top of page

Doñana Nemzeti Park - Európa legnagyobb lápvidéke

Frissítve: 2023. okt. 29.

Spanyolország 15 Nemzeti Parkja közül kiemelt szereppel, és az egyik legnagyobb védettségi szinttel bír a Parque Nacional de Doñana, amely Európa legnagyobb lápvidéke. Az 543 négyzetkilométer területű park, 1994 óta a Természeti Világörökség része, valamint 2012 óta részt vesz az Unesco Ember és Bioszféra programjában is. A ramsari egyezmény aláírásával, tagja az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodásnak, amely kimondja a nemzetközi jelentőségű vadvizek, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeinek megóvását. És természetesen a NATURA 2000 és a ZEPA oltalma alatt áll.

A Doñana őslápot 2000 évvel ezelőtt tenger borította, amelyből a mai dombok ezernyi szigetként emelkedtek ki, és a folyó hordaléka lassan feltöltötte a területet.

A Doñana Nemzeti Park, az Ibériai-félsziget legdélebbi részén, az andalúziai Huelva, Sevilla és Jerez megyék határvidékén, a Guadalquivir és a Rios Tinto torkolatánál, az Atlanti-óceán partvidékén terül el. Mivel ezen a vidéken ember szinte sosem lakott, a terület sokáig az ősi természetességében tudott megmaradni a vadvilág háborítatlan birodalmának. Lápvidékek, sós mocsarak, mandulafenyők, paratölgyek, árterületek és vándordűnék varázslatos, titokzatos világával találkozhatunk itt.

Donana Nemzeti Park Európa legnagyobb lápvidéke
Donana Nemzeti Park Európa legnagyobb lápvidéke

Néhol olyan érzésünk lehet, mintha a Duna vagy a Nílus deltájában járnánk, hol valóságos őserdő vesz körül, hogy aztán egyszerre azt hihessük, a Szahara forró homoksivatagába csöppentünk.

A terület elnevezését Éboli hercegnő lányáról kapta – Doña Ana Mendoza – aki erre a vidékre vonult vissza a XVI. században. Éboli hercegnő neve, Giuseppe Verdi, Don Carlos operájából lehet ismerős, aki korának egyik legünnepeltebb szépsége, és a legendák szerint II. Fülöp spanyol király szeretője volt. A terület egykor a király vadász területe volt.

A Park különböző élőhelyek keveréke, ezek táplálják a Doñana rendkívül változatos flóráját és faunáját. A Doñana bioszféra rezervátum az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye, ahol 6 millió madár talál menedékre. Továbbá, több mint 4000 állatfajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak. De kiemelhető fajok még például, a rózsás flamingók, a gímszarvas, a dámvad, az európai borz, vagy az egyiptomi mongúz is. A különleges állatfajok listáját bővíti még a betelepített egypúpú tevék is.

Veszélyeben az andalúziai Donana Nemzeti Park

A Nemzeti Parkot 1969. októberében alapították, amikor a vidék egyedülálló és törékeny ökológiai egyensúlyát komolyan veszélyeztetni kezdte az egyre elterjedő mezőgazdasági tevékenység. Sajnos erről a célról mintha teljesen elfeledkeztek volna, hiszen a vizes élőhely fennmaradása az utóbbi évtizedekben komoly veszélybe került, és csak nehezíti a természeti egyensúly megőrzését és visszaállítását, hogy a felmerülő problémák igen sokrétűek. Annak ellenére, hogy a Világörökségi Helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, mégis több mint 1000 illegális kút, 3000 hektár illegális farm, tervezett bányászat és földgáz-kitermelés, és a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti a páratlan élőhely fennmaradását, amely így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek. Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében, a területet elérő vízmennyiség mintegy 80%-al lecsökkent, eltűnő élővilágot és kiszáradt lagúnákat hagyva maga után.


Ennek a környezeti károsodásnak gazdasági kockázata is van. A Nemzeti Park peremvidékén, 14 kisváros és falu lakóinak megélhetése is veszélybe kerülhet. Évről-évre jelentősen csökken a halászati hozam, a méztermelés (kakukkfű), és a fenyőmag termés, ami a spanyol gasztronómia egyik alapanyagának számít. A világ 5. legnagyobb földieper termelőjének számító Spanyolország veszthet az évi 400 millió euró árbevételt biztosító piacából, hiszen eper exportjának 70%-t a Doñana területén termelik.


A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF egy tanulmányában világított rá arra a tényre, miszerint Doñana jövője válaszút előtt áll, és a spanyol kormánynak kötelezettséget kell vállalnia a káros folyamatok felszámolásával, vagy olyan pontra fog érni a terület erőforrásainak felemésztése, ahonnan már nem lesz visszaút. Többek közt ennek hatására, az Unesco már 2016 szeptemberében sürgetni kezdte a tényleges környezetvédelmi munkák megkezdését, és kilátásba helyezte, hogy akár „fekete listára”, vagyis a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet a Bioszféra Rezervátum.


A tanulmány óta eltelt 7 év, és sajnos a problémákkal szemben nem történt jelentős előrelépés. 2023. áprilisában az Európai Bizottság újból aggodalmát fejezte ki az andalúziai Doñana Nemzeti Park helyzete miatt. A Nemzeti Park kritikus állapotban van és két éve már az Európai Unió Törvényszéke is elítélte Spanyolországot, amiért nem tesz eleget a védelméért. Tavaly az Európai Bizottság már szankciókkal fenyegette meg Spanyolországot, ha nem lép az ügyben.

Végeláthatatlan "eperföldek" a Donana Nemzeti Park közelében
Végeláthatatlan "eperföldek" a Donana Nemzeti Park közelében

A környezetvédők ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a nagyipari mezőgazdaság és a klímaválság miatt ez az egyedülálló spanyolországi lagúnarendszer hamarosan teljesen eltűnhet. Az Európai Bizottság szóvivői jelezték a spanyol kormány felé, hogy készen állnak, hogy határozott fellépéseket tegyenek a Doñana Nemzeti Park ügyében. A különleges vizes élőhely környékén ugyanis a helyi kormányzat amnesztiában részesítené azokat az eperfarmokat, amelyek innen veszik a vizet. Ezek a termelők korábban engedély nélkül építettek ki öntözőrendszereket a park vizének felhasználásával. Többek között ennek köszönhető, hogy a vizes élőhelyek lagúnáinak 60 százaléka az elmúlt években nyaranta teljesen kiszáradt. A természetvédők szerint a teljes kiszáradás fenyegeti a környéket, ha belátható időn belül nem állítják le az öntözést, és nem szabad hagyni, hogy az ipari mértékű mezőgazdaság tönkretegye a vizes élőhelyet.

fehér eper az új spanyol őrület
Fehér eper - az új spanyol őrület

Donana Nemzeti Park látogatása, a felelős turizmus jegyében

További környezeti terhelést jelent például a Romería del Rocío is, Spanyolország legnagyobb zarándoklata, amelyen évente több mint egymillió ember veszt részt, és aminek utolsó szakasza a Doñanán keresztül vezet. Épp ezért, ha utunk erre visz, a felelős turizmus jegyében, a Nemzeti Park saját szervezésében és parkőr felügyelete mellett ajánlott ezt a veszélyeztetett területet meglátogatni. A 4 órás túrák során kishajóval, dzsippel és gyalogosan vághatunk neki a mocsárnak és a vándorló, akár 30 méter magas homokdűnéknek. A kirándulást érdemes őszre vagy tavaszra időzíteni.


315 megtekintés

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page