top of page
Granada Alhambra palota városlátogatás

Granada

AMIKOR AZ ÁLMOK VALÓRA VÁLNAK

Granada városlátogatás - idegenvezetés

Tapasztalat szerint, érdemes a délelőtt folyamán felkeresned nemcsak Andalúzia, hanem egész Spanyolország leghíresebb látnivalóját! Alhambra a világ egyik legszebb palotája, az andalúziai iszlám kultúra egyik legjelentősebb műemléke.Itt a tér, a fény, a víz és mór stílusú díszfaragások legkifinomultabb ötvözetének mesterműve tárul elénk. A kalifátus több generációja törekedett egy földi paradicsom megépítésére (1238-1391) olyan egyszerű anyagok mesteri megmunkálásával mint a gipsz, a fagerenda, vagy a csempe. A történelem során többször is kifosztották, még Napóleon is megpróbálta levegőbe röpíteni, így sok helyen már a mai kor restaurátorainak munkáját láthatod. Innen egy gyalogösvényen lehet eljutni a Naszrida-királyok birtoka és kertje felé. A palota 1984-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára, majd ezt 2010-ben kiegészítették Albaicín városnegyeddel is. (TIPP: A palota meglátogatásához szükséges belépő megvásárlását, ne halogasd az utolsó pillanatra. Sokszor már hónapokkal előre eladják a belépőket, mivel naponta csak korlátozott számú látogatót engednek be a műemlék védelme miatt.)

Granadába nem elég csak az Alhambra miatt utazni. A várost is látni kell, és sodródni a hely különleges hangulatával. Kihagyhatatlan egy nagyobb séta, az Albaicín városrészben, a régi mór negyed hangulatos labirintusában. A palotával pontosan szemben lévő városrész hűen tükrözi a granadai mór világot, több mint 30 mecsetet építettek egykor ezen a részen, viszont helyükön ma már leginkább templomok állnak. A macskaköves sikátorokat mór díszítésű fehér villák szegélyezik, melyeknek kertjeit sajnos magas falak takarják el. Amennyiben estére is maradsz, érdemes felsétálni a a San Nicolas kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a lefelé húzodó Albaicín barrio utcáira és a kivilágított Alhambrára. Ha pedig elég bátor vagy, ellátogathatsz egy tipikus tapas bárba, ahol megkóstolhatod az Andalúzok szotyiját, a csigát, amit előszeretettel fogyasztanak sör mellé egy meccsnézés közben.

A granadai katedrális (Santa María de la Encarnación) szinte egybeépült a környező épületekkel, ezért szinte nincs tere, így meglehetősen furcsán érzi magát előtte az ember. Azonban amikor belépsz, lenyűgöző az ország első számú reneszánsz temploma, a 22 méter átmérőjű és 45 méter magas kerek Capilla Mayor páratlan látványt nyújt. A katedrális melletti Királyi kápolnában nyugszanak a katolikus királyok, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd (1521).

A város bazársora az óváros déli felén található, az Alcaicería szűk utcácskás negyedében. A mór időkben itt voltak a posztókereskedők üzletei. Érdemes ráérősen körbenézni, mert szebbnél-szebb dolgokra lehet rábukkanni, de akár illatos fűszereket, vagy teákat is beszerezhetünk itt. 

Andalúziában járva kihagyhatatlan az Alhambra fenséges palotája, melyet egyesek az Ezeregyéjszaka megelevenedésének, míg mások a Világ nyolcadik csodájának tartanak. (Ne felejts el időben belépőt foglalni!) De nem csak ezért érdemes Granadába utazni, hanem egy ismeretlen, távoli, ősi kultúra további nyomaiért, amelyek bája, és titokzatossága több évszád után sem kopott meg.

bottom of page