el (1364) a királyi rezidencia megépítését az almohádok építette palotán belül. Noha a granadai Alhambra fényével nem vetekedhet, az Alcázar meghittségével, bájával és tarkabarka díszítményeivel tűnik ki. Mesébe illő padlói, mennyezetei és falai bonyolult mesterművek. A gondozott, nyírt kertek és narancsligetek szintén azt az érzetet keltik, hogy egy keleti paradicsomban járunk.

9. Palacio Real, Madrid - 1,3 millió látogató

Madrid óvárosban található a királyi palota, azaz a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 16 éven át azzal az egyetlen és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. XVIII. századi palotaegyüttes a korabeli francia divatot tükrözi. A palotát XIII. Alfonz lemondásáig (1931) a királyi család használta. A Palacio Real látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található (hanem a Zarzuela palotában), azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

10. La Casa Milá, Barcelona - 1,1 millió látogató

Gaudí avantgárd alkotásai közül az egyik legmerészebb, és legnagyobb hozzájárulása Barcelona polgári építészetéhez. La Pedrerának becézett (kőbánya) Casa Milá volt az utolsó lakóház, melyet Gaudí épített, ezután már csak a Sagrada Familia tervezésének élt. Az 1906-10 között épült ház, teljesen elrugaszkodott az akkori építkezés alapelveitől, ezért kortársai gúnyos kritikáinak céltáblájává vált. A 8 emeletes bérházat Pere Milà i Camps iparmágnás és felesége rendelte. Az épület érdekességei, hogy a lakások párkányait, ajtókilincseit és ablakkereteit is Gaudí tervezte, hogy sehol sincsenek egyenes falak, valamint a tetőzet bizarr kéményerdeje.


11. Teatro Museo Dalí, Figueres, Girona - 1,1 millió látogató

Öt emelete Dalí legmeghökkentőbb műveit mutatja be. A művész Figuerasban született 1904-ben, s maga alakította át a színházépületet otthonává az 1960-as években és a 70-es évek elején. Tetejét szemkápráztató üvegkupola díszíti. Nem mindegyik mű Dalí alkotása, de az egész kiállítás kezdve az Esős taxitól (egy fekete Cadillac, amit egy szökőkút locsol) a Mae Nyugati Szobáig, ahol a bútorok egy hatalmas arcra emlékeztetnek, nagyon jól jellemzik az itt eltemetett művészt.

12. Museo Guggenheim, Bilbao - 1,1 millió látogató

Museo Guggenheim ékkő Bilbao kulturális koronáján. Az amerikai építész, Frank Gehry épülete a város legfőbb látványossága, ezüstíveinek észbontó sora hajóra vagy virágra emlékeztetnek. Homlokzata titánból készült, amely anyagot inkább repülőgépek alkatrészeinél alkalmaznak, mint épületeknél. Itt összesen 60 tonnát használtak fel, de csak 3 mm vastag rétegben. A Guggenheim gyűjtemény a modern és kortárs művészet izgalmasan széles skáláját mutatja be. A legtöbb itt kiállított mű kortárs, illetve nagyszabású retrospektív kiállítások sorozatának része.

13. Museo Picasso, Barcelona - 1 millió látogató

Barcelona egyik legnagyobb nevezetessége a Carrer Montcadában található, amely a XIV. században a város egyik legelőkelőbb és a mai város egyik legszebb utcája. Az itt álló XIV. századi paloták csaknem mindegyike tökéletes állapotban van. Öt helyreállított, szomszédos épület ad helyet a Museo Picassónak. Az 1963-ban nyílt múzeum Picasso nagy barátjának, Jaime Sabartesnek a gyűjteményét mutatja be. A gyűjtő halála után (1968) maga Picasso is adományozott képeket, köztük korai alkotásait, amelyek a 3000 darabos gyűjtemény legérdekesebb részei.

14. Basílica de Nuestra Señora del Pilar, Zaragoza - 1 millió látogató

A hatalmas templom 11, fényes csempékkel borított kupolája Zaragoza legkiemelkedőbb emlékműve. A jelenlegi, XVII-XVIII. századi épület a harmadik ezen a helyen. Némelyik kupolafreskó Goya munkája. A bazilika központja azonban mégis a Miasszonyunk-kápolna, ahol egy márványoszlopon ezüst fényben, virágok közt egy XV. századbeli Mária-szobor áll.

Az ezüsttel bevont, aprócska faszobor (37 cm) mindennap más, gazdagon hímzett szoknyaszerű mantát kap -kivéve minden hó 2, 12 és 20 napját-. Az áhítatos zarándokok a kápolna mögött elhaladva érinthetik meg az oszlop egy darabját. El Pilar napja, október 12-e nemzeti ünnep, amelyet fényes ünnepségek közepette ülnek meg Zaragozában.

15. Catedral de Santiago de Compostela - 1 millió látogató

Santiago de Compostela látképét a mai napig a székesegyház kettős, 74 méteres tornya határozza meg. Itt pihennek Szent Jakabnak, Spanyolhon védőszentjének födi maradványai. A Szent Jakab Emlékére emelt barokk katedrális a kereszténység egyik legnagyobb szentélye. A híres, faragott Pórtico de Gloria (az apostolokat és prófétákat ábrázoló Gloria kapuja ami a XII. században készült), a keresztény művészet egyik csodás alkotása mögött ma is ugyanaz a fenséges belső tér várja az érkezőket, mint a középkorban.


4 993 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page