top of page

Toledo, látnivalók városkártyával

Frissítve: 2023. nov. 10.

Toledo történelmi belvárosa 1986 óta az UNESCO Világörökség része. Nem hiába nyerte el ezt a címet, hiszen az ország egyik legszebb városában több, mint 100 műemlék, és látnivalók színes kavalkádja, középkorból fennmaradt zsidó, arab és keresztény kultúrák emlékei várnak ránk. Sokszor az ideérkezőknek nincs elég ideje (vagy épp nem szánnak rá elég időt), hogy tüzetesen bejárják az egész várost. Gyakori, hogy már csak a helyszínen szembesülünk azzal, hogy a kulturális, és történelmi emlékek "felhozatalából" nem is tudjuk hirtelen melyiket válasszuk, hogy ne maradjanak ki Toledo legfontosabb látnivalói.

Ebben siet segítségünkre Toledo turisztikai hivatala, ahol egy csokorba szedték azokat a látnivalókat, amiket nem érdemes kihagyni, ha többet szeretnénk tudni a város múltjáról. A toledói katedrálist kivéve, 7 helyszínt válogattak össze, amiket egy turisztikai karkötő megvásárlásával meglátogathatunk. Nagyon barátságos áron, mindössze 12 €-ért vehetjük meg karkötőt a város főterén (Plaza de Zoocodover) lévő tourinform irodában, vagy pedig bármelyik műemléki helyszínen. Nagy előnye, hogy bármeddig használható ameddig a csuklónkon van, illetve, hogy egy helyre többször is bemehetünk vele. Különösen praktikus, ha a városban legalább két napot töltesz el, és hidd el, hogy Toledo bőven kínál programot akár ennyi időre is.

Tarts velem személyesen is városnéző túráimon, és fedezzük fel együtt Toledót!


Kiemelt látnivalók Toledóban

1. Monasterio de San Juan de los Reyes - Szent János kolostor

A város második legnagyobb katolikus templomát aragóniai Ferdinánd és kasztíliai Izabella parancsára építették. Oka pedig a Kasztília trónjáért vívott Torói csata (1476), ahol a Katolikus Királyok portugálok felett arattak győzelmet. A fogadalmi templomot 1808-ban Napóleon seregei alaposan megrongálták. Majd a könyvtár, és a főoltár kivételével - amit a Santa Cruz templom oltárképével helyettesítettek - , teljesen helyreállították az eredeti szerint. Mivel a Királyok eredetileg temetkezési helyüknek is szánták, a szentély, amely a síroknak adott volna helyet, elképesztő pompával díszített. A kolostori rész meseszép gótikus kerengőjét, finoman szegélyező ablaknyílások teszik elegánssá, vékony oszlopai pedig igazán kecsessé. Valamivel később elkészült (1510) színes mudéjar famennyezete percekre lekötik a látogatók figyelmét.


2. Iglesia de las Jesuitas (San Ildefonso) - Jezsuita templom

A városi legenda szerint a templomot Szent Ildefonz (San Ildefonso) szülőháza helyére építették, aki Toledo patrónusa, és Spanyolország egyik védőszentje. A tiszteletére emelt templomot a jezsuita rend tagjai építették 1629 és 1765 között. A hosszadalmas építkezés után azonban nem sokáig örülhettek, mivel a felavatása után két évvel, a felvilágosult abszolutizmus jegyében III. Károly száműzte a jezsuitákat a Spanyol Monarchia területéről. A templom belsőtere vibrálóan fehér, de amiért igazán megéri ide betérni, hogy felmásszunk a tornyokba, ahonnan aztán lenyűgöző panoráma nyílik egész Toledóra.


3. Antigua Sinagoga Santa María la Blanca - Fehér Szűz Mária zsinagóga

XII. századi épület a legnagyobb lehetett a városban található volt 10 zsinagóga közül. A tekintélyes toledói szefárd negyed (Aljama) legrégebbi zsinagógáját (1180) valószínűleg VIII. Alfonz király vámszedője építtette, amit 1405 óta használnak a keresztények. Mint megannyi műemlék, az épület a története során számos funkciót töltött be. Többek közt, 1550-ben Silíceo kardinális lányjavítóintézetté alakítottá át, de volt laktanya és katonai raktár is. A múlt századi restauráció folyamán megpróbálták az eredeti alakjában helyre állítani. A szerény belső, az arab építőművészet egyik gyönyörű alkotása, a nyolcszögletű oszlopok finoman faragott oszlopfőkben végződnek. Az oszlopok fehér patkóíveket tartanak, és az ívek közötti részeket szép kőcsipkék díszítik. A templom ugyan a katolikus egyház tulajdonában van, de múzeumként működik.


