top of page

Madrid időjárása és éghajlata

Frissítve: 2023. nov. 10.

Madrid olyannyira a meglepetések városa, hogy még időjárása is ezt bizonyítja. Repülőgép ablakából kopár, szinte már-már sivatagi táj látványa tárul elénk a magasból. Madrid pedig, mint egy zöldellő oázis vár minket tárt karokkal, ugyanis minden más európai fővárosnál több fával és zöldövezettel rendelkezik.

Madrid időjárása, meglepő és idilli

Mindezek mellett, 657 méterrel a tengerszint felett Madrid Európa legmagasabban fekvő fővárosa. Ez ad magyarázatot a ragyogóan természetes fényre és a jellemzően tiszta kék égre, amik mind a várost mind pedig a madridiakat frissítő és pezsdítő energiával töltik fel. Ezt a különleges, életörömmel átitatott vibrációt árasztják magukból az itteni emberek, amit az ideutazók megérkezésük után egyből tapasztalhatnak.

Madrid időjárása tavasszal és ősszel a legszebb

Madrid kontinentális éghajlata

De ne felejtsük el, hogy Madrid az ország közepén, messze a tengertől (350-500km) a kasztíliai mesetán, vagyis fennsíkon terül el. Magaslati fekvésének köszönhetően kontinentális éghajlattal rendelkezik, ami hideg telet és meleg nyarat jelent.


Madrid időjárása - tavasz és ősz, a két legideálisabb évszak

Kontinentális éghajlatának megfelelően, jól elkülönül a négy évszak, habár - az utazásra legideálisabb évszakok - a tavasz és az ősz mindig hirtelen robban be, majd még sietősebben távozik. Ez a két évszak ugyan rövid ideig tart, de az év legkellemesebb időszakai közé tartoznak, az átlaghőmérséklet 6,5-20,5 °C fok. Azonban legyünk óvatosak, mert a város magas fekvése miatt gyakori a napi nagy hőmérséklet-ingadozás, ami akár a 17 °C fok különbséget is elérheti, olykor váratlan viharok kíséretében. Ezért nem győzöm hangsúlyozni érkező városlátogató vendégeimnek, hogy bármilyen szépnek is ígérkezik reggel az idő, simán előfordulhat, hogy egy óra múlva már szakad az eső és süvít a szél. Ezért legjobb ha egy esernyő, egy vékony sapka, és egy széldzseki is ott lapul a táska mélyén.

Ezek ellenére Madrid nagyon is napsütötte város, évente átlagban 300 napon süt a nap, és több, mint 2500 a napsütéses órák száma. A tudatos parképítő programnak köszönhetően a természet közelsége, a már fentebb említett derűs helyiek, és a lüktető nagyvárosi élet együttese az ami Madridot vonzó várossá varázsolja.



Madrid időjárása télen

Ezt bizonyítja egy helyi mondás is: "Madrid, nueve meses de invierno y tres de infierno", miszerint Madridban kilenc hónap tél után három hónap pokol következik. De azért ne higgyünk feltétel nélkül ennek a szóbeszédnek! A madridiak, jó spanyol szokás szerint imádnak túlozni, és teszik azt mindig egy pici drámai felütéssel. Ami igaz, hogy a téli hónapok zorddá is válhatnak, és a környező hegyekből lezúduló erős szél jóvoltából meglehetősen kellemetlen hideg tud lenni. Az év utolsó két hónapja jellemzően a legcsapadékosabb, de a Meseta évi csapadékmennyisége így is alig éri el a 450 mm-t. A nedves, óceáni légtömegek a főváros fölé már alig jutnak el. Hó tehát ritkán esik Madridban, de télen, szép tiszta időben látni lehet a közeli Sierra de Guadarrama hegység hóval fedett gerincét. (A legutóbbi 50 éves rekordokat megdöntő, Madridot megbénító nagy havazás 2021-ben volt. Képgaléria.)

madrid időjárása télen

Madrid időjárása nyáron

A nyár kétség kívül forró (nem ritka a 38-40 °C), és a rendkívül száraz levegő igencsak megnehezítheti a könnyed városnézésünket. Nyár közepén naponta átlagban 12 órát süt a nap, ami nagyon jól hangzik, ha ekkora időzítjük utazásunkat, de ne felejtsük, hogy érdemes napfelkeltekor nyakunka szedni a várost, mert a déli órákban már csak az fog minket érdekelni, hogy hol húzódhatunk árnyékba. Egy másik helyi mondás szerint "Madrid nunca duerme", vagyis Madrid sosem alszik. A nyári forróság miatt, Madrid éjszakai életre rendezkedett be, az emberek a szieszta után csak este 8 óra körül merészkednek ki ismét az utcára, ahol aztán egészen reggelig élvezik az életet. Augusztus (országszerte) a szabadságolások időszaka, ilyenkor szinte kiürül Madrid, s a lakók a várost körülvevő hegyvidéken vagy még inkább a tengerparton keresnek felüdülést.

madrid időjárás, mikor utazzunk?

Madrid és Budapest időjárásának összehasonlítása:

madrid időjárásának összehasonlító táblázata

Erre is figyelj, ha Madridba utazol! Mivel ugyanabban az időzónában van Madrid, mint Budapest, de attól sokkal nyugatabbra, ezért Madridban mindig "később" kel és nyugszik le a nap!

madrid napkelte és napnyugta táblázat

1 142 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

BLOG SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyol kultúra, történelem, ünnepek, érdekességek és látnivalók, azoknak akiknek egy átlagos útikönyv nem elég. Hasznos információk, tippek spanyolországi nyaraláshoz, és utazáshoz.

RÓLAM

HOLA! Kása Heni vagyok, Spanyolország 18 éve az otthonom. Jelenleg Madridban, Sevillában és Andalúzia területén tartok városlátogató sétákat, szervezek túrákat, kirándulóprogramokat.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM

HÍVJ MEG EGY KÁVÉRA!

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, és máris pörgök a következő témára. Gracias!

PayPal ButtonPayPal Button

PayPal

SPANYOL NYELVTANULÁS

Netspanyol spanyol nyelvtanulás online.jpg

SZÁLLÁSKERESŐ

bottom of page