4. Antigua Mezquita Cristo de la Luz - Fényességes Krisztus mecset

Toledo legrégebbi és elbűvölő műemléke 400 évig szolgált mecsetként, amelyet 999-ben építettek. Szépségét ugyan nem, de történelmi jelentőségét a helyiek a córdobai Nagymecsethez hasonlítják. A mecsettel kapcsolatban számtalan legenda él, többek közt, hogy VI. Alfonz itt adott hálaadó misét, amikor 1085-ben bevette a várost.

A templom előudvara közepén lévő kútnál végezték a mór időkben az iszlám által előírt rituális mosdásokat. A mecset valószínűleg eredetileg nyugati-gót templom lehetett, a templombelsőben található négy oszlop közül három ehhez a régebbi templomhoz tartozhatott. Elképesztő kulturális hagyaték!


5. Iglesia de Santo Tomé - Tamás apostol templom

A templom eredetileg mecset volt, erre utal szép mudéjar stílusú tornya is. Az épületet 1323-ban Orgaz gróf támogatásával építették át keresztény templommá, amelynek belseje rendkívül szerény. Az egyik plébános az ő tiszteletére rendelte meg a mára világhíres festményt, ami miatt a Toledóba látogatók leginkább felkeresik ezt a templomot. A krétai származású El Greco mesterműve, az Orgaz Gróf temetése, Szent Ágoston és Szent István csodálatos megjelenését ábrázolja, akik azért jöttek, hogy a grófot a mennybe vigyék. A hatalmas méretű (4,70x7,70m) képet sosem vitték el ebből az eredeti környezetéből, sosem restaurálták, mégis máig csodálatos a csillogó és a komor színek tökéletes kontrasztja.


6. Iglesia del Salvador

Szinte a város közepén álló templom alig kerül fel a toledói látnivalók bakancslistájára, mégis rendkívüli történelmi fontossággal bír. A mai keresztény templom, egykor szintén mecsetnek épült (1041 körül). Tornya a régi minaret alapjain emelkedik, a templom pedig délkelet, vagyis Mekka irányába tájolt. Az arabok, az építészetben rájuk jellemző módon felhasználták más kultúrák örökségeit is, így találhatunk a helyszínen gót, de még késő római "részleteket" is. Ezek közül a legjobb állapotban egy vizigót pilaszter - falból különböző vastagságban kiemelkedő, pillért utánzó épületelem - amit szépen faragott figurák díszítenek, és ami egyébként egyáltalán nem jellemző a hasonló kori, és típusú leletekre.

7. Real Colegio de Doncellas Nobles

A mindössze 2015 óta látogatható épületet ma is bejárja a régi kor szelleme. A múlt csakúgy sugárzik a volt tanoda falaiból. Az egészen 1988-ig működő leányiskolát 1551-ben alapította Silíceo kardinális. Forradalmian új szellemben, az alacsony osztályból származó lányoknak biztosított kiemelkedő szintű oktatást. Indulása után pár évvel II. Fülöp király jóváhagyásával már a toledói főegyházmegyéjén kívülről is fogadta a szűkös családi háttérrel rendelkező lányokat. Hamarosan pedig Európa egyik legnívósabb kollégiumává nőtte ki magát az intézmény.


TOLEDO, digitális útikalauz, látnivalók térképpel

A Toledo Utasellátó egy digitális útikalauz, amely kifejezetten magyar utazóknak készült. Célja, hogy segítségével az egyéni utazók is könnyedén felfedezhessék Spanyolország legszebb városát. A tartalom összeállításában felhasználtam idegenvezetői tapasztalatom, mivel pontosan tudom, hogy egy magyar utazónak mire van szüksége. Az Utasellátó egy hiánypótló kalauz, hiszen magyarul alig található hasznos útmutató Toledóhoz. Az útikalauz napra kész tartalommal, lényegretörő leírásokkal, praktikus utazási tippekkel és információkkal igazít el a rengeteg toledói látnivaló között. A mobil telefonon is követhető térkép segítségével pedig két ajánlott útvonal közül is van lehetőség választani, hogy tényleg ne maradjon ki semmi!


Tags:

1 031 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page